Saturday, 26 May 2012

Översvämning

Jo då det hade vi igår fredagkväll. Det hade utlovats ruskväder med varning för stor nederbörd och blåst. Det regnade av och till hela dagen men det var först på eftermiddagen som det tilltog både i styrka och ihärdighet. Vid 16-tiden regnade det intensivt och mycket ljudligt. Det härs väl på plåttak vill jag lova. Min man sa vid något tillfälle att tur att vi inte bor på gamla adress för då hade vi varit ute och sopat garaget då det alltid blev översvämmat.
 Medans regnet tilltog fixade vi iordning middag då vi skulle ha middagsgäster, min svägerska med man som förlorade sitt hus i en brand för drygt en vecka sedan. De lyckas ta sig hit i ovädret och vi sitter och myser i värmen och äter gott. När vi är klara och ska börja duka av så går min man för att titta ut på baksidan för att se hur blött det är och i nästa stund är det full aktivitet i huset. Gräsmattan på baksidan stod under vatten, dryga 10 cm och utanför vår tvättstugedörr var det en sjö och vattnet forsade in i garaget.
 Så här såg det ut utanför tvättstugedörren, dörrmattan nedest i bild flyter!

 Den svarta linjen utanför garagedörren är ett avlopp som ska leda ut vattnet bort från tomten när det regnar. Det var helt stopp och vattnet rörde sig inte alls det bara steg. Min svåger (som av förklarliga skäl inte äger så många kläder och bara ett par skor. Tog av sig om fötterna och började sopa undan vattnet.
 Vi upptäckte översvämningen runt 18.45 och vid 19.20 så bestämde jag att vi behövde någon form av hjälp då det bara regna mer och vattnet inte sjönk undan. Jag ringde till SES (en del av brandkåren som står för nödutryckningar) där jag berätta att vi behövde hjälp med sandsäckar för att leda bort vatten. Jag blev uppsatt på väntelista och tillsagd att ringa tillbaka om situationen förändrades. 10 minuter senare tjoar mannen att det flyter in vatten på vår veranda på baksidan så jag ringer igen och säger att nu är det problem på fler håll och att vattnet kan snart komma in i huset. De säger samma sak men nu ska de komma inom 20-30 minuter. 40 minuter senare kommer tre orangeklädda män med stora starka pannlampor och konstaterar att allt som kan göras är att sandbanka och leda vattnet bort.


 Straxt efter att de åkt så lugnar regnet ner sig något och först vid 22 tiden slutar min man att sopa ur garaget. Då har sägerskan och hennes man åkt hem och så även min mans andra bror som kom för att hjälpa. Barnen hölls sig något i skinnet ihop med din faster medans jag sprang runt och servade alla och pratade i telefonen. Så vid 21-tiden när allt börjat lugna sig så somnade barnen utmattade hos mig på soffan.

 Så här såg det ut i morse. Det svarta är täckbarken/flis som en gång legat på rabatterna och som floden bara sprutat ut då den rann längs staketkanten på denna sida. På bilden nerandöf ser man lite hur vattnet urholkat marken. När jag flyttade bilarna igår kväll för att kunna få ut vattnet ur garaget såg jag floden och det var helt overkligt, det bara sprutade ut från sidan längs staketet.

 Så här ser det ut idag, inget vatten bara lite lera kvar och fuktigt, men sopborsten står redo ifall att.
 Gubbarna grävde diken också, allt för att få bort så mycket av vattnet från husgrunden.
 Detta rör leder vatten från vår tomt ut till dagvattenbrunnen på gatan men det har ännu stått oanvänd i väntan på att koplas ihop med ett förråd så den sågade vi av och vips så började vattnet i bakre delen av trädgården att sjunka ganska snabbt när det fanns någostanns att ta vägen.

 Så här barikaderades vår altan
 Hela sidan här var under vatten, runt 10 cm högt
 Uppstädning i regnet nu på förmiddagen. Vi försökte att ta vara på så mycket av vår bark som vi kunde och städa upp allt skräp som vattnet dragit med sig.
Det har fortsatt att regna till och från hela dagen i dag lördag men inte alls lika hårt och intensivt som de få timmarna igår. Det kom ju så mycket vatten på så kort tid att det inte fanns någonstanns att ta vägen. Vi vet dock vart problemet ligger och ska ta tag i det. Vissa delar kan dock vara knepiga då det faktiskt är så att den stora oanvända åkern/kohagen intill vår tomt är en stor bidragande orsak till att vattnet rinner över vår tomt. Men vi hoppas på en lösning och att det inte regnar så här intensivt igen innan vi har löst problemet.

