Wednesday, 4 January 2012

Tvätta & torka "the Aussie Way"

När jag flyttade hit till Australien för 8 år sedan så var det absolut vanligast med en toppmatad tvättmaskin. Min man hade inhandlat en sprillans ny till huset, så den fanns när jag kom hit. Tittade man i kataloger från alla elfirmor så var det säkert minst 80% som var toppmatade och frontmatade var mycket dyrare för de var ju "Europeiska". I dag ser den marknaden annorlunda ut och de frontmatade har fått större plats i annonsbladen. Skulle vi behöva en ny skulle det bli en frontmatad, då de sliter mindre på kläderna som i nuvarande form liksom skruvas runt en pinne samt att de drar mer vatten.
Så där ja, lade du märke till något annat på bilden ovan? Vår torktumlare på väggen? Såg du att den sitter upp och ner!! Jo då, så gör man av flera själ; utrymme för man kan ju inte ställa den ovanpå den toppmatade och oftast finns ingen plats på golv. Det är så fiffigt uttänkt (?!?) att till alla torktumlare finns en extra skylt till panelen så att man kan byta ut texten så att man faktiskt inte alls behöver läsa upp och ner!. Vi har bara inte lyckats få loss plastskyddet framför så att vi kan byta ut texten till rättvänt. Torktumlaren använder vi rätt sällan och då mest vintertid för stora saker som tar lång tid att torka inne. Nästan allt hängs ute större delen av året. Vilket är rätt skönt då det luktar så gott.
Så här ser det ut i nya huset när det gäller torkmöjligheter. Straxt utanför tvättstugedörren hänger denna torkställning direkt mot husväggen. Den tar en hel del men inte så mycket som den vi hade tidigare, en traditionell Australiensisk uppfinning vid namn Hills Hoist. Den vi har är en modernisering och utveckling av den gamla torkställningen då allas trädgårdar blivit mindre i modern tid och man inte alltid får plats med den traditionella.


Hills Hoist torkställning orginal
Så här ser den ut som en stor karusell som man kan hänga hur mycket tvätt på som helst och så snurrar den runt i vinden och allt torkar superfort. Kanon helt enkelt men rätt stor, åbäkig och inte allt för snygg. Finns i så gott som allas "backyards" om det inte är i nybyggda områden men även där dyker de upp för att de är så bra.
Som sagt de är toppen och inte bara till att hänga kläder på tork. Här hittade jag ett gammalt foto från 2008 där Emily hade målarverkstad utomhus en varm sommardag. Så vad gör man av alla dessa alster som då produceras? Ja man hänger dem på sträcket för att torka.

Så hur tvättar du? Topp eller frontmatad? Hänger ute,  inne eller i torkskåp?

Ha en fin dag!


8 comments:

Jenny said...

Hej Anette!
Tack för din fina kommentar hos mig:)

Vad kul det är att följa din blogg o få se och läsa mer om livet i Australien! Har aldrig sett en torktumlare hänga sådär förut, fiffigt! (fick visa sambon bilden oxå, han trodde mig inte först när jag berättade om ditt inlägg, hihi!)

Vi har en frontmatat tvättmaskin, tvätten hänger vi på torkställningar på övervåningen, vi har tyvärr inte plats för en torktumlare eller torkskåp.

Ha det bra!

Kraam Jenny

BBQ VILLAGE said...

Ha ha gud vad roligt det där såg ut, det har jag aldrig sett någon göra i Sverig. Min man blev förvånad och undrade om tumlaren verkligen fungerade i det där "läget"...ha ha. Alla sätt är bra utom de dåliga ;) Ska leta rätt på receptet på kringlorna - lägger ut det på min blogg i morgon.

Kram F

anna said...

Hej Anette!
Vad impad jag är av din blogg! Inte visste jag att ni redan flyttat in trodde att ert hus såg ut som den översta bilden. Nu fattar jag att det är bloggens "introfoto". Jag läste väl slarvigt helt enkelt. Vilka härliga bilder. Lekstugebygget gillade jag skarpt! Smart med byggsats. Ja vad det gäller tvättarrangemangen så har vi en pelare med tvättmaskin nederst och torktumlare överst. Smart. Vi torktumlar alla plaggg som klarar det på vintern för då slipper vi att stryka så mycket. Alla lakan och handdukar hänger vi på tork i bastun utan att sätta på den för det är så varmt i tvättstugan iallafall eftersom det är golvvärme (även i bastun hihihi). Allt är tort på en halvdag. På sommaren är det den gamla torkvindan som få jobba oavsett kläder men förstås bara vid vackert väder.
Gott nytt år och god fortsättning på 2012! Anna

Framgångsbyran said...

Ja i mitt hyreshus är det tvättstugan som gäller. Kan ibland kännas som den bästa lösningen but no! För låg temperatur på vattnet, kläderna hinner aldrig torka klart... etc Men så kan det vara...
Tänkte som BBQs man, kan den funka upp och ner?
ciao Inger

fianathome said...

Hu så smart!Vi är i färd med att införskaffa ny torktumlare. Den vi har är ny men totalt slutkörd. Jag kör alla mina vetbäddar till hundarna i torktumlarna. Då slipper man hundhåren och dammet som kan samlas i bäddarna. Ska höra om vi kan hänga uppåner. Vore väldigt praktiskt mtp avställningsytorna. Ha det så gott!//kram Fia

Anette Ryan said...

Vad kul att ni tyckte det var en bra ide med uppånervända torktumlare. :-) Kanske funkar de uppåner jus för att vi bor "uppåner". Fia, du måste höra av dig när och om du provar och berätta hur det gick.
Jag skulle också vilja ha en tvättmaskin och en torktumlare stående ovanpå. Kanske nästa gång?
Anette :-)

Anette Ryan said...

Hej Anna!
Vad kul att se att du hittat hit. Jo då huset är helt klart, ska bara inredas och fixas trädgård. Blogghuvudet valde jag för länge sedan som du förstår och texten skrev jag ibörjan när jag började skriva om själva byggprocessen. Borde säkert gå in och lägga till lite om att vi nu är klara. Hoppas du tittar in igen.
Kram på dig och god fortsättning själv.

Marie Soderberg said...

hahah ja funderade oxå så..fungerar det verkligen att hönga upp å ner?..I sverige är det ju inte så..dom vägghängda ser ngt annorlunda ut..hihihi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...