Tuesday, 2 July 2013

Skoluniform

Här i Australien så har alla (så vitt jag vet) skoluniform och jag tycker det är toppen. När jag häromdagen skrev att skollovet skulle börja och att det inebar att jag inte behövde tänka på att skoluniformen fanns redo varje morgon så var det flera som undrade om hur det egentligen fungerar med uniform.
Här nedan är ett kort på min äldsta tjej när hon började Grade Prep (typ 6-års) februari 2011.
Här har hon på sig sin sommaruniform, den grönvitrutiga klänningen och obligatoriska hatten för termin 1 och 4 allt för att skydda mot solen när man är ute. Ingen hatt ja då får man vackert sitta under taket på rasten. Vita strumpor tillhör flickornas uniform hela året samt svarta skolskor. Pojkarna ska ha gråa strumpor vilket jag önskar gällde för flickor också då vita strumpor ganska snart ser grådaskiga ut. Pojkarnas sommaruniform består av grå kortbyxor och en gul tenniströja. Båda kan ha en collagetröja i grönt ovanpå om det är kallt.
Vinteruniformen för termin 2 och 3, den gröna collagetröjan och gröna långbyxor samt till det gul tenniströja med lång eller kort ärm. Pojkarna har gråa byxor.
 Sportuniformen, kortbyxorna är för både pojkar och flickor på sommaren, långa träningsoverallsbyxor på vintern. Vita strumpor och vanliga gympaskor är tillåtet den dagen man har sport.
 Emily i sommaruniformen februari 2012.
 Sportuniformen i gult och grönt. Min lilltjej som går på Kinder har också uniform men den är frivillig. Den består dock endast av en kortärmad T-shirt och en långärmad collagetröja. Jag tycker det är bra att inte behöva diskutera kläder på mornarna när man ska iväg så självklart har hon också sin uniform. Lustigt nog har ingen av mina tjejer klagat över uniformen på Kinder även fast andra flickor kommer dit i värsta "prinsessutstyrseln". 
 Skoluniformen hänger och ligger prydligt i garderoben.
 Här på väg till skolan i sin vinteruniform fast med håret tillfixat för Crazy Hairday. Även håret "ingår" i uniformen. Långt hår ska sättas upp i tofs eller liknande med skolfärgerna i grönt, gult eller vitt. Ytterjacka och mössa på vintern behöver inte gå i skolfärgerna utan där kan man ha vad man vill. Det gillar jag för det skulle lätt bli lite dyrt att behöva köpa två vinterjackor när man ändå inte använder dem så himla ofta innan de är urvuxna. Man kan även köpa en ryggsäck men man får ha annan om man vill.
Självklart är det familjen som betalar för skoluniformen som allt annat material man använder i skolan. Har man låg eller ingen inkomst så finns det hjälp att få så att man kan köpa uniformen. På vissa skolor är det tvång på att man köper den dyrare varianten som säljs på skolan för där finns skolloggan påsydd på andra går det bra att man går till det billigaste stora varuhuset och köper kläder i den färg skolan har. Det skiljer ganska mycket mellan privat skola och kommunalskola i vilken typ av uniform man ska använda och hur eleverna "respekterar" den. Vissa skolor är inte så hårda alls på att man använder sin uniform medans andra ger anmärkning om man inte är korrekt klädd.

Jag tycker att det är jättepraktiskt med uniform av många olika anlednigar. En är att det faktiskt aldrig är något bråk på morognen om vad man ska ha på sig, ja förutom när det ibland är kallt sista terminen i december och det egentligen är klänning som gäller men mamma tycker att det ska vara långbyxor. Men det är allt. Alla barnen ser likadana ut så man slipper den där mode/märkeshysterin. Gillar också att barnen syns i samhället och att man ser vart de hör hemma, alla får en tillhörighet och förhoppningsvis kan det skapa lite extra respekt för sin skola som man trots allt representerar genom att bära uniform.

Tjingeling och ha en fin tisdag!
7 comments:

svart vitt och rött said...

Vad intressant! Jag har funderat över hur det där fungerar... och det verkar ju fungera kanon! Ha det gott!

Tamar SB said...

She looks so smart! I had a uniform at my school and it made everyone equal and made mornings so easy!

Black Iris said...

Jag tycker det här låter både smart och vettigt.. Ingen mode-hysteri eller avundsjuka där inte..

Kram Maidi

tinajo said...

När jag gick i 3:an så flyttade en av mina vänner till Australien med sin familj. Minns att när hon skickade ett foto till mig där hon hade skoluniform så blev jag GRYMT avis, jag tyckte det var så fint. Själv var hon inte lika förtjust, haha! :-D

Kim Cunningham said...

Darling uniforms!

Pia said...

Grattis till födelsedags- och tredjeplatsfiraren!
Ja, det där med skoluniform tycker jag är jättefint! Alla är jämställda och lika! Och får man dessutom ekonomisk hjälp ifall man inte har råd, så FINT!

Oh, om det bara skulle finnas ens HATT TVÅNG här! Jag skulle ha sluppit mååånga migrenanfall då jag var barn, då solen gassade (samma gäller mina döttrar), men då jag skämdes att använda någon som helst huvudbonad, så jag fick i lida stället!

Hälsa flickorna, att de ser såå fina ut i sina uniformer - jag började genast tänka på Harry Potters skola... ;)

Kraamen!
-Pia-

TIDSOPTIMISTEN said...

Intressant läsning och väldigt praktiskt av många anledningar önskar vi hade det här i Sverige också. Tror jag skrev ett inlägg om det för ganska längesedan på min blogg :) Den där franska nougaten tror jag växer på det franska trädet Caoutchouc (betyder gummi) och franska nougaten är ganska seg så ja det måste vara det trädet helt enkelt ;)

Kram Ullis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...