Monday, 19 December 2011

Peppearkakor

Ja det blev det bakat i helgen, till mina hjälpares stora förtjusning. Det var söndagens adventskalendergrej. Degen hade jag gjort klar några dagar tidigar då den bara blir bättre av att står till sig. Använder mig av min farmors gamla recept med vispad grädde, smör och en massa sirap och kryddor.


 Emily jobbade hårt med att försöka kavla ut ddegen, trycka ut kakor samt även få upp dem på plåten utan att de totalt förlorade formen. Det är inte lätt när degen snabbt blir lös i värme. Men det gick bra med lite hjälp.
Så här har jag sett att mamma gör om och om igen så då måste det vara bra att göra så. Sofia strör mjöl över bordet och lite kommer på degen! Men är man liten så behöver man mycket hjälp med att kavla ut degen så att den blir någelunda tunn och att sedan lyfta över kakorna på plåten. Det är då lätt att det blir lite långtråkigt och att man måste hitta på annat kul.

 Min älskade köksbänk är toppen att baka på och ihop med barnen är det lätt också för alla får plats på samma ställe, nära men inte på varandra.
 Till sist så blev jag övergiven, det är bara kul att baka peppisar en lagom stund. Men är allt nerkladdat och framme kan man ju lika gärna fortsätta och göra klart på en gång. Så jag fortsatte glatt medans barnen försvann och lekte med sitt. De kom dock tillbaka för att se vad jag gjorde och för att smaka på de färdiga peppisarna.
Det blev en  hel del pepparkakor men inte så många som 400 som det står. För då ska man nog göra dem väldigt tunna och jag gillar dem lite tjockare.

Hur vill du ha dina pepparkakor, tunna eller tjocka?

Tjingeling!

Trevlig ny vecka på er alla, bara fem dagar kvar nu!

3 comments:

Jenny said...

Hej Anette!
Vilka söta små hjälpredor du hade vid pepparkaksbaket!

Jag gillar nog tunna kakor bäst.

Ha nu en riktigt skön julvecka!

kraam Jenny

Fröken Tindra said...

Vad mysigt ni hade! Iallafall en stund. ;0) Kan man svara ett svenskt "lagom" på pepparkakans tjocklek?! Men hellre tunna än tjocka får jag erkänna.
Ha nu en fin julvecka!
Kram!

BBQ VILLAGE said...

Vilket härligt pepparkaksbak, jag gillar kakorna lite "lagom" (som man säger i Sverige) tjocka/tunna, kanske hellre lite tunnare. Färgglatt fint pepparkakshus har ni fått till också, skönt att det inte fattades några delar det brukar Ikea annars vara ganska känt för.
Tusen tack också för den fina awarden du gett mig - det värmer förstås alltid att bli lite uppmärksammad ;)

Kram F

Ps .....och hur lyckas man med en blixtvisit i Sverige när man bor i Australien - det lät väldigt dyrt om inte annat att bara svänga förbi och ta en fika typ ;) Ds

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...