Wednesday, 20 June 2012

Jordbävning

Är fortfarande något chockad så här nästan 24 timmar senare. Vi hade nämligen jordbävning hos oss igår. Ja inte bara hos mig utan det kändes i större delar av Victoria. Dock låg epicentret här där vi bor nästan exakt. Det var en jordbävning av magnituden 5,3 och där vi bor varade den i ungefär 40 sekunder. Jag kan lova att det var väldigt långa 40 sekunder.
The Herald Sun

Jag satt vid datorn och pratade med min mamma via Skype när det helt plötsligt började låta en massa, jättehögt. Min tanke gick direkt till att "va fan måste folk hålla på och bygga, köra bil, gräva, göra byggjobb eller använda motorslägg mitt i natten". För det lät precis som en stor lastbil och då kände jag att det skakade och då fattade jag. Det skakade precis som när vi var på Naturvetenskapsmuseet i Canberra där de hade ett rum man kunde gå in i där de simmulerade en jordbävning. Jag fortsatte prata med mamma övertygad om att strömmen skulle gå men kände att jag inte ville lämna henne helt ovetande men till sist så gick jag ifrån datorn för att hitta min man och fråga om det verkligen var en så att vi hade en jordbävning.

JAg han tillbaka till datorn och mamma igen för att bekräfta att så var och att vi var ok och sedan tror jag att det slutade skaka och vi lade på. Mina tjejer sov igenom detta enorma ojlud och skakande vilket kändes väldigt skönt. När vi sedan gick runt i huset för att se om något hänt var det enda vi hittade dessa tavlor på sniskan i TV-rummet samt att min mans gökur hade stannat på 20.55, vilket var den tid då marken skakade.Min älskade giraff, hemsläpad från Afrika för 11 år sedan, ramlade omkull då han är lite rund under fötterna men den höll. Tänk om den gått sönder nu då den klarat resan runt halva jorden ett par gånger utan att gå sönder.
Så här såg det ut i vår lokala matvaruaffär, mat hade ramlat av hyllorna. Det har bara rapporterats materiella skador men inga personskador alls. De flesta jag pratat med idag har haft tavelramar som åkt på sniskan och  hos min svärmor åkte en vas i golvet samt att hennes köksluckor öppnades.  
The Herald Sun
Hela vår lilla stad kryllade av nyhetreportrar i morse och det har visats bilder på nyheterna hela dagen härifrån. Var jag än gick och befann mig idag så var jordbävningen "the talk of town". Jag reagerar fortfarande på ljud som låter som om det gjorde igår precis innan det börja skaka. Just nu har vi hårda vindar ute och när de tar i så låter det precis som innan jordbävningen, även vår centralvärme låter så när den kommer igång. Så det är många saker som gör att man hela tiden går på tå och är spänd på att det är ett efterskalv som är på gång. 

Under sena kvällen igår och natten var det flera efterskalv men de var inte så stora, jag kände inget av dem. Min man som var vaken vid 1 tiden under natten kände en lite skakning av sängen i någon sekund men det var allt. Men jag måste säga att jag har aldrig heller känt mig så maktlös insåg jag efteråt. Om ditt hus brinner kan man med stor sannorlikhet fly och lämna huset och därmed undkomma elden, blir det översvämning så finns förvarning och man kan ta sitt pcik och pack och lämna stället. Men om det blir jordbävning så finns ingenstans att gå och ingen kan förutsäga när var eller hur stor den blir och det känns väldigt obehagligt. Nu bor vi nära en förkastningszon så då vet man ju att det kan skaka ibland men detta var ingen liten skakning som annars är brukligt. Det var den största jordbävningen i området på 109 år. Så man kan ju alltid hoppas på att det tar minst lika lång tid till innan nästa.

Men det viktigaste är ju att vi alla mår bra och inget blev förstört.

Så jag hoppas innerligt att detta blir sista och ända gången som jag skriver om detta. 

Sköt om er och ha en lugn midsommar!

Tjingeling!9 comments:

Så Vitt Jag Vet said...

Ups låter inget kul ! Kan förstå att det känns verkligt kusligt.. Hoppas det var över nu..
Önskar dej skön midsommar!
Kraam
Sanne

Bokcaféet i byn said...

Stackars er Anette! Skönt att allt verkar ha gått bra. Vi hade ett jordskalv hos oss för cirka 2 år sedan. Mannen och jag trodde först att en lastbil kört in i vår ena yttervägg så som huset skakade. Hunden hittade vi under köksbordet där han sökt skydd. Djuren är kloka!
Sköt om er!
Kram Anna

Lotta said...

Men så hemskt!! Kan bara föreställa mig. Vi hade ett skalv här för ett år sedan, vissa kände av det andra inte. Vi var på ett ställe där det inte kändes.

Hoppas att det aldrig händer igen och skönt att ni mår bra och inte kom till skada.

Midsommar firas inte här, men många svenskar och svenska föreningar anordnar firande. I NYC är det klassisk svensk midsommar vid Battery Park. Beroende på vädret blir det kanske ett besök.

Under alla omständigheter....ha det bra nu och hoppas att det inte blir några fler skalv.

Stor kram!

Lotta

Lilla Kullan said...

Nämen fy då. Vad hemskt att få uppleva.
Var rädda om er där borta. Stor kram från mig. Stina

Hjem Kära Hjem/ Anna said...

Âsch, sånt är inte kul...glad att det "bara" var ramar o giraffer som hamnande på sniskan.
Varje gång jag hör om eller syster på NZ berättar att den var it jordbävning får jag hjärtat i halsgropen...verkligen hemska krafter.

Skolan slutar i dag, 21 juni i år...lite senare än Sverige o så börjar de igen 22 augusti. 190 skoldagar på ett år. Studiedagar, lov o sånt ska ju oxå till!

Ha en fin dag, KLem Anna

Hemma på Sjuan said...

Fy vad hemskt! Måste varit riktigt oroligt! Skönt med barn som sover hårt så slapp de vara med på det.

Ha en härlig midsommarhelg även om ni inte firar den!
Kram Suss

Jenny said...

Hej Anette,
Men fy vad läskigt!! Vad skönt att ingen blev skadad och att det inte blev några stora materiella skador hos er..

Hoppas ni får en trevlig midsommar utan fler skalv!

Kraam Jenny

Lev Ditt Liv said...

Fy och usch vilken grej.. Man blir rätt liten i dessa krafter. Hoppas det lugnar ner sig och midsommar blir en fin helg.

Midsommar kram till dig o de dina.//Mia

tinajo said...

Oj! Det var ju oväntat men i bland händer det sådana där underliga saker med Moder Natur - jag var med om ett rejält jordskalv i Luleå av alla ställen! Kommer ihåg hur himla paff jag blev, alla glas klirrade och det mullrade som bara den i marken under några sekunder - man trodde ju inte det var sant!

Bra att det var hyfsat lindrigt i alla fall!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...