Tuesday, 25 September 2012

Utflykt till den svenska ambassaden!

Vi hade slut på lingonsylt! Så vad gör man när man bor på andra sidan av jorden där inga lingon växer? Jo man hoppar i bilen och kör i 1 timme och 20 minuter in mot storstan Melbourne, för att skaffa lite sylt på den svenska ambassaden. Ja jag kallar det så, det stora varuhuset i gult och blått, Ikea. Det som så lätt händer på Ikea är ju att man alltid får med sig en massa andra saker. Som knäckebröd, brödmix och sill förståss.

 När vi kom fram fick tjejerna leka en timme i Småland och jag fick en timme själv att strosa runt och plocka ihop grejer vi skulle ha. Ja för inte åker jag så långt för endast lingonsylt. Det behövdes det vanliga...ramar, värmeljus, sugrör och förvaringsboxar. Det blev ett överkast till Sofia också men det visar jag en annan dag.
 Efter lektimmen så var det dags för lunch och det blev det vanliga, köttbullar med lingonsylt och sås. Dock ingen potatis så långt ögat når när man äter köttbullar utanför Sveriges gränser, då är det pommes som gäller.
Själv brukar jag alltid ta lingondrickan för det är enda stället man kan få det på. Men vet ni vad de har gjort? De har kolsyrat den!!! Inte alls samma sak som lingondryck. Jag antar att det är för att tillfredställa den utländska marknaden kanske?
Sedan blev det efterrrätt, varsin kladdig men god kanelbulle och till Sofia blev det en chokladkaka. Därefter blev det till att fylla på vagnen lite till med fler ramar och annat användbart innan kön till kassan skulle utmanas.
Det är efter kassan som "the Swedish Food Shop" ligger. Tyvärr är den oftast helt tom på folk numera vilket i och för sig inte är helt underligt då Ikea sedan minst ett år har slutat att sälja märkesvaror och bara säljer sintt egna märke, lite som "blåvitt" om i fattar. Tyvärr har detta rört upp många känslor runt om i världen bland utlandsvenskar som saknar sina märken, så även hos mig. Men en hel del hos Ikea är ok men långt ifrån allt. Så här kommer lite bilder på vad som faktiskt smakar helt ok och som föll ner i korgen idag.

 Nu är det snart jul!! Gäller att passa på när man inte vet när man kommer dit igen och om så kan det ju vara slut och vad gör man då när barnen inte kan göra "pepparkaka hus" (obs! grammatiken är Ikeas inte min!)
 Ikeas egna julmust smakade riktigt bra. Det är första gången jag sett den. Inte så sirapssöt. Provade till middagen men resten ställs undan tills julen.
 Kolla här då de har alkohol igen. För några år sedan kunde man köpa glögg, snaps, vodka, Norrlands Guld och cider på Ikea men så slutade de med detta. Men nu så har de kommit tillbaka och det med sitt egna märke. Vad kan gå galet med alkohol den borde väll smaka nästan likadant eller? Ja det återstår att smaka. För det har jag inte hunnit med nu i kväll det får bli en annan dag.


Ser ni de till och med har sin egna snaps i vackra färger. 

Ja så där går det när man åker för att handla lite lingonsylt. Men vi hade iallafall en jättetrevlig dag och nu kan vi skriva upp köttbullar, ungspannkaka, pannbiffar och annat gott som man bara måste ha lingonsylt till, på vår veckomeny. Sedan när jag ätit gott ska jag hänga upp en massa tavlor och sätta ihop mina förvaringsboxar.

Tjingeling!
5 comments:

svart vitt och rött said...

Men jösses vilken massa läckerheter du har hittat! IKEA är allt ett bra ställe! Jag kan tänka mig att man saknar vissa "svenska" grejer när man bor utomlands. Jag skickade ostbågar i paket till en släkting som bodde i Australien ganska många år :-) Det saknade hon :-)

tinajo said...

Jo, jag märkte på utlandsbloggarnas reaktioner att det inte var helt populärt när IKEA tog bort märkesvarorna - och det tror jag det! Finns mycket man skulle längta lite efter, precis som jag kan längta efter vissa maträtter & godis här i Sverige som jag bara hittat utomlands. :-)

Blev riktigt sugen på glögg nu för den delen - doftar underbart!

Fiffiga Systrar said...

men vad kul det är att läsa om dina svenska inköp därborta på andra sidan jorden.. Pommes till köttbullarna och kolsyrad lingondricka... hua! Kram emelie och elin

TIDSOPTIMISTEN said...

Vilken utflykt och herregud vad jag skulle älska IKEA om jag bodde utomlands, även om de kör pommes till köttbullarna och kolsyra i lingondrickan - helt galet!!! Det är tufft att försöka hålla i de svenska traditionerna när man bor så långt borta men jag tycker du gör ett kanonjobb och kul för dina tjejer att få vara delaktig i det "svenska" som du gillar och tycker är viktigt ;)

Kram Ullis
ps....och ja det heter faktiskt hårmunk härhemma :) Ds

Hjem Kära Hjem/ Anna said...

WOW, vill oxå på IKEA o shoppa lite av varje ser jag!
Speciellt den saffransglöggen lockade c",)

Klem Anna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...