Monday, 15 July 2013

Vad får vi till middag?

 Ja det är väll den vanligaste frågan kanske i ett hushåll med mer än en person? Hos oss har vi sedan länge gjort en veckomeny. Tror att det började någon gång när första barnet hade kommit. Griffeltavlan hade jag köpt innan för jag gillade den. Vi hade den på väggen i köket men jag minns inte riktigt om vi faktiskt använde den till just meny innan barnen kom eller om det faktiskt var en kom ihåg lista.
Så här ser veckans meny ut!
 När inköpslistan för veckohandlingen görs gör vi samtidigt upp en meny vilket oftast brukar ske på söndagar. Då är det enkelt att se till att det som behövs köps hem. Det räcker då med att storhandla en gång i veckan och sedan fylls det på med mjölk, bröd och frukt mot slutet av veckan. Ett system som passar oss bra.
 Ibalnd blir det dock svårt att tänka ut exakt vad som ska ske beroende på andra aktiviteter därav att lördagen är tom just nu. Det kommer bli min man som lagar mat den dagen då jag jobbar länge på skolan i Melbourne på lördag så han har lite tid att tänka. Sedan är också menyn anpassad så att en lagar mat och den andre finns med någon av flickorna på en aktivitet. Vi delar så gott som nästan hälften på matlagningen, det blir både roligare och mer variation tror jag. 
Sedan tycker jag att den fina griffeltavlan ar en snygg inredningsdetalj. Ser nu att den behöver tvättas av lite mer noga, bilderna var lite väl avslöjande!

Hur gör ni där hemma? Har ni en veckomeny eller tar ni det som det kommer?

Ha en skön start på veckan!


9 comments:

Pia said...

En så sk*t snygg krittavla! Här äter vi vad som faller in, dvs om det råkar finnas något i skåpen. På helgerna blir det lite bättre, då står mannen för maten. Jag gör inget vad som gäller kockandet. Jag klara med nöd och näppe att koka potetisen,men allt för ofta blir den för hård. Hur kan man laga mat om man är hungrig? Och är man inte hungrig, hur kan man tänka så långt fram att NU måste jag börja med maten, för om en timme är jag hungrig??? Nä, inget för mig. Tur att jag fick flickorna "uppgödda" tills de flög ur boet!
Jag fick just slutläst Jo Nesbös bok "fladdermusmannen" där händelserna utövas i Sydney - och jag tänkte ofta på dig medan jag läste...

Krameliskraam!
-Pia-

Kia said...

Snyggt med griffeltavla och praktiskt. Jag gör veckomeny, så tråkigt att komma på varje dag vad som ska lagas.
Har ingen aning om vilket som är mitt populäraste inlägg?? Vet inte vart man kollar sånt. : )

Ja, det blir toppen när det är klart. Det blir inte så mycket vindskydd mer insyn då det ligger bakom huset mot berget och där blåser det inte så mycket, fast lite kanske. Men tanken är att det blir lite mer inramat vid bastun och att det inte syns rätt in där från gräsmattan.

Ha en toppen vecka!
Kram Kia

Anette-Ljusa drömmar på landet said...

Hej hopp !
Vilken fin griffeltavla !!! Den blev jag bra sugen på !
Hos oss går det lite i perioder..ibland bestämmer jag i förväg menyn för veckan o ibland är det mer på ett ungefär i huvudet bad vi ska äta.

Kraaaaaaam

Fröken Tindra said...

Fin griffeltavla och kul idé! Här tar vi det som det kommer, minst sagt. Vilket inte alltid är bra...
Kram!

Maria said...

Som jag själv skrev härom dagen, så är jag rätt bra på att göra som du! Dvs att planera veckomeny och sedan handla därefter. Något jag gjort sedan barnen kom, precis som du... ;) Blir mest praktiskt och billigast. I veckorna blir det ofta något som "vem som helst" kan sätta igång med eftersom vi har så lika tider allihop. Kan nog inte påstå att vi delar precis hälften på matlagningen då jag ofta är hemma före mannen, och även döttrarna är med och hjälper till. Men det är inget jag ser som ett problem. På lördagar hjälps vi ofta åt i köket flera stycken, eftersom det brukar bli fler moment, flera rätter ofta. Det är mysigt!!!
Nu på semestern blir det lite mer 3-4 dagar i taget planerat, beroende på vad det är för väder och vad vi hittar på :) Det är ändå skönt att ha lite planerat, eftersom vi behöver hålla vissa rutiner med Minstingens diabetes. Förresten så mår nog alla bäst av att ha rutiner kring måltiderna ;) :)
Så smart med griffeltavlan! Här blir det ofta en lös lapp som far runt i en kökslåda ;)
Kram/Maria

Maria said...

Ser att det blev fel... det ska stå OLIKA tider ;)
Kram /Maria

Lotta said...

Smart system! Gillar det massor. Praktiskt, man vet vad som gäller och kan planera. Så fylla på lite mot slutet av veckan. Topp!

Tack finast Anette för dina ord, jag uppskattar det enormt! Inte enkelt när barnen blir vuxna och de går in i seriösa förhållanden. Å, jag har varit så ledsen. Blev så glad för din värme och omtänksamhet.

Stor kram!
Lotta

Bodil Brink Morse said...

Vilken fin griffeltavla.
Jag tycker det är ett jätte smart system ni har. Jag gjorde så innan men sen har det blivit att vi tar det dag för dag. Inte så jätte smart.
Jag och maken turas om att laga mat vilket är skönt.
ha en fin onsdag!
Kram Bodil.

Min plats i solen said...

Tjusig tavla Anette! Och praktisk. Här hemma gör vi detsamma. Fixar ihop veckomenyer. Fast ibland kör livet ihop sig och det blir enklast snabba istället (spagetti och köttfärssås är vår räddare i nöden här hemma). Men för det mesta blir det veckomenyer här hemma.

Vi har också en griffeltavla men på den får alla familjemedlemmar skriva upp maträtter som de längtar efter och sedan sätter vi ihop veckomenyn efter önskelistan. Ibland har också barnen matdagar då de står för maten (som jag njuter av de där dagarna, vilken lyx att bara sätta sig till dukat bord) och ibland, som under veckan som gick, väljer vi en kokbok och väljer de rätter vi är nyfikna på och kör en hel vecka med bara nya maträtter. Spännande!

Kram på dig

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...