Sunday, 26 January 2014

Pingviner i långa rader

Vi har varit hemma några dagar nu efter att semestern tog slut. Som alltid mycket att stå i när man kommer hem efter en relativt lång semester. Har fortfarande en del bilder att visa er från vad vi gjorde på Phillip Island mer än att bada och sola.
En av de största attraktionernai Victoria, vågar jag nästan säga, är att åka till Phillip Island och titta på världens minsta pingvin som det finns ganska många utav just här. Men som med så många andra djur är de hotade av en mängd saker i sin omgivning, framförallt oss människor och därför har man byggt ett stort naturreservat där vi människor får vistas under restriktioner. Hit till the Penguin Parade kan man komma på kvällstid vid solnedgång och se mängder av pingviner komma upp ur havet för att komma hem till sina bon med mat.
Vi  tog med oss tjejerna i år på denna stora upplevelse. Det var stor förväntan och det hade varit många förmaningar om hur man uppför sig när man tittar på pingviner. Man måste nämligen vara väldigt tyst och inte prata eller tjoa högt eller för mycket. Dessutom bör man komma en timme innan solnedgång för att få bra plats och sitta still länge är svårt. Men vi var laddade med massor av annat än bara tålamod kan jag lova och det gick strålande och över förväntan. 
Så äntligen efter mer än en timmes väntan och en rejäl störtskur så började de små krabaterna komma upp ur havet i grupper straxt efter kl.21. Barnen hade nästan somnat då detta var långt efter deras sänggång. Men nu vakna de till liv. Dessa två bilder har jag lånat på nätet för man får inte fotografera de vilda djuren då det självklart stör dem.
Vi satt väll en halvtimme eller så och tittade på när de kom i små grupper och snabbt skyndade sig upp över stranden och hem till sina bon. Efteråt gick vi runt på gångbroar och kikade på de hemvändande pingvinerna. Riktigt magiskt är det. Under kvällen vi var där räknade de att hela 987 pingviner kom i land och man hade dryga 1000 besökare.
Dagen efter så for vi ut för att titta runt lite mer plus att flickorna ville handla något i soveniraffären och kvällen innan var de alldeles för trötta för det. De två läktarna som skymtar i bakgrunden på bilden är där man sitter och beskådar skådespelet.


En av många gångbroar att gå runt och titta på. Nedanför på marken går pingvinerna hem till sina bon under kvällstid när det är mörkt för att komma undan rovfåglar. Dock är rävar ett ganska stort problem under kvällstid. Räven är ytterligare ett djur som togs hit av engelsmännen på sent 1700-tal för att de skulle känna sig hemma och framför allt kunna bedriva rävjakt som man gjort hemma i England. Räven har därför ingen naturlig fiende så den ökar i antal och ställer till stora problem.
Pingviner inhandlade för julklappspengar.
Varför behöver pingviner tröjor? Ja det kan man ju fundera över. När jag först såg dessa pingviner med tröjor och tjejerna hade valt dem så tänkte jag att det nog bara var en turistgrej att sälja dem med eller utan tröja. När vi av en ren tillfällighet börja tala med en tant som jobba i affären fick vi reda på varför de hade tröjor på sig och att det fanns en mycket god anledning till det.Det hade börjat med ett oljeutsläpp för "länge" sedan Någon kom på att sticka tröjor som höll dem varma och som hindrade dem från att få i sig oljan när de ville plocka och putsa sina fjädrar. Då det var många olijeskadade pingviner gick det ut ett "påbud" och folk runt om i världen skickade mängder med tröjor och beskrivningen lades ut på nätet. Tröjor fortsatte komma in och man började få för mycket. Då kom någon på att om man klädde på souvenirpingvinerna en tröja och lät pengarna gå tillbaka in till verksamheten. 
Så tröjorna är allt annat än en gullig turistgrej. Det är en livsuppehållande funktion vid katastrof. Vill du veta mer så klicka på länkarna ovan. Den ena leder till stickbeskrivningen av en pingvintröja och den andra ger lite mer information.

