Thursday, 26 September 2013

Oväder

Vi har haft en härlig start på vårt skollov. Sol och skön temperatur. Har mest tagit det lugnt och låtit tjejerna börja dagen med barntv (de vaknar redan vid 6 snåret) och givit mig själv sovmorgon. Men solen och värmen lockade i tisdags iväg mig till handelsträdgården. Det fanns inte så mycket ännu i blomväg men jag köpte lite frön och försökte hitta luktärtsfrön, den höga varianten. Men inga frön fanns.
Min plan var att göra samma som förra sommaren, ett växtstöd som ovan fast med luktärtor. Förra året satte jag krasse och den var fin men fick besök av vita fjärilar som lägger ägg som leder till larver som äter upp en massa. Så inga mer krasse.
Men de hade sticklingar av den högväxande varianten så jag tog dem istället för frön. Ville ju komma igång och inte alls vänta. Inte mycket tålamod här inte. Fast så får det bli ändå. För idag blev det inget uteväder utan....
...oväder!
Det regna och blåste om vartannat med lite sol däremellan. Men vindbyarna var värsta på länge. Runt lunch kom först en rejäl hagelskur.
En stund senare hördes först en rejäl bang från vårt plåttak, som en stor smäll av något som slog ner där. Men när jag då titta ut genom fönstret mot trädgården såg jag hur grannens trampolin blivit luftburen. flög upp i luften och gjorde en saltomortale upp i luften för att landa på deras förrådstak. Där stanna den en stund tills vinden lyfte den igen och tillslut hamna den tillbaka på deras gräsmatta fast upp och ner. Mäktigt och lite läskigt skådesspel.
Detta var dunsen jag hade hört. Vår antenn lossna från sitt fäste på taket och gick av. Där hängde den hela dagen tills nu ikväll då en kille vi känner kom och fixa den. Så nu kan vi se TV igen. Tur var också att taket klarat sig från repor i plåten som senare kund orsakat rostskador. Så lite tur i oturen.
Så kan det gå när man blir lurad i september månad att tro att varma våren anlänt. Tror att jag gick på samma blåsning förra året också. Får se när det blir lite bättre väder och man kan ge sig ut igen. Under tiden får vi väll hålla oss inne och pyssla. finns en hel del projekt kvar att ta tag i.

Tjingeling!
9 comments:

tinajo said...

FY vad läskigt - tur att ingen fick den i huvudet! Var en gång med om att vår förra hund (en flatcoated retriever) var ute & kissade på vår bakgård, och precis sekunderna efter jag ropat in henne kom grannens hammock flygande över häcken och landade med ett brak precis där hon nyss stått... Då var jag glad att vi hade turen på vår sida..!

Bokcaféet i byn said...

Hej Anette!
Fy vilket oväder! Känner igen det där att man tror vår eller sommar är kommen. Man längtar ju så!!!
Härligt med luktärtor, våra blommar ännu om än inte lika rikligt längre. Köpte också plantor istället för fröer i år och de blev jätte fina. Skänkt oss mkt glädje! Här är det mesta utom squashen och en del tomater, på sluttampen. I förrgår tog vi in de sista majsen (tror jag) och kalasade på. Stora sonen är galen i majs!
Fredag imorgon, kanske blir det en sväng till Köpenhamn å lördag. Länge sedan nu!
Sköt om er och ha en mysig helg!
Stor kram Anna

Mycket annat & lite betong said...

Oj, vilket oväder! Tur att det inte blev värre skador. Mot blåsten kan man inte göra mycket.
Det låter skönt med skollov och sommar på väg. Här blir det kyligare för varje dag.

Kram Agneta

fianathome said...

Usch för sånt fulväder. Det var tur det gick bra. Finns alltid lite pyssel inomhus. Jag vill också sätta krasse men den blir aldrig långlivad. Blir möglig eller vad det nu är och sen full med lus. Så jag struntar nog i de där krassarna jag med. LUktärter är så fina. Mina kom sig aldrig i år. Får väl testa nästa år..(känns ju väldigt avlägset).
I morse hade vi frost och rutorna fick skrapas. HUA!
Nu ska jag sova och gomorron till dig då :)))
kram
Fia

Nelya said...

Usch, vilket oväder och vilken tur att taket klarade sig.
Fint med luktärtorna. Jag har sått de från frö och de blev väldigt fina men blommade inte länge hos mig. Krasse är tvärtom blommar fortfarande i köksträdgården. Nu när det är kyligt och ohyra är borta blir de ännu vackrare.
Kram

TIDSOPTIMISTEN said...

Oj vilket blåsoväder - lite läskigt när saker bara flyger omkring sådär och ur att inte den där studsmattan hamnade hos er och förstörde nåt. Jag gillar inte heller frön - det tar alldeles för lång tid ...ha ha

Kram Ullis

Bodil Brink Morse said...

Jisses, vilket oväder ni hade.
Lite läskigt ju.
Jag har inte fått tag i nån med lånekort ännu.
Ha en jättefin helg!
Kram Bodil.

Melody and M.E said...

Det låter ändå skönt för er att ni går mot vår, här har vi väl höststormar att vänta och alltid är det något som blåser sönder när man bor på skånska slätten!
TV antennen har en förmåga att flytta på i blåsten så mannen måste upp och rätta till den, men den sitter i alla fall kvar på taket varje gång!
Önskar dig en bra helg!
Kram M.E

Villa Ell said...

Nä fy vilket oväder, speciellt när saker, mer gigantiska saker börjar flyga runt... vädret är på något sätt mäktigt och fascinerande men mer på avstånd då!
Jag har inte heller något tålamod med växter, tycker att när man planterat så ska trädgården vara uppvuxen, blomma och dofta gott, dagen efter när man öppnar altandörren hehe..

Hoppas att det blir en helg utan oväder!
Trevlig helg
Kram Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...