Thursday, 18 April 2013

Morot & solrosfrönsbaguetter

Det var några av er som ville ha receptet på mitt bröd som jag bakade i helgen. 
Varsågoda!


Baguetter
25g jäst
5 dl vatten
1 msk olja
1,5 - 2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
Ovan är grundreceptet men jag tillsatte denna gång en näve (0,5-1 dl) solrosfrön och en stor grovriven  morot. 
Värm vattnet fingervarmt, +37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och häll på lite av det varma vattnet och lös upp jästen. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och hälften av mjöl. Blanda runt lite med vispen och lägg ner morötter och solrosfrön och vispa lite till. Nu tillsätter du nästan allt mjöl som är kvar, spara dock  lite till utbakningen. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken. Jäs under duk i ca 1 timme.

Sätt på ugnen: 225 grader.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den inte. Dela den bara i 4 delar. Knåda och forma varje del till en lagom lång baguett, jag brukar vrida mina så de ser lite "snea" ut, mer rustik look. Lägg dem på en plåt på bakplåtspapper. Jäs utan duk för knaprig skorpa och med duk för mjuk skorpa. i 30-40 minuter.

Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 25 minuter. 

Låt bröd som ska få knaprig skorpa svalna på galler utan bakduk.


PS. Jag lägger upp bullreceptet om några dagar.






9 comments:

fianathome said...

Å så gott. Kan tänka mig att det blir saftiga mättande bröd :)
Tacka vet jag hemmabakat <3
kramis
Fia

Kia said...

Det verkar gott! Har sparat ner receptet.

Kram Kia

Snäckskalsdalen. said...

Tack, tack, mycket uppskattat!
Agneta kram

Bokcaféet i byn said...

Underbart!!!! Stort tack! Det ska jag prova att baka i helgen! Blir nog fisksoppa till! Mums igen!
Trevlig helg Anette!
Har plockat påskliljor i trädgården ikväll, önskar jag kunde skicka över ett fång till dig!
Kram Anna

svart vitt och rött said...

Sååå gott med hembakt bröd Tackar för receptet!

Anonymous said...

Mums mums mums : ) kram Sofia

mitt hjärtas fröjd å glädje said...

å vad kul med lite nytt brödrecept:) kul att prova lite annat. Jag har kört mycket med bikarbonat bröd,så smidigt.
Jo jag brukar ju i vanliga fall skriva mina inlägg oxå på fm men så är man gräsänka emellanåt och då passar jag på å skriver på kvällen när de är lugnt å skönt och ingen man är hemma :) Idag blir de inget :0
Ha det så fint.
Kramar Jennie

Min plats i solen said...

Det där låter och ser väldigt gott ut Anette. Jag tror minsann att jag ska testa och baka detta i helgen. Tack för att du delar med dig. :)

Sköt om dig och ha en riktigt fin helg!♥

Kram Lotta

Sirpa said...

Hej! Vad roligt att du hittade in till mig! Tack fön din snälla hälsning!
Ser ut att du har mycket fint och intressant här så jag kommer tillbaka när jag har mer tid!
Hoppas du har haft en mysig fredag och önskar dig en skön kväll!
Kram Sirpa♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...