Wednesday, 9 January 2013

Gurkor & brända liljor

Ja det låter ju nästan som namnet på en resturang! Men så är det inte. I fredags i förra veckan hade vi en rysligt varm dag som synes av termometern har nedan. Jag var iväg på ett förbestämt möte den dagen ner mot Melbourne och där visade temperaturen på +43 vid 16 tiden på eftermiddagen. Mitt lilla möte hölls på ett lokalt fik med luftkonditionering så det var helt ok. Det var när jag gick tillbaka till bilen som det var som att gå in i en vägg när man lämna lokalen. Resan hem var rätt svettig också kan jag lova trots AC i bilen.
Sådan hetta får naturligtvis konsekvenser i trädgården. Många blommor och annat såg ut som om de strukit med men naturen är fantastisk och mycket repar sig snabbt. Gurkorna måste ha älskat det för helt plötsligt dök de upp och vi kan nu börja skörda dem. Likadant med tomaterna som ju älskar solen och värmen. Annat var det med krassen jag sått, den ser fortfarande ledsen och rätt svedd ut minst sagt. Ja så var det ju årets liljor då som inte blev något med. De han inte ens fram. På nyårsdagen såg jag den första utslagna liljan av alla de jag planterat och det var massvis med knoppar överallt. Men den elaka hettan tog kål på de blommor som var ute i fredags och även de knoppar som var på G. Nu blir det inga vackra liljor alls för i år. Det är bara att vänta igen tills nästa år och hoppas att de tittar fram innan den ökända januarihettan tittar fram.
Ni har säkert läst en massa om bränderna i Australien. Här i Victoria har vi hittills varit rätt förskonade. Just idag onsdag hade vi ett väderomslag så det har varit lite regn och knapt +20 grader vilket varit bra. Den stora faran är i övriga landet och speciellt i New South Wales och Queensland där det är väldigt många bränder som härjar just nu. Bor man dock i större städer är man oftast rätt säker för det brinner oftast ute i  glest bebyggda områden där det endast finns bondgårdar och liknande utspridda över stora areal. Vilket dock kan göra det svårsläkt. Men nu till helgen väntas varmare väder igen och oron är stor för att bränderna blossar upp igen. 

Australien är en väldigt dramatisk kontinent att bo på, har vi inte skogsbränder eller översvämningar så är det orkaner och jordbävningar.

Sköt om er!


7 comments:

Fröken Tindra said...

Ja, det är väl på gott och ont att bo så där. Hoppas att det klara sig från fler bränder. Det är inget trevligt alls!
Vad synd på dina fina liljor! Men gurkorna verkar tacksamma ändå. Vad olika det kan vara!
Kram!

fianathome said...

Januarihetta...Jisses! jag såg på nyheterna i morse och bums så tänkte jag ju på er. DEt har ju till och med blivit så varmt att de förändrat färgerna på temperaturskalorna på väderkartorna. Var ska detta sluta?
Hoppas verkligen ni klarar er.
Hur mår ni av den värmen?
Jag har svårt tåla 25 grader varmt...
Stor kramen
Fia

Maria- Wikers Liv said...

Man glömmer bort ibland, hur förskonade vi är mot mycket väderfenomen, här hemma...
Härligt med gurkorna men synd på liljorna :(
Sköt om dig!
Kram /Maria

Bodil Brink Morse said...

Så hemskt med bränder.
Vi är rätt skonade från det mesta här där vi bor.

Vad synd på liljorna, väldigt trist.
Men som gurkorna växer härligt.

Kram Bodil.

Michaela said...

perfect for a salad!

Bokcaféet i byn said...

Hej Anette!
Snabbhälsning från solen! Uppe en sväng på rummet för att undgå den starkaste solen. Vilken hetta ni haft! Madre mía! Här är det cirka 23 sköna grader och som vi njuter. Det lät som Melbourne kokade!!
Så härligt mer gurkorna och tomaterna! Vi köpte lokalodlade tomater i en by i bergen igår. De smakar himmelskt!
Vi hörs!
Kram Anna

TIDSOPTIMISTEN said...

Ja jag såg på nyheterna om hettan - skönt och höra att ni ändå har det hyfsat bra och slipper bränder...men gud vilken värme man kan nästan inte föreställa sig hur det skulle kännas med en sån värme. Jag fick uppleva 36 grader en gång i Turkiet men då är man på semester och bara solar o badar man behöver liksom inte få ett normalt vardagsliv att funka, ja ja ni är väl som sagt vana ;)

Kram Ullis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...