Thursday, 12 April 2012

Trädgårdsarbete och ont i tummen

I dag har vi haft en helt underbar dag med sol och värme och inte minst är vi äntligen friska allihopa. I går eftermiddag han jag med att börja plantera de växter jag köpte i förra veckan men som oväder hållit mig ifrån att plantera.

Så här såg det ut innan jag fyllde ut mellan befintliga plantor. När huset stod klart och trädgården på framsidan fick sin utformning så räkte inte pengarna till så många växter. Fast nu tycker jag det bara var bra för vi har hunnit med att se lite hur vi vill ha det. Så runtom stora gräsmattan fanns 9 stycken små buxbom buskar som såg ganska futtigt ut. Nu har jag fyllt igen mellanrummet med 11 nya planter av precis samma sort.

Precis vid den lilla gången som leder från garaget till förstukvisten finns en liten rabatt på dryga 2 meter. Där har jag planterat 4 stycken små gardenior, det är en dvärgvariant så de kommer inte att växa upp och sölja fönstren. Dessutom kan man öppna fönstren och njuta av den underbara doften från blommorna när de står i blom.
Några små pensèer inhandlades i dag för att fylla ut och ge lite färg nu i höst och under vintern.
Det färdiga resultatet. Den lilla statyn har en egen historia. Hon dök upp i vår gamla trädgård, en morgon när vi öppna gardinerna så stod hon bara där i en rabatt och på min födelsedag till på köpet. Någon hade ställt dit henne så hon har fått följa med oss i alla år eftersom ingen hämtade henne.
När jag ligger med ändan i vägen och planterar så sitter de här två och tittar på bygget mittemot och äter muffins från i påskas.

Så här blev placeringen av buxbomen. Sedan ska om någon månad ytterligare ett eller två träd planeras intill staketet. Planerar också att stoppa ner en del vårlök då det är hög tid för det.

Längs med denna rabatt fanns ingen buxbom alls så jag grävde ner hela 10 stycken så att de skapar en luftig häck så småningom.

Även här ska det till två nya björkar så att det bildas en liten dunge samt påskliljor lite huller om buller under björkarna.

Svårt fotoljus var det, buskarna syns nästan inte mot den urblekta barken som täcker marken. Även här fick några pensèer plats runt brevlådan.

Tydligen är detta ett bra ställe att sitta uppflugen på tyckte Sofia idag när jag höll på att avsluta planteringen.
Så här blev det!

Som sagt så är buskarna inte mer är knapt 15 cm i höjd och gräsmattan är lätt välvd så det syns inte så mycket på bilden tycker jag. Men det är himla fint i verkligheten. Tänk att trädgårdsarbete alltid blir en sådan överraskning för kroppen. I morse var jag helt ledbruten när jag vaknade. Fast värst är nog min högra handflata och tummen. Tummen fick sig en omgång sist jag målade och hade lite "tränignsverk" men efter allt grävande gör den ont för jorden är väldigt svårgrävd, väldigt mycket lera. Jag tänker inte talal om hur mycket lera jag slängde över staketet på bondens ägor och inte heller hur mycket kakelkross jag hittade nergrävt som också åkte till bonden via luften.

Nu ska jag sluta skriva och gå och vila tummen.

Tjingeling!

5 comments:

Så Vitt Jag Vet said...

Tjingeling ! Vad du stått i i trädgården ! Kommer att bli super fint, blir som flere rum till då trädgården har växter.
Flickorna är så söta , så harligt att se dem då de varit på äggjakt !
Ha det bra!
Kraam
Sanne

A House With A View said...

Wow vad himla snyggt det blev, stilrent me like!! Passar perfekt till ert hus också tycker jag! Gillar buxbom!! Och bra tänkt med buskarna som doftar nära huset:) Tänkte på en sak, du har planterat björkar bredvid buskarna, är det "vanliga" björkar? Vet att just dessa träd verkar dränera all gröda runt sig för att de dricker massor med vatten. Vår syrenhäck står relativt nära björkar och det händer inget med den så kanske ligger det något i det... Vet också att min kompis grannes häck (som också står bredvid björkar) inte tagit sig något alls fast den är flera år gammal... Ett tips bara!

Kraaaaaaaaaaaaaaaaam och trevlig helg!!

aka

StrandviksVillan said...

Hejsan och WOW så trevligt med en läsare från Australien!! Min fasters mans bror med familj bor där.
Jag måste nog ta och kika runt lite mera här :)
Angående trasan så är den inte nåt speciellt märke, jag brukar bara köpa från städhyllan i varuhuset. Fast jag har märkt att det är bättre kvalitet på dom lite dyrare sorterna. Jag brukar klippa trasan i två delar, dom rispar inte upp.

Ha det så bra!
kram, Ann-Christine

Kia said...

Hej! Kul att få långväga besök på bloggen! : )
Du har legat i med planteringen ser jag. Gäller att se helheten när man börjar från början.
Har ni höst nu? Skumt. Hur är eran höst och vinter? Har en gammal arbetskompis som flytta till Australien för ett antal år sen och det blir så konstigt när hon skriver att de har sommarlov i våran vinter och tvärtom. Men det är ju en bit bort!

Ha en toppen dag!
Kram Kia

fianathome said...

Oj va flitg du är och så fint det blev. Felet vi brukar göra när vi anlägger trädgård är just att sätta för mycket växter och för tätt.
Det ser så fint ut. Tänk typ om 5 år då är de så mycket större.Vi går mot vår och sommar (iallafall enl almenackan ) och så går ni mot höst och vinter. Coolt.
Nu ska jag gå i säng och antar du börjar kvickna till och ska brygga morgonkaffet :)
ha de så gott kram Fiaticumere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...