Thursday, 24 May 2012

Rabarber

Ännu ett inlägg inspirerat av alla  som skriver om hur rabarbern skjuter fart och växer och spirar  i vårvärmen. Visst är det ljuvligt med den första rabarbern och den första pajen. En gång i tiden hade jag en kolonilott och då blev det mycket rabarber för en singel att ta vara på. Jag menar det finns ju faktiskt en gräns för hur mycket en enskild individ kan sätta i sig på ett år.
Numera är det inga problem med rabarberskörden, här växer det ju hela året om. Kanske är den något vilande ibland men jag har inte riktigt lyckats lista ut när det är för rätt var det är så verkar den ha tagit fart igen. Vi valde att släpa med oss vår rabarber från gamla huset med ett mellanstopp i hyrhuset tills vi kom in i vårt nybygge. Vår rabarber har nämligen "anor".
För omkring 40 år sedan hämtade min svärfar med sig rabarber hit, där vi idag bor och där han bott hela sitt vuxna liv, från sitt barndomshem. Efter att jag kommit hit och han fick höra att jag tyckte om rabarber kom han en dag över med några "knölar" som vi sedan planterade vid vårt gamla hus. Så vår rabarber har varit med om många resor och överlevt alla. Det såg lite visste ut i november när vi precis flyttat hit och transplanterat rabarbern hit och satte den i ett väldigt soligt hörn, då undrade vi om vi gjort rätt. Men den tog sig. Tyvärr är det åter igen dags för en flytt. Där den blev planterad i all hast har vi grävt för att ha en annan typ av rabatt och det lär bli ett träd av något slag precis där den står. Vart exakt den ska planteras vet jag inte just nu.


Det blir ju en hel del som sagt och man kan ju inte bara göra pajer hela dagarna. För att inte tala om att äta paj varje dag, gott javisst men ni vet vad jag menar!


                         
Så häromdagen hittade jag ett recept på rabarbersaft som jag blev sugen på att göra. Så nu till helgen tänkte jag prova. Får se om barnen gillar det. Receptet hittade jag på denna underbara blogg - Hildas hem - som skrivs av Sofia. I detta inlägg kan man också hitta en superhärlig nättidning som hon gör själv och där i finns receptet på rabarbersaften jag ska prova.

Nu är det snart helg, bara en vardag kvar nu.

Tjingeling!7 comments:

Lotta said...

Underbart att läsa om er rabarber!! Bilderns är verkligen fina - och mycket blir det! Wow.

Jag tänkte göra rabarberkräm och de är goda med kardemumma i muffins. Frys in i skivor blir det också.
Tacksam och tålig är den älskade rabarbern. Det är sommar för mig!

Kram!

fianathome said...

Oh va läckra foto på rabarber. Finns så mycket gott att göra på den där rabarbern. Det passar väldigt gott ihop med jordgubbar :)
Ha en härlig dag (natt?)
kram
Fia

Fiffiga Systrar said...

rabarber är såååå gott nu! Vi önskar en riktigt fin kväll! kram från oss!

Pia said...

Ojs vilken häärlig story bakom din rabarber!!!! Jag plockade faktist hem FÖR FÖRSTA GÅNGEN rabarber från stugan i går!!! Tänkte laga en paj tills i morgon då vi får trevligt sällskap hit, men nix. Där ligger den i kylskåpet och vissnar. Jag bara inte kommer för mig att laga/göra nåt i köket!
Det är ju helt korkat, att ni har rabarber året om!!! Jag blir aldrig klok på det här, hur underlig vår planet är!!!! Så fint att jag fått lite sivilsering av dig!!!

Kraamar!
-Pia-

Christina said...

Vi börjar också bli lite trötta på rabarberpaj! Så det får bli saft av den sista rabarbern! Vi har haft jättevarmt i en vecka, så den har satt knopp! Och då är det nog dax att låta den vila!/Lila-Christina

tinajo said...

Mums - och vad kul att ha rabarber med anor, det är det banne mig inte alla som har! :-D

Vardagslyx said...

Jag vill också ha rabarber! Det finns ju så mycket gott man kan göra!Alla säger att de växer som ogräs, men inte hos oss:(

Tur att jag brukar få hämta lite hos grannen:)

Ha en riktigt skön helg!

Kram Pernilla

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...