Friday, 16 December 2011

Pepparkakshuset

Härom eftermiddagen så blev det pepparkakshusbakande. Ja inte så mycket bakande då huset var färdigköpt på IKEA. Ett plattpaket  inga spikar fanns med! haha
 Tjejerna väntade tålmodigt på det tråkigaste, att montera huset med smält socker. I mitt klimat så måste man använda socker för att vara på säkra sidan och inte vill att allt ska kolapsa. Glasyren kan ibland bli lite väl "upplöst" efter ett tag och då börjar godisbitarna glida längs väggar och tak så man kan ju bara gissa vad som skulle hända med huset!
 Barnen kollar in husritningen eller IKEAs instruktionsbroschyr för att kunna tala om för mig hur det ska gå till. Under tiden smälter jag socker och mannen fotograferar...det smältande sockret! Taadaaa! Klart för dekoration. Kolla in tjejerna de sitter verkligen i startgropparna med händerna redo i godisburkarna. Gissa hur mycket som hamnade i magarna typ en timme innan middag och hur mycket de åt den kvällen?


 Äntligen kunde godisarna sättas på och här gick det undan och mycket blev det.

 Mamma spritsar mer glasyr medans Emily testäter mera karameller. Även dessa är visst ok.

 Kolla in det väldekorerade huset. Taket dignar under tyngden av alla dessa smarties och M & M. Men helt plötsligt så började glasyren på skorstenen glida så då ställde vi in huset i kylskåpet för att stelna till sig lite.

Så där ja! Nu är huset klart och inslaget. Har kommit på att det är bäst och fräschast att slå in huset i cellofan då det blir rätt dammigt innan det är dags att ha sönder i mellandagarna dessutom håller det flugor och annat borta från huset vilket ju inte känns så trevligt när man ska äta det.

I år fick huset ta plats på den stora köksbänken. Inte idealiskt men det funkar. Till nästa år hoppas jag hitta en annan plats i ett annat rum.

Trevlig fredag på er alla!

9 comments:

B is building a house said...

Wow!!! You girls did an amazing job!!!!

B

tinajo said...

Vilket tjusigt hus! :-)

Rosemary@villabarnes said...

So cute! Festive too.

South Bay Studio said...

Looks like you have some good helpers there...Kathi

A House With A View said...

Shit vad snyggt!!!! Och vad fiffigt att slå in huset och slippa dammet :)) Vi har vårt pepparkaksbygge kvar, måste försöka få till det i veckan nu :) Idag ska i alla fall granen in :)

Tusen tack också för din award, blev så jätteglad!! (har kommenterat i inlägget nedan) :))))

Stöööörsta kraaaaaaaaaaaamen aka

Anette Ryan said...

Thanks ladies! Yes, we are pretty proud of our little gingerbread house this year. My girls were a bit "upset" with me because I forgot to put some "people" inside before I warped it. Well will remember next year!

Anette Ryan said...

Nice to see you here Rosemary! Most welcome back :-)

Anette Ryan said...

Thanks for visiting me Kathi and yes my helpers are not too bad ;)))

a Lady & a Tramp said...

åh så fantastiskt fint det blev!
Och det är ju en strålande idé med cellofanen också, blir ju bara ännu vackrare... tyvärr svårt tjuva sig ett pyntgodis då och då bara...;)

och så kul du har problem med att glasyren blir för varm... det var nåt nytt, hihi =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...