Sunday, 26 May 2013

För ett år sedan

I dag för ett år sedan hade vi det bokstavligt talat väldigt blött om fötterna. Vi hade översvämning i garaget och runtom huset. Allt efter extremt hård och intensivt regn. Snabbt gick det också. Vi hade gäster och det var nästan så att vi inte riktigt kunde prata obehindrat under middagen i köket så mycket smattrade det på taket. Så helt plötsligt fick vi för oss att vi kanske bord kolla och se hur det såg ut utanför då vi visste att vi hade potentiella problem och då möttes vi at detta utanför tvättstugedörren. Vatten upp till fotknölarna.

Vattnet rann vidare rakt in i garaget som då var fullt med prylar för vårt förräd hade ännu inte blivit byggt. Som tur var hade vi extra händer till hands i och med att vi hade gäster här. Min man och svåger började sopa ut vattenmassorna ur garaget men till sist märkte vi att det inte rann undan i trädgården och fick ringa räddningstjänsten för att de skulle komma ut med sandsäckar för det började sippra in mot vår baksida och uteplatsen började täckas.

Regnet lättade till sist och vi fick hjälp att gräva upp några diken och på andra sett leda bort vattnet från huset. En fruktansvärt obehaglig händelse.
Dagen efter fanns det en hel del att städa upp då mycket av barken på våra rabatter hade spolats ut från tomtem tillsammans med vattnet och det skulle skottas tillbaka.Trädgården lämnade mycket att önska efter den översvämningen. Det mesta liknade mer en lervälling.
Bilden nedan visar vad vi gjorde åt problemet. Vi blottlade dräneringsrören igen, vår landskapsdesigenr hade täckt över dem och sa att det var inga problem. Han fick komma ut efteråt och återställa/gräva upp allt igen så att vatten från regna kan rinna rakt ner i stenarna. Nu har vi lagt på dekorationssten så att det ser lite bättre ut. Stor skillnad mot för ett år sedan.

Så här såg det ut på vår baksida och uteplats för ett år sedan. Man kan se hur långt upp vattnet gick på den sidan av huset.
Så här ser det ut idag!

Ännu en bild av alla sandsäcker som vi fick utkörda av räddingestjänsten. Väder och vin är verkligen inte att leka med det märker man när man blir utsatt för något liknande. Som tur är har de blottlagda dräneringsrören visat sig vara extremt effektiva och fungerar precis som rörmokaren sa att de skulle bara de inte täcktes över med jord och gräsmatta. Man önskar ju bara att den där landskapsarktiekten hade lyssnat första gången!

Hoppas din helg varit fin. Här har det varit en riktigt skön och mild höstdag, ingen sol men skönt ändå.

Tjingeling!
5 comments:

tinajo said...

Ja jösses, naturens nycker är inte att leka med!

Kram!

åse said...

oj oj oj så mycket vatten, fy så obehagligt. Efter bilden är mer tilltalande. Kram

Lisa said...

Ååå vad jobbigt med översvämming! Nu har ni förstås en fantastisk altan och väldränerat därunder :)
Ha en härlig vecka
Kram Lisa

mitt hjärtas fröjd å glädje said...

usch ja det förstår jag att det var himla obehagligt! Tur att ni fick iordning på det till slut iallafall.
Det är så fint ert trädäck där nu!

Ha det så fint.
Kramar Jennie

fianathome said...

HUA, det där minns jag. Fy va läskigt! så skönt ni har DET ur världen iallafall.
Dansbanan är urläcker. Såååå vackert träslag.
kram
Fia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...