Wednesday, 19 September 2012

En namngivningsbuske för Emily

Häromdagen berättade jag att vi planterat en "namngivningsbuske". För lite drygt 6 år sedan så hade vi en namngivnings cermoni  för Emily när hon var på sitt första besök i Sverige. Min man och jag ville att båda våra familje skulle ha minnen kring barnens dop och namngivning. Så i Australien är flickorna döpta i den katolska kyrkan där vi bor och där min man har sin bakgrund. I Sverige höll vi en namngivning med hjälp av en humanistisk officient som ledde cermonin på mina föräldrars landställe.
6 augusti 2006
Som en slags symbol ville vi plantera "ett träd" men det var mer en fråga om vilket slags träd som kunde vara lämpligt och som kunde växa på mina föräldrars landställe. Mina föräldrar gjorde sitt hemarbete väl och det föll på en släkting till vinbärsbusken med rosa blommor men utan bär. Efter namncermonin så planterade vi busken tillsammans.
Emily vid sin buske första gången, 3 år gammal, januari 2009

Maj 2009Midsommar 2009 Hönsnätet är för att skydda busken mot rådjuren.Maj 2010


Maj 2011


4 augusti 2012

Emily framför sin buske nu i somras när vi var på Sverigebesök. Hon har hela tiden vetat om att hon har en buske som är planterad för henne på mina föräldrars landställe. Mormor har alltid varit duktig på att komma ihåg att ta bild och skicka över till oss så vi kunnat följa utvecklingen. Men det var extra kul att se sitt egna träd på riktigt.

Australien september 2012
Jag hade alltid en tanke att vi skulle försöka leta reda på samma buske här hemma i Australien. Men någonstanns så visste vi väll att vi skulle flytta och därför blev det inte gjort förrän nu. Det passar också jättebra i tiden då min mamma precis sålt sitt landställe och därmed så har vi inte tillgång till busken längre. 

Min pappa sa alltid att varför ska ni plantera den här? Ni kommer ju inte att få uppleva den i så många år. Visst hade han rätt i det men det var liksom symbolhandlingen vi ville åt.Nu känns det lite som om cirkeln är sluten, nu när vi lyckats få tag på samma buske här och fått den i jorden, nu när den gamla gått oss ur händerna. Även Emily sa härom dagen att hon nog heller hade haft sitt gamla träd kvar men att det ändå var kul att ha ett här för det andra var ju ändå så långt borta att man inte kunde se det varje dag. 

Nu väntar vi bara på att vi ska få en till Sofia också. Hennes fick jag beställa hos handelsträdgården.

Ha en härlig onsdag mina vänner!


10 comments:

Lotta said...

Jättefint! Jag tycker så mycket om handlingen och tanken bakom. Härligt att ni planterat hos mormor och morfar också!

Ja, jag berättade ju om Rebeccas plommonträd. Det sticker till lite i hjärtat när jag tänker på det. Hade jag kunnat, hade jag velat tagit med det hit eller planterat om det hos mina föräldrar.

Varm kram!
Lotta

tinajo said...

Jättefin tanke! :-)

Maria- Wikers Liv said...

Åh, så fint!

Gillar idén och främst omtanken!
Vad fint att hon "fått hem" "sin" buske nu!

Tack för hälsningen och länken om pingvinerna hos mig också! Jättekul att du delar med dig! :)

Var rädda om er!
Kram /Maria

Anonymous said...

Så fint : ) vilken fin gest : ) söt hon är er dotter! kram Sofia

Black Iris said...

Jättefin och trevlig idé. Även om inte Emily numera kan se sin första buske så kommer hon säkert ihåg den. Vem vet, en sån här handling kanske startar ett riktigt trädgårdsintresse hos henne..

Kram Maidi

TIDSOPTIMISTEN said...

Vad mycket fint ni planterat och roligt med plantering i samband med namngivning. Då våra barn föddes bodde vi i lägenhet så det fanns ingen tanke på det man kanske får plantera nåt för barnbarnen istället ;)

Kram Ullis

Bokcaféet i byn said...

Hej Anette!
Så fint! Vår son fick ett äppelträd av goda grannar när han föddes. Vi satte även två till. Dessa två tog sorken men sonens träd klarade sig tack och lov! Det är kul att se träd växa parallellt med ens barn. Fint att ni har planterat såväl i Sverige som i Australien!
Sköt om er!
Kram Anna

A House With A View said...

Åh Anette jag blir alldeles rörd av ditt inlägg!! Vad fint tänkt av er med trädet!!! Och så himla gulligt tänkt att plantera ett träd där ni bor nu!! Vilka fina föräldrar Emily har!!!!

Kraaaaaaaaaaaaaaaaam aka

Jenny said...

Vad fint!

Bra att ni fått tag på ett likadant träd där ni bor nu!

Kraam Jenny

Svart, vitt & rött said...

SÅ kul med läsare från andra ställen i världen!! Australien är fantastiskt!! Jag var där i tre månader när jag var 18 år... i Perth och Sydney. Amazing! Vilken fin tanke med busken!! Vilken speciell buske det blir!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...