Thursday, 21 July 2011

Rullgardiner

I tisdags hade jag en "date" med en gardinherre i nya huset. I vårt huspris ingår en viss summa för fönsterbeklädnad. I det här fallet räcker pengarna till rullgardiner till alla fönster. Då vi endast har enkelglas i fönstren är persienner inte så vanligt. Ja om man inte vill ha dem på insidan vilket jag tidigare haft men då i trä för att det ska se lite snyggt ut. Så mitt syfte med dessa rullgardiner är att skapa mörker på natten (självklart) samt att hålla värmen ute på sommaren och därmed huset svalt så att man inte behöver köra AC mer än nödvändigt. 

Mr Rullgardin var mycket trevlig och hjälpsam. Vi fick oss en god pratstund om för och nackdelar med diverse fönsteranordningar och färger. Vi gick igenom alla fönster för att se hur varje rullgardin skulle hängas och vilken väg den skulle rullas på grund av att fönstren är lite olika i hur de kan öppnas. Men i princip så blir det rullgardiner som ser ut som på de två nedanstående bilderna. Då Mr Rullgardin  hade en hel pärm fylld med diverse färgprover i all regnbågens färger kändes det lite svårt att bestämma sig där och då. Så han föreslog att vi skulle träffas när de väl börjat måla huset invändigt så att det är lättare att se nyanserna. Färgen kommer att gå i samma skala som resten av huset i stort då jag inte vill att rullgardinerna ska sticka upp för mycket när de är nere, vilket kan bli en del under varma somrar.
                               

Min plan för fönstren i övrigt är att sy alla gardinerna själv. Det är förhållandevis vanligt här att man måttbeställer gardinuppsättningar vilket blir rätt dyrt och påkostat. Då jag inte gillar den typen så mycket tycker jag det ska bli kul att ta fram symaskinen och göra dem själv. Det blir väl förhållandevis enkla till att börja med men jag har planer på att försöka mig på någon typ av hissgardin till vårt sovrum. Annars tror jag det blir "kappvarianten" mest överallt och någon längd kanske. Vi får väl se vad som hinns med och när.

Nu ska jag åka ner till tomten för att se om de börjat mura. Igårkväll såg vi att de även lämnat en massa arbetsredskap för att mura så kanske idag? Sedan ska jag och Sofia åka till en stor lampaffär här i staden intill. Behöver reka lite då vi har möte med elektrikern imorgon fredag.

Ha en fin dag!


6 comments:

fianathome said...

Enkelglas..va häftigt man slipper dubbel eller till o med treglas. Är det för att kylan inte är speciellt hård? Har ju inte sett omgivningarna runt omkring ditt hus (mer än kogrannarna ;) ) men hur funkar ljudet med enkelglas. Antar att det är helt annorlunda glas än här hemma. Här stirrar man ju sig blind på att det måste vara treglas.
Roligt med att sy gardiner. Häftigt att kunna det själv. Jag har tummen mitt i handen var gäller sömnad, såga och spika list runt fönstret går lättare! Då blir det snart å kolla färgen på teglet nu. KUL! Ha de//Fia

Christina said...

Du är så "svensk" när det gäller gardiner! Så det blir säkert jättebra! Tror det blir bra med rullgardiner. När jag är ute och reser kollar jag alltid fönster! Och det är väldigt mycket spets och tunna saker! House of Linnea har väldigt fina hissgardiner! Kolla bilderna på mitt kök! Men det blir kanske svårt att skicka över halva jordklotet!! Hälsningar Christina

Anette Ryan said...

Nu finns lite foton på det lilla tegel som hunnits med innan regnet blev allt för ihärdigt.
så fort det är lite mera "huskänsla" där nere ska jag ta och mäta lite och åka och titta vad som finns. Til helgen blir det lampjakt. Matbordslampa, "hänglampor" över köksbänken, hallampa och fasadlampor.
Trevlig helg!

Framgångsbyran said...

Kommer du ihåg att jag gjorde en 1600-talsgardin till Kristinebergsköket? Hissgardin eller mer som en rullgardin då den dras upp runt en stång. Det var kul och lite pilligt. Lycka till!
Kram

Anette Ryan said...

Klart jag kommer ihåg den bruna(?) hissgardinen. Har ofta täkt att den var snygg. Har tänkt att den ska bara vara för "syns" skull inte nödvändigtvis behövas hissas upp och ner. Har ju rullgardiner till det.
KRam tebax!

Classic Style Blog said...

snyggt med rullgardiner som gardiner..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...