Friday, 1 June 2012

Vintern är här!

I dag var det första vinterdagen hos oss. Ja så mycket till vinter med svenska mått mätta var det förståss inte alls. Vintern här där jag bor, öster om Melbourne är mer lik en svensk höst. I dag startade vi "bra" med bara +2 i morse när jag körde Emily till skolan kl. 8.30. Dimman låg tät och tjock överallt men det var sådan dimma som man vet kommer att försvinna så fort solen fått lite värme bakom sig. Mycket riktigt så fick vi en kanondag, rätt svalt fram till lunch för att vid 15-tiden ha nått sitt max på +15 idag.
Så vad passade bättre än ett utemellis på eftermiddagen. Tjejerna fick dock flytta in i garaget då vår trädgårdesmästare kom för att klippa gräset. Nej jag bara skojar det är min man som klipper gräset hos oss.

Jag letade igenom mina foton för att se om jag hade några australienskíska vinterbilder och jag hittade några från de senaste året. Alla bilder är tagna från juni fram till slutet av augusti. 
Ena dagen kan man åka ner till sjön och ha picknick och leka i vattenbrynet.

Nästa dag kan man ta bilen och på drygt 1 timme vara på plats i snön. Redan förra helgen när vi hade så mycket regn med översvämning så hade man sitt första stora riktiga snöfall i vårt närmsta "fjäll". Så i veckan som gått har man kunnat åka pulka och skidor där. Annars brukar det dröja tills slutet av juni iallafall. Dessa bilder är från juli förra året.

Man kan hitta påskliljor redan i augusti innan vintern blivit vår. Som ni säkert vet eller annars nu förstår så heter denna blomma inte påsklilja på engelska då den inte har någon samhörighet alls med påsken, utan bara årstiden, våren.
Ibland kan det tom bli så varmt och skönt på eftermiddagarna att man faktiskt kan klä sig i kortärmad T-shirt och solhatt, men detta var i augusti och då är ju nästan vintern slut.
Assaleorna blommar för fullt under vintern.
Ginsten är en annan vinterblomma och även Australiens nationalblomma.

Och naturligtvis så står körsbärsträden i blom i augusti innan våren officiellt kommit.

Vissa mer inbitna typer klarar till och med av att ha shorts mot slutet av augusti (min man är inte ofta klädd i shorts vintertid så det måste varit exceptionellt denna dag, minns ej). Men jag kan helt klart säga att det är ett "australiensiskt fenomen" att man kan se väldigt många (oftast män) iförda shorts och flipflopps året runt även en dag som idag med temperaturer neremot nollan. Det är vad man kan kalla "hard-core" eller kanske ren dumhet? Sedan ska jag inte gå in på vad en del små skolbarn har på sig när de går till skolan en tidig kall morgon, inte är det mycket inte.

Med detta kalla inlägg vill jag önska er alla på norra halvklotet en riktigt skön första sommardag, ja iallafall enligt väggalmanackan.

Tjingeling!8 comments:

Bokcaféet i byn said...

Hej Anette!
Kul att få se hur det ser ut hos er under vintern! Ni bor häftigt med såväl fjäll som hav inom räckhåll! Jag har aldrig varit i Victoria under vintern utan bara sommartid. Dock var jag i Sydney en gång i maj och det var verkligen lite höstlikt och väldigt mysigt. Vad mysigt de verkar ha det dina flickor! Härliga bilder!
Vilken är din absoluta favorit plats att besöka i Victoria?
Önskar er en fin helg!
Kram Anna

Anonymous said...

Åhhh tänk så olika det är på olika platser på jorden : ) kram från Hjo där det regnat hela dagen + 7 burrrr Sofia

A House With A View said...

Hääääärligt inlägg Anette!!! Det är så himla kul att få ta del av din vardag på andra sidan klotet!!! På något sätt blir det ju verkligt att ta till sig med dina fina bilder!!! Så tack för det!!!

Kraaaaaaaaaaaaaaaam aka

Vardagslyx said...

Kanske en vinter som skulle passa mig;)
Hur som helst har vi idag, sommarens första dag, mer vinter än ni har:( Inte var det några 15 grader här, inte. Sitter här med en filt och vägrar tända en brasa - det är fakriskt sommar idag!!!

Kram och trevlig helg!

Hemma på Sjuan said...

Oj börjar vintern hos er nu. Härliga vinterbilder men det känns lite avlägset...
Kram Suss

tinajo said...

Haha, det känns så snurrigt att ni har vinter nu! :-)

Fröken Tindra said...

Höst på g alltså... Och vi som går här och längtar efter vår sommar. Förste juni med 8-10 grader och snålblåst är ingen höjdare! T.o.m ditt höstväder verkar bättre! ;0)
Nu skall jag sätta mig med din utmaning!
Ha en skön helg!
Kram!

fianathome said...

Å jag bara älskar när du skriver och visar bilder från årstiderna, blommor och ALLT det där :)))
Skönt ni har det torrt om fötterna igen. Förfärligt med allt regnandet.
Här är det inte varmt så man svettas. i morse +7 grader. Typisk svensk försommar kan man väl säga.
Ha det så bra
kramelikram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...