Friday, 19 July 2013

Frostskadad

Kommer ni ihåg min lilla buske som jag planterade för några veckor sedan? Så här såg det ut då.
 Fina gröna och röda glansiga blad.
Men så är det inte längre!
I förra veckan redan på måndagen, slog frosten till för första gången sedan vi planterat dessa buskar. Frosten var inte nådiog, den brännde alla topparna på de små buskarna. Inte hade jag tänkt på att dessa skulle vara frostkänsliga buskar inte. 
 Sedan följde till råga på allt ytterligare tre dagar med frost. Så buskarna blev mer och mer ledsna. Men så i måndags åkte jag förbi handelsträdgården där vi köpt dem och då fick jag tipset att "klä på dem".


Sagt och gjor jag inhandlade dessa plastskydd (tror de kallades för trädstrumpa)som man kan lämna runt busken tills frostrisken är över då de även släpper in ljus, skyddar mot blåst samt gör att det blir lite extra varmt där inne. Kille på handelsträdgården trodde att de nog kan klara sig så länge det bara rör sig om de nya skotten. Så håll tummarna för våra buskar.

Men sedan de fyra frostnätterna förra veckan har det varit rätt varmt, ja iallafall på dagarna, ingen vinter här inte snarare en känsla av vår och milda vindar. Men sådant kan alttid förändras snabbt.

Ha en skön helg!


8 comments:

Maria said...

Hoppas du lyckas rädda din buskar! Inte kul när sånt händer :(
Ha en fin helg!
Kram /Maria

tinajo said...

Hoppas det går bra - och jag måste medge att jag aldrig tänkt på att man kan få frost i Australien! :-)

Bokcaféet i byn said...

Hej Anette!
Hoppas buskarna klarar sig! Så trist när ngn planta fryser sönder. Här hemma har jag vattnat på innergården idag, mest rosorna. Torrt, torrt här hemma! Och soligt- härligt!!
Låter skönt med mild vinter hos er!
Jag står just och bakar foccaciabröd här. Ska ha vänner på tidig middag ikväll och tänkte bjuda på pasta pesto och nybakt bröd.
Har du ngn mail kopplad till din blogg? Kunde inte se ngn på hemsidan. Tänkte jag skulle maila dig!
Ha en fin helg!
Kram Anna

Snäckskalsdalen. said...

Frost och solljus, det var det som tog många växter här i det gamla landet i vårvintras, farligt för växtligheten. Men nu måste nog din fina buske klara sig!
Här har vi högsommar just nu, väldigt varmt och fint men också väldigt blåsigt. Men jag njuter.
Kramar
Agneta

Anonymous said...

jag har inga gröna fingrar överhuvudtaget tyvärr så jag har inget bra tips. Jo ett ta ett glas bubbel ; ) kram Sofia just nu i Skåne

Hemma på Sjuan said...

Tråkigt att den fina busken blev förstörd! Hoppas nu den andra klarar sig. Frost känns avlägset här i varma Sverige ;) kram Suss

fianathome said...

Hoppas din räddningsinsats klarar buskarna. Här kom vi upp i morse och såg rådjuren äta stor buffé. Tur vi har hundar som väckte oss. Fick schasat bort de där vitrumporna från rosspaljen.
Frost låter långt härifrån - och det är det ju tihi :)
ha det så bra vännen
kramelikram
Fia

Elin said...

Hej!
Hoppas att busken klarar sig, nu har den ju alla förutsättningar i alla fall. Jag är inte avundsjuk på frosten, tycker att det är så skönt med sommar nu.
Här är det grått idag och jag vara väntar på att det ska börja regna, det hänger liksom i luften. Jag tycker lite synd om grannarna som ska ha 60-årsfest i trädgården, det hade varit så roligt om dom kunde få solsken i stället.
Jag har inga planer alls för dagen, sitter just nu och funderar på vad jag ska hitta på. Kanske blir det bara en lugn dag på hemmaplan med bokläsning och lite gott fika. Det låter inte så dumt, eller hur!
Ha det gott, nu ska jag läsa igen de inlägg jag missat hos dig!
Kram Elin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...