Om du läst ända hit så tack snälla att du orkade hit. Vi mår alla fint men var väll lite lätt chockade och trötta idag efter all uppståndelse, inget annat. Men man inser vilken kraft vattnet har och att det kan ställa till stor förödelse.

Som jag förstår så har ni strålande Pingstväder på andra sidan jorden så jag ber att få önska er alla en riktigt härlig vårhelg!

Tjingeling!


12 comments:

Jenny said...

Ojojoj, så ni har haft det!!! Inte roligt det där, skönt att ni inte tagit skada! Precis när jag läst klart såg jag på facebook att det slutat regna, då håller jag tummarna för att det förblir så!!
Kram Jenny

fianathome said...

Men kära nån vilket förfärligt regnande och översvämning är läskigt. Både brand och vatten totalförstör ju allt. Stackars de som fick sitt hus nerbränt.
Tur ni klarade er så bra ändå.
Hoppas ni får gå torrskodda nu.
Stor kram
Fia

Bokcaféet i byn said...

Hej Anette!
Stackare, jösses vad mkt vatten! Matlös känsla. När min son var nyfödd tokregnade det på hösten och det började rinna in i grovköket. Jag öste och öste medan den lille satt i vagnen men tillslut fick jag ringa hem mannen för assistans. Vad hjälplös man känner sig när det bara rinner till nytt vatten.
Hoppas ni snart får sol igen!
Kram Anna

A House With A View said...

Nääääääääääää!!!! Jag blev faktiskt alldeles tårögd här, gud vilken pärs!!! Förstår att allt var kaos hos er!!!! Men som du säger, vad bra att ni vet vad ni ska göra för att inte drabbas lika illa nästa gång!!

Styrkekramizar till dig!!

aka

Hemma på Sjuan said...

Nämen fy vilket elände! Så jobbigt och oroligt för er. Jaa här har det varit tvärtom fint pingstväder.
Hoppas det går bra med huset nu!
Kram Suss

Fröken Tindra said...

Vilken grej! Det såg ju inte kul ut alls det där. Tur att det inte blev värre i alla fall även om det måste ha varit tillräckligt jobbigt så att säga.
Hoppas att ni får ordning på problemet innan nästa skyfall!
Kramisar!

Hjem Kära Hjem/ Anna said...

Wouups, såg inte så bra ut det där nej. Vilken panik om att vattnet kanske når in i huset. Så bra mitt i allt att det var just den dagen ni hade middagsgäster så ni fick hjälp med o leda bort vatten!

Dåligt med gott väder här uppe i nord, regn, vid o inget kuligt. Men idag är det iaf 15 grader nu mitt på dagen så det tar sig c",)

kul o läsa om dina rabarber!!
Har förresten din man svenska anor han oxå?

Klem Anna

Maria- Wikers Liv said...

Fy, vad läskigt!!!! Vattnet har verkligen enorm kraft! Skönt att ni mår bra i alla fall. Hoppas ni slipper vara med om denna förskräckliga upplevelse igen! Hur det kändes för svågern som bara ägde ett par skor, det vet jag, då vi oxå hade en brand i vårt första hus (i Dalarna) för 17 år sedan. Allt blev förstört, men kunde renoveras. Vi bodde då hos svärföräldrarna 3 månader ;)
Sköt om dig!
Kram / Maria

Pia said...

Söta öde, vilekt natur"fenomen" ni hade där!!!! Jag hoppas verkligen de kommer men någon lösning med åkern innan nästa syndaflod kommer..! Det är ju fruktansvärt om vattnet kommer in ihuset. Då är ju golvet iaf förstört! Huu!

Fy så hemskt, det där med din svägerskas och hennes familjs hus, att det brunnit ner...nej fy fasen!

Hoppas ni har det allt bra för tillfället och fått det ordnat efter stormen!

Önskar dig en finare start på den nya veckan!
Kraamar!
-Pia-

Christina said...

Oj med regn! Så tråkigt för er! Hoppas ni kan lösa det så det inte blir så fler gånger!/Lila-Christina

Fru Westman said...

Nämen fy vilket trauma! :(
Kan tänka mig att stressnivån var ganska hög när ni var mitt i!

Vilken tur att det ändå gick bra!

Kram Linda

Elin said...

Fy så jobbigt och otäckt! Vädrets makter rår man verkligen inte på, och det är inte alltid roligt när man blir påmind om det. Hoppas verkligen att ni får ordning på problemen nu i efterhand så att ni slipper vara med om detta igen.

Hoppas vädret är bättre nu så att det torkar upp ordentligt.

Kram Elin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...