Tuesday, 23 April 2013

Kryddor

Finns det något ljuvligare än att gå ut runt knuten och hämta sina egenodlade färska kryddor?
Nej jag tror faktiskt inte det. 
I vår förra trädgård hade jag massor med etablerade kryddväxter som växte så det knakand. Här i nya huset tog det lite tid att komma igång, att hitta rätt plats för en köksträdgård, att veta vart solen är som bäst under så många timmar som möjligt. Men i oktober förra året byggde vi en liten låda, typ pallkrage. Det tog en god stund för kryddorna att etablera sig men nu så verkar de ha tagit sig och trivs där de bor.

Färsk timjan!
Färsk mint!

Ja för det är ju så mycket roligare att ha färska kryddor att förgylla vardagen med istället för att alltid anävnda torkade på burk. Visst är de till nytta ofta men ibland är det gott med färska. Fast jag måste erkänna att ibland glömmer jag bort att jag har dem.
 Salvia och dillkronor
 Basilika  - som går på sista versen.
 Rosmarin är så gott att stoppa i kyckling som man gör i ugn ihop med en citron eller på klyftpotatisen. Men framför allt att ihop med vitlök och så fyller man en lamstek med dessa två som är "a match made in heaven".
Eller varför inte hacka ihop till en egen dressing att hälla på de egenodlade tomaterna. Nu går tomatsäsongen mot sitt slut, men kryddorna håller sig lite till, vissa året runt. Då kan man använda dem till att förgylla de köpetomater man snart måste börja handla och som oftast smakar väldigt lite.
Tänk så bortskämd man blir av att ha egna tomater. Kanske ett växthus vore lösningen?
Odlar du egna kryddor?

Ha en fin vecka!

Tjingeling!


12 comments:

eastcoastmom said...

Älskar färska kryddor! I trädgården här, hyr hus här i Madrid, finns timjan, rosmarin och salvia i massor, året runt. Love it!

Kia said...

Vilken härlig kryddträdgård ni har!! Jag ska försöka få till ett på baksidan vid altan. Nära till hands.
Nu hoppas jag på att rabarbern tar sig och fortsätter växa men vilka rötter! Minst 5 cm i diameter och en var över en halvmeter lång. Trivdes antagligen bra där!

Ha en toppen dag!
Kram Kia

mitt hjärtas fröjd å glädje said...

visst är det gott med egna färska kryddor.
Jag är som du och glömmer lätt att jag har dom:)
tänkte jag skulle så i omgångar och verkligen ta vara på allt för jag har haft timjan ända tills nu som jag torkade och den smakar ju lite även torkad, värre med basilika..
Ha det så fint.
Kram Jennie

Black Iris said...

Förstår att du njuter av din alldeles egna kryddodling..

Kram Maidi

tinajo said...

Älskar färska kryddor, dofterna som blir är ju underbara! :-)

åse said...

Färska kryddor och egen kryddträdgård det är bara underbart. Fina fina bilder. Kram till dig

OddStyle.dk said...

Lækre friske billeder af krydreurter, det er bare så godt Anette her til sommeren grill og salater...

Rigtig fin tirsdag aften :)
Kram herfra OddStyle

Melody Shih tzu said...

I Sverige är det ju svårt att ha färska kryddor på vinterhalvåret, men på sommarhalvåret odlar jag de flesta som använder!
Svar: Det är inga problem att åka över gränserna inom EU med hund, men hunden måste ha pass och godkänd
rabiesvaccination. På vägen till Spanien var det ingen kontroll någonstans vid någon gräns, men när vi kommer till Sverige är det krav på att visa upp hund och pass vid tullen! Det har gått jättebra att ha hundarna med hit!
Kram Melodys matte

Bokcaféet i byn said...

Härligt inlägg Anette! Vilka kryddor du har! Jag blev inspirerad nu att använda de jag har mer, ja inte nu men snart så ska de väl växa! Vi har mynta och brukar odla basilika i växthuset. Kanske blir det ytterligare ngn till sommaren. Bra idé att ha till tomater! Så får det bli i sommar!
Önskar dig en fin onsdag!
Kram Anna

Bodil Brink Morse said...

Tack för kanel bulle receptet!
Vilken härlig kryddträdgård.
Jag har en liten en vid vår grill. Undra om jag inte tog foto på den förra sommaren, hm, får kolla igenom mina bilder. Har glömt vad jag har för kryddor, haha
Ha en fin onsdag.
Kram Bodil.

Elin said...

Vilka härliga kryddbilder, nu längtar jag ännu mer efter sommaren! Jag håller med om att det inte finns mycket som slår att kunna gå ut och plocka egenodlade kryddor. I vår trädgård har vi massor av mynta som återkommer från år till år, den är en av mina favoritkryddor. Och timjan! Och basilika! Och oregano! Och salvia! Det går helt enkelt inte att välja! :)

Hoppas att du och familjen har en fin vecka där på andra sidan.

Kram Elin

Fröken Tindra said...

Låter jättegott med egna kryddor men jag har inga själv. Vår trädgård är så himla trist. Saknar fina soliga platser att odla på. Du verkar ha både det ena och det andra att välja bland. Härligt!
Kram!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...