Sunday, 16 October 2011

Trädgårdsplaner?!?

I torsdags träffade vi landskapsarkitekten. Låter rätt snoffsigt kan man ju tycka. Men med en begränsad budget så räcker det inte så långt och definitivt inte till några stora utläggningar och planer. Så vi nöjer oss för tillfället med en grundplan att bygga vidare på lite längre fram. Så vad innebär då detta? Vad får vi?
På ritningen syns designen av framsidan av huset. Det blir gräsmatta som rullas ut där (gröna prickar)och rest blir gräsfrön på övriga tomten. Självklart blir det ett grundarbete, tomten jämnas och får rätt vinkel så att det inte uppstår sjöar och så. Matjord fylls det på med så det blir rätt höjd överallt. Det blir "tre" rabatter. Där det till en början bara kommer finnas några träd. Resten kommer senare. Rabatterna täcks med bark som skydd mot avdunstning och ogräs. Det läggs också ner ett manuellt bevattningssystem.

Japanese Maple
Weeping Japanese Maple
Det blir en Japansk lön, och det blir trädet den hängande är tydligen allt för känslig för värme. Jag tycker om dess intensiva färger. Hoppas på flera längre fram. Detta träd ska enligt planen stå i hörnan utanför vårt TV rum.
Silver björk
Silver björk
 Sedan ville vi båda ha en eller ett par björkar. Vi hade en utanför vårt gamla hus och den fick mig att "känna mig hemma" då björken är så förknippad med Sverige. Den stod precis utanför vårt köksfönster så den såg man jämt när man var där. Det blir 2-3 björkar till höger om uppfarten som lite skydd ut mot den andra sidan.
 På ovanstående bild ser man hur de två rabatterna kommer att skapa en "liten fotbollsplan" i mitten. Jag är lite sugen på att använda mig av kortvuxna plantor som man kan skapa en låg häck med. Vet inte om den ska löpa längs uppfarten och vidare längs gången upp mot huset eller om man ska rama in "fotbollsplanen" som jag kallar den gräsmatta som blir i mitten. Eller kanske både och? Några fler träd längs staketet mot grannen till vänster och sedan är jag inne på olika höjd i det som planteras. Men jag vet inte riktigt hur det kommer se ut.
 Här kommer björkarna att hamna, där den stora jordhögen ligger just nu. Resten blir gräsmatta och sedan blir det ett horisontalt staket som går ut från garaget mot befintligt staket. Vi ska inte plantera något där för ifall man skulle vilja/behöva få ner en bil/husvagn/båt så går det att köra den in där bakom staketet.

Utanför TV-rummet finns en lite rabatt där vill vi inte ha något som växer allt för högt. Har även här funderat på om en inramning med hjälp av en häck skulle vara snyggt och sedan sätta blommande blommor efter säsong inuti. Fast det kan vara och bli lite för trångt för det. 

Jag har sagt och nämnt att jag vill ha häck både här och där men jag vill definitivt inte ha det överallt men det är mest tankar. I dag så kom min mans systerson förbi och pratade trädgård med oss. Han är "gräsvetare" (turf doctor), han kan en massa om gräs och sköter om diverse golfklubbars gräsmattor. Han har lovat hjälpa oss med att designa resten och komma med förslag på hur man kan få fason på det hela. På så sätt får vi en lista på vad vi behöver och kan planera inköpen lite mer så att allt inte behöver komma på en gång. Det känns bra och tryggt.
Kanske så här?
Eller så här?
Eller varför inte så här?
I morgon ska de börja gräva och utjämna tomten om inte vädret sätter stopp vilket det inte ser ut att kunna göra.

Trevlig söndag. För mig börjar snart en ny vecka igen. 
God natt!

2 comments:

Classic Style said...

roligt med trädgårdsplaner..jag skulle nog ta bild 2--den snygga häcken..ser lättskött ut..snyggt och stilrnt..kram

Anette Ryan said...

Håller med Marie att bild 2 är mest stilren och det är nog så jag tänker men det är bara det att jag ännu inte ver var, hur mycket av häck jag ska ha?
Den första bilden symboliserar lite hur jag tänker att "blomlådan" utan för/under fönstret till tV rummet kunde se ut. Häcken som inramning och sedan färgsprakande blommer där i.

Men först ska vi få till lite mera pengar!!
;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...