Monday, 10 October 2011

Centralvärme & AC

Ibland blir man verkligen glatt överraskad och det blev jag idag. Vår centralvärme och AC (air conditioner) hade installerats under dagen och jag hade fått reda på att själva kondensatorn (tror jag det heter) som man måste ha på utsidan av huset skulle vara JÄTTE STOR. Jag såg/inbillade mig ett stort schabrak i vitt som stack ut. 

 Men så möttes jag av detta. Visst är den stor, normalt har man bara hälften om man inte har AC:n ihop med centralvärmen. Men det bästa var att den inte var vit. Som den ser ut nu så smälter den liksom in rätt bra mot resten av omgivningen och man kan ha buskar och blommor lite runt så den försvinner något mer. Jag är helt enkelt super nöjd med denna fula koloss! Som ju faktiskt är en nödvändighet här trots allt.
Jag ställde mannen bredvid för att visa proportionerna. Mannen är dryga 180 cm så det är en rätt stor enhet vi fått runt hörnan. Men så ska den kyla hela huset.
 Så här ser det ut inomhus. Runtom i taket, en i varje rum förutom storstugan där det är tre, sitter dessa ventiler som kommer att blåsa ut varmluft eller kalluft om så behövs.
Här är själva styrcentralen där man ställer in temperaturen och klockslag när man vill att den ska slå på eller av. Funkar jättebra att ha låg innetemp under natten sör att sedan 10 minuter innan man ska gå upp ha ställt in så att den börjar värma upp huset. 


Inne måste man ha ett "luftutsläpp" (eller vad det nu kallas) för värmedelen. Även den blev rätt stor men kunde endast sitta här i köket då det är i den hörnan som delar av centralvärmen håller till så att säga. Men man vänjer sig.


Huvudsaken är att nu kan vi hålla oss varma och goa inomhus under den kallare årstiden och till ett inte allt för högt pris heller då den är gasdriven (naturgas) samt att det är en 5 stjärnig enhet vilket gör den billigare att använda än en med lägre stjärntal. Men också att vi har möjligheten att få det svalt inne om och när det smäller till och blir galna 40 plus temperaturer här som det blir under sommaren.

Tjingeling allihopa !

8 comments:

Charlie sa ... said...

Halloj Anette,

Ja dessa AC! Det är som det är, utan dem är det ju pest inne. Det blir bra! Jag tycker det ser helt ok ut och smälter in.

Fint hus ni kommer bo i, vilken lycka!

Lev Ditt Liv - Mia Ånemyr said...

Den var ju rätt smidig. Så snyggt allt blir..
Kramen Mia

Hildas hem - Sofia said...

Så häftigt att överlämnandet närmar sig. Nu är det ju bara 10 dagar kvar. Det måste kännas otroligt spännande för er. Det blir väldigt fint!

Jag önskar dig en härlig dag!
Kram Sofia

TIDSOPTIMISTEN said...

Den var ju helt ok, inte alls särskilt stor och uppseendeväckande men man hade väl tagit även en koloss vad ska man göra om man bot i Australien, antar att en AC är ett nödvändigt ont oavsett hur den ser ut. Men nu hade ni tur ;)

Kram F

A House With A View said...

Den stör ju inte alls tycker jag, och precis som du säger så kommer den nog inte att märkas alls när din trädgård blir planerad med träd och buskar lite här och där :)

Stoooooooooooor kraaaaaaaaam aka

Jenny said...

Hej Anette!
Den smälter in bra tycker jag! Skönt med AC på sommaren, speciellt för er som bor i varma Australien:)

Kul att få se en bild på din make här på bloggen oxå;)

Kraam Jenny

Framgångsbyran said...

Ooo high tech!
Kram

Anette Ryan said...

Inger, inte så high tech. Det ser bara ut så :-)
Kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...