Tuesday, 15 January 2013

I mitt köksfönster

Kan inte påstå att det är så väldigt vanligt med fönsterbrädor här i Australien. Ja iallafall inte hos någon som jag varit hemma hos men jag har ju förståss inte varit hos alla. När vi byggde och innan hade jag en tydlig bild av ett köksfönster där man kunde ställe lite saker och så blev det. Ja ingen fönsterbräda à la Sverige förståss men ändå en liten smal fönsternich där några saker får plats intill vårt matbord.
Den lilla stormlyktan har följt mig nu i några år och innan hade jag länge vit dekorationssten och nu i julas blev det röd dekorationssten. Kände nu att jag ville byta lite och kom på att vi ju allt som oftast samlar snäckor på stranden när vi är där och dem borde man ju använda till något. Så jag tog fram vår jättelåda med snäckor och hälde i lite i varje stormlykta.
Tomaterna har ju sin givna plats i en skål där de kan stå och mogna till sig så att de bli sådär extra härligt röda och söta i smaken. Vi har precis börjat skörda dem men det kommer så många att det just nu räcker till vår sallad varje dag men snart så blir det betydligt fler och då får det bli större skål.
Inte helt lätt att få värmeljusen att stå rakt men det går om man inte ger sig.
Flaskan eller vasen hittade jag häromdagen i en liten affär och dessutom väldigt billig så jag var tvungen att slå till. Gillade att den var liten och hade lagom hals för inte så många blommor samt det lilla extra med snöret sunt halsen.

Kvar finns också min julstjärna (i snygg kruka, inte). Den är så stor och fin att jag förmår inte slänga ut den. Den får stå kvar tills den inte är så rolig längre. Dock brukar mina julstjärnog stå hur länge som helst!!

Kul att ni gillade att läsa om mina grannar. Måste bara tillägga att de går bakom stängsel i hage och inte fria som någon undrade. Så det är säkert att gå ut.

Det där med bränder i Australien är så svårt. När man befinner sig i Sverige så låter det oftast som om HELA Australien står i lågor men så är tack och lov inte fallet. Där det just nu brinner mest och mest utbrett är i New South Wales, den delstat där Sydney ligger i, själv bor jag i Victoria och det är drygt 100 mil till Sydney från där jag bor. De flesta bränder sker i mera obebyggda trakter, nationalparker och där det finns gårdar och liknande. Så de flesta Australiensare klarar sig ganska väl. Även om stora landområden brinner så är det förhållande vis litet antal personer som drabbas. För att få en uppfattning om hur stort Australien är så tänk dig en Europa karta som du lägger ovanpå Australien, hela Europa får då plats i Australien. Det visar lite hur stort det är här och att när det sker en naturkatastrof någonstanns så är det långt ifrån alla som drabbas även om tidningarna gärna vill få det att låta så.

Nu vill jag självklart inte underskatta faran av bränder, tvärtom vist är det farligt och hemskt för de som drabbas. Jag blir berörd av eran omtanke om hur vi har det och om vi är ok. Och ja vi är ok och denna gång så brinner det inte där vi bor och vi hoppas på att det så får vara.

Tack igen för eran omtanke det värmer.

Tjingeling!


4 comments:

Black Iris said...

Du har det fint där på din fönsterbräda och visst vill vi ha dem.. Var ställer de sina krukväxter där hos er t.ex.

Kram Maidi

Maria- Wikers Liv said...

Va, har du inte varit hem till alla i Australien???? ;) :)
Så fint i fönstret! Ser så hemtrevligt ut!

Vad bra att du ger bränderna i Australien en "riktig" bild. Media älskar ju att överdriva allt...

Jag blir alltid så glad när jag läser dina hälsningar hos mig. Oavsett om det är med a, a, o eller å, ä ö ;)
Ha det gott !
Kram /Maria

Lotta i USA said...

Underbara härligheter i ditt fönster.Tomaterna...mums! Så gott det ska bli och jag längtar nu massor efter vår och sommar. Nu är jag klar med vintern ;)

skönt att höra att ni är ok och inte är direkt påverkade av bränderna...känner igen rapporteringen då det brukar vara likadant här när det händer något.

KRAM!!

Melody Shih tzu said...

Skönt höra att bränderna inte är så hotande för alla som det låter i massmedia. Förstår att det är katastrof för de som bor i de drabbade områdena, men lugnande att veta att ni inte bor nära.
Ha det gott!
Melodys matte

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...