Hela familjen tyckte detta var en toppenkväll och det är något som flickorna sent kommer att glömma. De har lekt med sina pingviner i stort sett varje dag och byggt små bon till dem så skyddat det går så att rävarna inte ska ta dem.
Så har du någon gång i ditt liv vägarna förbi mina trakter måste du bara besöka denna plats och få uppleva de pyttesmå pingvinerna kliva upp ur havet.

Tjingeling!

PS Det finns en gratis app att ladda ner där man kan se live bilder/film innifrån ett av deras bon. Har ni småfolk hemma kanske de skulle tycka det var kul samt att det finns en massa annan rolig info om pingviner där och ett spel förståss.
8 comments:

Fröken Tindra said...

Åh, vilken spännande kväll! Den hade jag älskat att delta i! De är ju så himla söta. Trist att de har fiender som hotar dem. Både levande och annan skit...
Jag har kikat på dina semesterinlägg men inte alltid kunnat kommentera men du skall veta att jag uppskattar dem väldigt mycket och tycker att det är jättekul att följa dig och familjen på era turer. Australien har ja velat se sen jag var tonåring men jag får se om det någonsin blir av. Därför är det roligt att jag hittat till dig!
Hoppas att ni kommer i ordning efter semesterresan snart!
Kram!

Kia said...

Vilken kul grej! Häftigt att se de komma hem.
Vilka fina bilder på alla djuren. Visst blir det så att man blir lite hemmatam, dessa är dina vardagliga djur. Vi som bor lite ute på landet har älg, rådjur, räv m.m. ute vid knuten medan stadsfolket tycker de nästan är exotiska. :)

Ha en toppen vecka!
Kram Kia

Bokcaféet i byn said...

Underbart Anette!
Tar mig tillbaka till den kväll i mars 2001 när jag var på pingvinparaden! Det var så fantastiskt! Jag förstår er entusiasm! Kul historia kring koftorna också!
Så kul att dina flickor var tillräckligt gamla nu för att vara med och se dessa små men fina djur! Vilket fint foto på dem med sina mjukispingviner!
En kollega kom just hem efter en månads semester i Victoria. De hade sett pingvinerna de med och var alldeles fascinerade.

Önskar er en fin start på kommande vecka! Hos oss snöar det och mer ska komma i veckan! Idag åkte vi till skogen med pojkarna och vovven för att komma undan den kalla vinden. Mysigt!

Kram Anna

Lotta said...

Ja, hur underbart som helst! Vilken fina små pingviner och vilken fantastisk natur de har omkring sig! Jag kan bara tänka mig hur det är att se dem live och vara med om paraden. Tycker mjukispingvinerna ser jättesöta ut. Lyckliga ni som fått uppleva det här!

Vi har snö och kallt. Solen sken i morse, nu är det molnigt. Då blir det en stor kopp te och en bra film!

KRAM och ha en fin vecka Anette! Blev jätteglad av att läsa det du skrev hos mig <3

Lotta

Snäckskalsdalen. said...

Nu har jag läst ikapp mig! Vilken semester ni haft och så fick vi se dom söta pingvinerna också! Så mycket ni hann göra, många roliga utflykter och massor av fantastiska djur! Måste ha varit ett eldorado för flickorna.
Vi var där ett par, tre gånger på 80-talet, sista gången var nog 88. Så det börjar bli hög tid för en revival!
Kramar
Agneta

Home2tiny said...

Vilken härlig semester ni haft o avsluta den med att kika på sötaste pingvinerna måste varit lycka för tjejerna. Ha en bra start på veckan. Kramisar Tina

tinajo said...

Var ju verkligen fint med tröjorna när man vet anledningen - och vilken härlig upplevelse alltihop! :-)

Kia said...

Ha ha nä, så långt har jag inte kommit men bra idé! :)
Fast jag tror det finns 2 andra tjejer som kanske vill byta rum när syrran är på vift??

Ha en toppen dag!
Kram Kia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...