Tuesday, 6 November 2012

Melbourne Cup & $ 100 miljoner australiensiska dollar

I dag är det den största av största hästkapplöpningsdagarna på hela åert här i Australien. Melbourne Cup går av stapeln. Det rä lopp hela dagen men det är loppet kl 15 som alla talar om, "the Race that Stops the Nation". Helt sant, många är lediga och väljer att spendera denna dag i glada vännerslag eller ser det bara som en extra dag ledigt från jobbet där man skruttar runt hemma med avbrott för det stora loppet kl.15 framför TV:n. I år är det 152:a gånge som man anordnar denna tävling som ligger mitt i en hel radda kapplöpningsdagar under denna vecka. 
Bilder där inget annat anges är hämtade från här

Men det viktigaste för många är inte själva hästkapplöpningen, den är bara en anledning till att man får klä upp sig från topp till tå. Jag menar verkligen topp till tå för här löper man hela linan ut för att gå på en eller flera av dessa kapplöpningsdagar. Det är spraytan, naglar, hår och make-up ovanpå detta en snygg klänning och ett par snygga matchande skor (gärna så höga det går). Allt detta toppas med en huvudbonad av större eller mindre slag. Finns många som har denna Derbyvecka som hobby och letar olika klänningar och skor till alla dessa fem dagar. Dyrbar hobby!
Många är på plats på Flemington Racecourse redan när grindarna öppnar vid 8.30 för att få bästa plats. Många tar med sig picknickfliten och korgen med alla dess tillbehör som champange och jordgubbar. 

Uppemot 100.000 åskådare är inte ovanligt. Det är en mycket blandad skara med allt från politiker och kändisar till "vannabies" och vanliga människor som gillar att gå på dessa event. 
Man blir lätt trött av all denna uppståndelse och då kan man ju vila lite mitt i allt folkträngsel på sin picknickfilt!

En del klär upp sig andra klär ut sig. Det är en dag för alla smaker och tycken.
Efter en lång dag brukar fötterna ömma och varje år pratas om att det värsta är att se alla dessa eleganta tjejer och kvinnor oavsett ålder osm tagit av sig skorna och går hem barfota. Nu har man börjat sälja flippflopps så att man har en chans att gå hem med lite värdighet i behåll.

Mycket skräp blir det efter så mycket folk. En del får naturligtvis alldeles för mycket innanför västen och somnar både här och där. Så allt är inte så glammoröst som det först ser ut. Men det bästa med alla dessa kapplöpningar och "cirkusen" runtikring är att det är för alla oavsett vem du är. Här köper vem som helst en snygg blåsa till en rimlig penning och slänger en hatt på huvudet och ger sig av för att titta på hästar. Visst finns de som jag sa de seriösa som går in med hull och hår för detta men det är ändå mer av en folkfest och inte som i England där det bara är för de kungliga (nästan)

Källa
Men det är ju ändå detta som är anledningen. Själva hästarna som springer. Första priset var visst på 1 miljon så det är fina prispengar man springer för. 
KällaPå tal om prispengar. I dag sitter alla och hoppas att just de ska bli miljonärer. För idag är det den största lottovinsten i potten någonsin, 100 miljoner dollar. Fatta hur mycket det är och vad man skulle kunna göra för de pengarna. 

Själv så är jag ganska ointresserad av hästarna men gillar att sätta på finklänningen och skorna och gå på kapplöpning. Har varit några gånger på den lokala och även när min man hade en andel i en häst för några år sedan, men nu var det ett tag sedan. Så idag tog vi det lugnt och påtade vidare i trädgården med ett kortare avbrott för loppet kl. 15, ja det vill säga min man inte jag. 

9 comments:

Anonymous said...

Åhhh vilka härligt färgglada bilder : ) kram Sofia

tinajo said...

Vilka outfits - kul! :-)

Åh du, glöm inte länken om du ville vara med på utlottningen! :-)

Svart, vitt & rött said...

Wow!! Vilka häftiga grejer ni har på gång där "down under"! Jättekul happening! Jag förstår att folk tar ledigt en sådan dag! Färgglatt, varmt och kul!

fianathome said...

Oj va fräckt. Snacka om festligt! Antar att man kan klä sig i princip hur man vill - roligt!
Nåååå - hur såg frun själv ut?? :P
kramis
Fia

A House With A View said...

Wow vilka brudar på korten!! Häftiga blåsor och hattar, haha!! Vilken kul tillställning att gå på:)) Måste berömma ert fina vardagsrum i förra inlägget också, sååå himla mysigt och fint ni fått det!!

Kraaaaaaaaaaaaaam aka

Lotta said...

Vilken show! Massor av fint att se...och snygga ladies ;)

Kram
Lotta

TIDSOPTIMISTEN said...

Oj det där låter ungefär som när Ingmar Stenmark åkte slalom på 70-80 talet då stannade också hela Sverige av och man var snudd på ledig ;) Verkar lite festligare dock med hästkapplöpning, de var verkligen snyggt klädda alla tjejer ;)

Kram Ullis

Bodil Brink Morse said...

Wow, vad kul det är ju som Kentucky Derby här i USA.
Härligt att se alla hatt kreationer. Jag skulle vilja gå än gång bara för att ha varit där och sett det.
Kram Bodil.

TIDSOPTIMISTEN said...

......och hur gick det med miljonvinsten, blev den din???

Kram Ullis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...