Wednesday, 22 January 2014

Marknad på Churchill Island

Churchill Island är en liten ö som ligger precis utanför Phillip Island och som man når med en liten enkelriktad bro. På ön finns också en gammal gård som fungerar som museum. Det brukar vara marknad där har vi sett tidigare år vi varit där men oftast har vi bara stannat kortare tid och då är inte en marknad något vi varit där för. Det är oftast bad och strand som stått på dagordningen. Men vår första helg på ön inleddes ganska sval, endast runt +20 med växlande molnighet och inte direkt strandväder så vi tog oss ut till ön.


Många som ville till marknaden då det var kö att komma över bron som endast har trafik i en riktning åt gången. Själv hoppa jag ur bilen för att fota lite. Vad annars!

Kaniner är ett problem i Australien då de inte tillhör den ursprungliga faunan och därmed inte har några direkta naturliga fiender. Detta har förståss gjort att de ökat i antal något enormt sedan de blev introducerade av engelsmännen under sent 1700-tal. Det finns många djurarter som engelsmännen tog med sig hit för att känna sig hemma och som numera ställer till stora problem.


I vattenbrynet växer det mangrover och när vattnet drar undan vid ebb så kan man faktiskt gå över relativt torrskodd mellan de två öarna. Det var så man kom att bosätta sig här under tidigt 1800 tal, genom att gå över vid lågvatten.


En lavendelfarm fanns det också, fast överblommad.

Smarriga kakor till försäljning!


Lokalt tillverkad öl, från Gippsland.
Underbart goda kalamata oliver. Jag som mest gillar grön kan äta upp en hel burk om jag lämnas ensam med den lite för länge. Vi köpte en lite och kom tillbaka innan hemresan och köpte en stor hink att ta med hem.

Ovanligt billiga jordgubbar och dessutom riktigt goda och söta i smaken. 
Bröd i långa banor och en massa surdegsvarianter. En innehöll kalamataoliver och var så god att den skulle jag kunna åka långt för att handla igen.Så efter att vi inhandlat en massa gott som bröd, frallor, jordgubbar, oliver, maccadamiennötsmör så hittade vi dagens höjdpunkt.....Lakritsremmarna.....Dessa står högt på hela familjens gillalista sedan våra Sverigebesök. Sedan några år tillbaka kan man numera hitta dem här i Australien, men endast på marknader och det är inte alla marknader, så gissa om lyckan var stor. Lördag och lördagsgodisdag som det var. Svårt att välja då det finns så många olika och både surt och sött. Namnet är fortfarande lite lurigt för här finns det ju nästan ingen lakrits alls bara två utav 15 tror jag det var.
Hit kommer vi tillbaka igen!

Så med alla dessa gosaker blev det en härlig lunch tätt följt av en eftermiddag på stranden.

Tjingeling!


8 comments:

Lotta said...

Vilken toppenhärlig marknad! Gillar verkligen känslan som dina bilder förmedlar. Gissa vem som också hade velat vara med ;)

Det är något med marknader som gör dem så bra, oavsett vart i världen man är. De känns genuina, oftast bra priser, fräscht och personligt sortiment, färgglatt och hos oss här - fokus på organiskt odlade produkter. Jag kan åka omvägar för en bra marknad! Miljön spelar också in. Vi har en marknad som är öppen nu även på vintern, inne i ett växhus. Jättebra!

Tack för att vi fick följa med på er tur till Churchill Island!

KRAM
Lotta

Maria said...

Säger samma som Lotta:
Vilken toppenhärlig marknad och jag gillar också känslan som bilderna förmedlar! Förstår dessutom att Lotta hade velat vara med dig, då man ser mycket av sådana här fina bilder och marknader hos henne! Tänkte lite på hennes bilder när jag tittade igenom och läste din text, faktiskt ;)

Bilderna är otroliga, Anette! Jättehärligt inlägg!
Det där med kaninerna hade jag ingen aning om, det är alltid så kul och intressant när du slänger in lite fakta, så där spontant! Ja, du är ju lärare ;)
Vad kul för er att hitta favoritgodiset!

Åh, jag vill bara se mer av era utflykter! =)
Ha det gott!
Kram /Maria

Anonymous said...

underbara bilder härligt kram Sofia

Bodil Morse said...

Åh, vad kul att få följa med på marknad.
Härliga bilder du har tagit.
Härliga färger och kul att se annorlunda saker.
Åh, vad underbart med lakrits remmar. Förstår er lycka, haha
Ha det så bra, vännen!
Förresten jag skickade vår address för ett tag sen via fb, undrar bara om du fick den, så att flickorna kan skriva till varandra?
Kram Bodil.

åse said...

Åh vilken härlig marknad. tack för att jag fick följa med och njuta en stund genom dina bilder. Kram Kram

Nelya said...

Sitter och njuter av sommarkänsla genom dina bilder! Kul att få följa med på marknaden :)
Kram

Bokcaféet i byn said...

Vilken härlig marknad Anette! Jag skulle givit mkt för det där olivbrödet du nämnde!! Mums så gott! Det är kul med marknader, finns ofta så mkt gott i matväg att köpa.
Tack för att du tog med oss till den lilla ön!
Kram Anna

svart vitt och rött said...

Vilka härliga bilder!! Och vilka härliga öar det finns hos er! Rottnest... har du varit där? Himmelskt!! Jag tänker ofta på den ön! Som en dröm faktiskt! Ha det gott!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...