Monday, 6 January 2014

En härlig grönska

I dag så här på trettondagen tänkte jag att jag skulle pigga upp er och bjuda på lite bilder från min trädgård just nu. I går hade vi en härlig dag med sol och värme. Så pass att vi även kunde spendera tid ute och då spelade vi Mölki spelet, lite som kubb. Medans jag väntade på min tur att kasta så passa jag på att fota och knyta upp tomaterna som vuxit på höjden.
Mina petunior har tagit rejäl fart i år och växer så det knakar. stora och maffiga är de.
 I alla fall de som står i kruka på golvet. Petuniorna i amplarna är lite klena men fina ändå. Skillnaden är att de som står i kruka köpte jag större och krafitgare och förståss till ett högre pris men kanske ska jag prova det nästa säsong. Till amplarna köper jag små sticklingar i en störr kartong, det blir billigare på så sätt.
 Polkagrisrandig!
 Tomatodlingarna!
 Bland tomaterna odlar jag alltid basilika, oftast mer än vad vi äter men det är för att jag hört (via ett trädgårdsprogram som går här) att det skyddar tomaterna från någon pest/sjukdom.
 Tomater på G. Snart så, inte så många blommor än men vi håller tummarna.
Jordgubbarna växer mycket i år men vi upptäckte att våra inhemska skator flyger lågt och gärna landar bland gubbarna så vi täckte över dem häromdagen. Det är nämligen så att vi upptäckte att vår granne matade skatorna, familjen, när de hade bo en bit här ifrån och de flög in och flög lågt över vår tomt och krocka med oss. Så nu har hon vant dem vid att få människomat men hon har slutat mata för vi sa till, att de blev för tama och kom in till oss och hoppades på samma behandlig, bajsade ner på altanen och satt på vårt bord och blev väldigt närgångna. "Men mina barn tycker det är så gulligt att mata dem". Tjena! sa jag.
 Här blir det gurkor snart!
 Och luktärtor! 
Äntligen kom jag ihåg att så frön. De luktar ju så gudomligt gott.
Avslutar med salladen. Den första "salladsskålen" är slut och jag sådde nytt häromdagen. Visst går det undan? Den halvan som syns är ruccolasallad och den andra ska bli vanlig grön/röd sallad, typ blad. 
I går såg det ju lovande ut, att salladen skulle ta sig fort men så slog vädret om med dunder och brak i går eftermiddag när vi höll på att grilla som bäst. Ösregn! In med grillen under tak. Sedan regna det visst hela natten och rejält i morse. Mannen och jag skulle till Ikea nere i Melbourne och biltermometern visade på endast +11.5 grader när vi lämnade hemmet kl 10.30. Jag menar vi har ju förbaske mig sommar. I alla fall enligt almanackan.

På Ikea blev det inget alls, bara smågodis. Det vi skulle ha var slut och jag som ändå kollat lagersituationen i går kväll. Lite snoppet!

Tjingeling!


10 comments:

Anonymous said...

Underbara bilder ha en fin dag! kram Sofia

Kia said...

Vad det växer och frodas hos er! Här är det mer tråkigt, grått höstväder. Få se om det kommer nån snö denna vinter??

Hur gammal var du när du spela handboll? Jag tycker det är himla kul att kolla på deras matcher.

ha en toppen dag!
Kram Kia

Villa Ell said...

Vilken grönska! Underbart att få se dina bilder när regnet står som spön i backen på utsidan och det är grått grått grått...
Tack för tipset om basilika bland tomaterna! En tomat kom i somras, hoppas på bättre tur i år, basilika luktar ju gott också!!
Ja är som dig har svårt för att sova riktigt gott och djupt när min man är borta! Nu reser han inte i jobb, men han jobbar vissa nätter... Då kan jag ibland vakna men ensamma kvällar är riktigt härligt och jag tycker att "ensamheten i tvåsamheten" är viktig den också!

Kramar Sandra

fianathome said...

Åh vilket hullerombuller väder.
så mycket fint du sått. Då får vi se hur mkt du får skörda :)
Ikea kan va lurigt.
kram
Fia

Bokcaféet i byn said...

Hej Anette!
Vilket härligt inlägg du bjuder oss på! Njuter så av att se allt som växer hos er nu! Mannen och jag planerar för fullt för kommande sommars odlingar. Blir peppad när jag ser allt mumsigt hos er! Ja du, grannar är ett släkte för sig! Hos oss har vi en granne som eldar både det ena och det andra. När mannen kom förbi för att klaga sa hon att hon genast skulle sluta. Det eldades spånplattor (limmet luktade så illa att den lille inte kunde sova ute).
Önskar er en fin vecka!
Kram Anna

svart vitt och rött said...

Polkablommorna är jättefina!! Längtar så efter sol och värme!! Härliga sommarbilder du bjuder på! Ha det gott!

A House With A View said...

Superfina polkablommor!!! Och så frodigt och fint allt växer :) Märkligt med tanke på hur mörkt och regnigt det är här hemma :) Trist att inget fanns på Ikea, men kul då att du får ännu en tur dit igen :)

Många kramar aka

Snäckskalsdalen. said...

ååå, så fint det växer hos dig och med vilken fart! Vi har det framför oss, fast det dröjer ju ett slag till....men vi har nästan samma temperatur, idag har vi 10 grader här och vi har ju vinter!

Det var väl lite underligt att mata typ kråkor, det är ju en riktigt olägenhet för alla i närheten! Bra att du sa till.

Agneta kram

Nilla Q said...

Sol, värme, blommor och trädgårdsland... Vi den här tiden är jag fel person på fel plats - jag behöver också värme och sol! Nu1!!!

Kram Pernilla

Rachel Uchizono said...

I am in love with the candy stripped Petunia! Your garden is lovely.
Rachel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...