Sunday, 14 October 2012

Svenska skolan

I går åkte vi till Melbourne för att besöka den Svenska skolan som håller till i Svenska kyrkans lokaler. Jag har en längre tid nu funderat på om jag skulle låta flickorna börja där, i deras lördagsskola. Det är ett stort åtagande att ta sig till Melbourne var och varannan lördag under ett helt år. Tror att det rör sig i snitt om 26 lördagar per år alltså varannan vecka. Det är en resa på1,5 timmar i ena riktningen så det är långt. Dessutom tycker jag att det är trixigt att köra den sista biten som är "inne i stan". Där härjar sådana här som ni ser på bilden, spårvagnar.

Så med allt detta i huvudet och att barnen är förhållandevis små och har en lång skolvecka i vanliga skolan så ville jag och min man besöka skola för att kunna bilda oss en uppfattning om hur det var och vad man gjorde. Om det känndes bra helt enkelt, för oss och flickorna. 
Pirriga och uppspelta tjejer har just anlänt till Svenska kyrkan i Toorak. Mycket spring i benen när man suttit still länge i bilen. Men deras lokaler är belägna i ett hus som ligger fantastiskt vackert i en av Melbournes mest prominenta förorter med enormt stora hus. Så det finns en stor härlig park och en fin liten lekplats att springa av sig på.

Vi hade stämt träff med en av lärarna på skolan som skulle visa runt oss. Först fick vi vara med på Kinder, hela familjen, fram till rasten. Där hade man Kinder och 6-åringarna ihop först och sjäng och gjorde ramsor ihop sedan gick 6-åringarna iväg för att jobba med bokstäver medans de yngre stanna kvar och rita troll vilket var dagens tema.
Det gick så bra att mannen och jag gick ut till fiket utanför och köpte oss en kaffe och nybakta kanelbullar. Efter rasten var det meningen att vi alla skulle fortsätta bort till Emilys klass 1. Hon ville så gärna gå själv men jag ville ju kolla vad de gjorde så hon och jag gick med den fröken medans Sofia stanna med pappa och fortsatte på Kinder.

Emily fick vara med om en massa roliga saker under den timme hon var i klassen. Det är inte så många lördagar kvar innan de slutar så de var tvungna att börja öva julsånger redan nu men alla var så entusiastiska. Men först intervjuade läraren Emily så att hon fick berätta för klassen vem hon var. Hon var inte blyg alls utan passa in direkt. Sedan sjäng de och spela in på band som de fick lyssna på för att höra om de sjöng tillräckligt.
Därefter blev det gruppjobb där de tränade läsning med hjälp av julsångerna. De fick sortera orden i sångerna , lägga meningarna i rätt ordning och måla lucior och pepparkaksgubbar.

När sedan Emily slutade gick vi tillbaka till den andra lokalen för att ansluta oss med pappa och Sofia. Båda flickorna var så glada och uppspelta över sin dag i svenska skolan och båda ville åka tillbaka redan nästa vecka och kunde inte riktigt förstå varför det inte gick.

Det kan nog inte bli bättre betyg för en skola än dessa två just givit. Emily är totalt förälskad i sin "nya fröken" som hon inte ens vet om hon skulle få ha nästa år.

Vi har lämnat in en anmälning och ställt oss i kö för det är många som vill gå. Dock sa de att det nog inte skulle vara några problem eftersom vi ville gå på förmiddagarna och då är intresset mindre. Så vi får vänta och se.

Jag har tänkt att vi ska ge det ett år, prov och se om vi orkar och tycker det är kul. Det känns som om det är viktigt för att uppehålla deras svenska. Det är viktigt att de förstår att det finns fler än deras mamma som pratar och använder svenskan. Vi vill ju båda att de ska vara helt tvåspråkiga och då "kostar det på" ibland.

Ha en fortsatt trevlig helg!


7 comments:

Vardagslyx said...

Vad kul att det gick så bra! Men jag förstår verkligen att det känns som ett stort åtagande. Långt att åka och så binder man upp sig och kan inte göra något annat. Men det kanske är värt det om de tyckte om det så mycket?

Kram Pernilla

Så Vitt Jag Vet said...

Förstår dina funderingar... Men det var ju positivt att besöket blev blev lyckat. Ja tvåspråkighet är mycket känt för mej, för nästan alla mina elever talar både svenska och finska. Men ibland är det så attfinskan är starkare och då gäller det att få barnen att inse att de enbart skall tala svenska i skolan, då utveklar de en fungerande tvåspråkighet. Jag tycker att språk är en otrolig rikedom !
Dessutom har jag min systers flickor som bor i Belgien och de talar franska och svenka flytade...
Det medspråk är så intessant!
Ha det bra!
Kraam
Sanne

Bokcaféet i byn said...

Hej Anette!
Vilket spännande inlägg! Vilken fin möjlighet för era flickor! Så klokt att prova under en period och se om det passar ert liv och är värt den långa resan! Som Melbournefantast låter det som en dröm att få tillbringa några timmar på regelbunden basis i denna underbara stad! Kanske kan du flanera runt och upptäcka/återupptäcka staden medan dina flickor är i skolan!

Tack för kommentar hos mig! Vi kommer garanterat till Australien vid tillfälle! Senaste gången var 2007. Då hyrde jag och mina aussievänner ett hus vid Yarrariver över en helg. Vi skulle åka vattenskidor! Jag var inte speciellt bra på det...! Men omgivningarna vackra! Vilken miljö ni valde för ert bröllop! Låter svårslaget!
Healesville som du nämner, är det där som de har en speciell fågel del också? I sådana fall har jag varit där! Wilsons prom var annars en av mina favoritplater!Sån vacker natur att vandra i och resan dit från Melbourne oslagbart vacker.
Du bor på en vacker plats på jorden Anette!
Stor kram Anna

Anonymous said...

Hej Annette.
Som mor till vuxna pojkar kan jag berätta att ni knappast ångrar att ni satsar på flickorna i den här åldern. Sannolikheten att ni ångrar er om ni väljer bort möjligheten är nog större! Tänk vad skönt när ni blir äldre och vet att ni gjorde allt för dem när det begav sig :)

Med hopp om många trevliga lördagar på "tuumis" med mannen medan flickorna har kul på sitt håll!

Lotta said...

Vad bra att ni har gjort ett besök och ännu bättre att ni alla känner er nöjda! Det var extra roligt att få se lite bilder från Melbourne ;) Det ser verkligen fint ut!

Vi har en svensk skola i vår kommun. Det har alltid varit uppskattat och barnen har tyckt om att gå dit. Tycker det låter bra att ni ger det ett år och gör en utvärdering sedan.

Jättefin bild på dig, snygging! Härlig bulle du har i handen ;)

KRAM!!

Hemma på Sjuan said...

Kul att besöket gick bra men långt för er att åka.
Nyfiken på om ni pratar svenska hemma så tjejerna lär sig det?
Kram Suss

Christina said...

Vad bra att tjejerna är tvåspråkiga! Ni har väl vår nu? Läste precis att det hade snöat väldigt i Sydney!!! Det är väl inte så vanligt! Då åt du nästan kanelbulle på kanelbullens dag!!/Lila-Christina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...