Wednesday, 17 October 2012

Marknad i Melbourne

När vi lämnade Svenska skolan i lördags hade klockan hunnit att bli 13 och alla var hungriga. Min man som hittar i Melbourne som om det vore hans egen ficka tog oss "down town" bara några kvarter bort. Men då det var mitt på en lördag med fint väder tog det bra lång tid innan vi nådde vårt mål  då det var många flanörer och bilar ute i samma ärende som oss. Vi åkte ner till Chapel Street som är en helt underbar gata för shoping och fika, finns allt. Där hitta vi tillsist en parkering och gick till Prahran Market.
                      


Äldsta dottern gillar sushi eller det som här går under namnet Carlifornia rols så henne var det lätt att tillfredställa ögonaböj och lika så mig själv, då det är en höjdare som man inte äter allt för ofta när man "på landet". Den yngsta var lite knepigare, efter ett par varv runt marknaden med pappa hittade hon dessa, Dutch pancakes som man fick strössel, sylt och florsocker på. Härlig lunch!!

Själv fick jag en stund att strosa runt i lugna och ro när barnen ätit klart och mannen äntligen hittat (och fått chansen) att köpa sig en go foccacia.Han satt också i lugn och ro medans de lekte. Prahran market är öppen alla dagar och är egentligen mer som en saluhall med en massa fantastisk mat av alla de slag och från världens olika hörn. Det finns blommor och "pryttlar", bröd och färskmalet kaffe. En värld att bara njuta av. Här kommer en bildsafari över lite vad som fanns.
Här fanns ALLA färger som Kitchen Aid görs i, helt fantastiskt.Detta var mer av en "resturangaffär" men öppen för alla. Där fanns även det omskrivna rosa himalianska saltet.För att inte tala om alla dessa härliga "Dra-Maten" i en mängd färger. Så om man handlar för mycket så kan man även köpa transportmedel för att få hem det.

Några av er undrade lite om hur vi gör med svenska här hemma. Jag har pratat svenska med barnen seda de föddes, bara svenska. Visst händer det ibland att man slinter men jag försöker vara så konsekvent jag kan. Jag har alltid varit den som läst de svenska böckerna och min man sköter den engelska sagoläsningen. Skulle vilja påstå att barnen är flytande i sin svenska så tillvida att de förstår allt men kan ibland ha svårare att hitta orden, speciellt om det varit länge sedan det varit ett Sverigebesök. I somras när vi var i Sverige 6 veckor så foormligen exploderade deras talspråk och det höll i sig länge efter hemkomsten. Nu har de fallit tillbaka till att oftare svara mig på engelska fast jag pratar med dem på svenska.
Så det är därför jag och min man känner att det är viktigt med ännu mer svenskpåverkan om det går, i form av Svenska skolan. Vi känner att de behöver träffa andra barn och vuxna som använder svenskan för att kommunicera med. Inte bara att det är ett "mammaspråk".

Ha en skön dag alla goa vänner.
7 comments:

tinajo said...

Yum, yum - mycket godsaker ser det ut att finnas där, och nu blev jag sötsakssugen också! :-)

Lotta said...

Vilken marknad! Massor att se, äta, känna. Så roligt!
Fint att barnen är tvåspråkiga, men förstår att engelskan kommer mer naturligt. Svenska Skolan blir perfekt komplement.

Kram!

Bokcaféet i byn said...

Härligt inlägg Anette! Chapel street minns jag väl. Marknaden verkar super mysig. Jag bor också på landet och saknar sushi!! Mums, så gott! Får bli en tur in till Malmö vid tillfälle!

Kul att ni satsar på flickornas svenska! Priviligerat att vara vara flerspråkiga!
Kram Anna

PS. Vore spännande att få höra hur det är att vara svensk och bo downunder. Om du vill dela med dig av det, förstås!

TIDSOPTIMISTEN said...

Va bra att du kämpar på med tjejerna och svenskan det är ju ändå för deras skull och de kommer säkerligen att uppskatta det när de blir äldre det är ju som att få ett gratis språk, inte så lätt att lära sig svenska i vuxen ålder om man blir sugen......och vilken härlig bildkavalkad vi fick följa med på - en riktigt exotisk marknad för oss i Sverige ;)

Kram Ullis

fianathome said...

Åh jag gillar sånna foto från shoppings. Härliga kidchen aid.
Det är ett stort arbete att lära sina barn modersmålet. Så duktig du är!
kramelikram
Fia

A House With A View said...

Det är så kul att få ta del av "din värld" Anette, tack för det!!! Och vad himla bra att du pratar svenska med flickorna, nyttigt för dem, tänk vilken kunskap att kunna tala ett annat språk, men också att kunna prata med sina släktingar här hemma:)))))

Stooooooooooor kraaaaaaam aka

Bodil Brink Morse said...

Vilka underbara bilder.Vad mycket fint där var och gott.
Pratar också svenska med min dotter och när vi var hemma i Sverige nu i somras så pratade hon mycket mer men det är svårt. Önsakr att det fanns en svensk skola i närheten.
Så bra att dina kan gå på svensk skola.
Ha en underbar fredag.
Kram Bodil.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...