Tuesday, 25 February 2014

När det brinner

För två veckor sedan hade vi haft det varmt länge och det var väldigt torrt i skog och mark. Alla "förutsättningar" för att en skogsbrand skulle uppstå fanns när vi klev in i den helgen 7-9 februari. Söndagen förutspåddes kunna bli en av de värsta dagar på många år och det rådde totalt eldningsförbud i hela Victoria och alla var på sin vakt. Dessutom skulle temperaturerna på söndagen klart stiga över +40 överallt samt att det skulle blåsa rejält. Som synes på bilden så hade vi + 42 men det visade högre innan jag han med att ta fram kameran.Redan på fredageftermiddagen slog det till i närheten av där vi bor, ute på motorvägen och min man fick vända om och ta en längre avsides väg hem från jobbet då man stängt av motorvägen.
 Under lördagen verkade det som om just den branden skulle kunna släckas och allt verkade i sin ordning. Men så kom söndagen. Det tog inte länge förrän "rapporterna" från vår brandmyndighet började ramla in (det finns en app till mobilen) och så naturligtvis även på FB. Det blev varmt väldigt tidigt och fredagens brand blåssade upp igen och spred sig i den starka vinden. Ganska snart var det fler bränder men alla höll de sig på var sida av motorvägen där inte är så många hus.
 Det enda vi kunde se och uppleva under söndagen var rökmolnen på himlen men för övrigt var det sol och blå himmel. När det fram på sen eftermiddag blev lite svalare kunde vi även öppna upp huset och sätta korsdrag. Ingen brandlukt här inte.

 Så här såg det ut under söndagen om man tog bilen upp till en utsiktsplats som ligger ganska nära oss. Bilden har jag lånat från FB, själv höll jag mig hemma då det  räcker med alla andra som är ute och tittar.
Även vårt pappersbruk drabbades och det var så pass allvarligt att alla vägar dit stängdes av för det brann runt om i skogen och även inne på området. Nästan alla timmerstockar de hade i lager gick upp i rök.
Området vi bor i tillhör ett av världens mest brunkolsrika område och vi har ett antal dagbrott. Tyvärr så spred sig motorvägsbranden in till en av dagbrotten, en del som inte används längre och där brinner det fortfarande två veckor senare och det är stora problem för boende i området.
Många vägar var avstängda de följande dagarna så även motorvägen men den öppnades upp igen på tisdagen fast med begränsad hastighet på 60km/h längs den del där branden härjat. Just den tisdagen så var det min tur att köra till nästgårds stora stad, Traralgon 30 km bort för att ta ett gäng tjejer till dansen. Nedan ser ni några bilder som jag tagit längs en del av den sträckan bara fyra dagar efter branden. Det var en otroligt hemsk syn att se all förstörelse, men ändå bra att det var låg hastighet för då kunde man ta in det hela utan att orsaka större fara för sin omgivning. På vissa ställen är marken bara aska och i eldens centrum har vägskyltarna smält av hettan. 

 Om bilderna upplevs som suddig så är det för att jag satt i en bil men sedan är det alltså inte dimmigt ute utan det är rök som ligger i luften och i bilen luktar det fruktansvärt när man kör igenom detta område.

Så här disigt är det fortfarande bitvis vissa dagar i vår grannstan Morwell som ligger intill motorvägen och har dagbrottet som brinner på andra sidan motorvägen. Röken från den branden drar in över staden och skapar en enorm ohälsa hos befolkningen. Man har till och med fått stänga vissa skolor och dagis för att det är ohälsosamt att vistas där för barnen. Första veckan efter branden så hade vi också flera dagar då brandröken låg tät över vårt samhälle c:a 18km bort. Det var jättejobbigt och inte kunde man vädra och fick snabbt se till att öppna och stänga dörrar när man gick ut. Men dessa stackare har haft det så här hela tiden mer eller mindre. Man räknar med att släcka branden i dagbrotten kan komma ta upp till ytterligare 6-8 veckor. Folk börjar bli irriterade för ingen (på politisk nivå) har visat intresse för detta och nu "kokar det" som man brukar säga och det verkar som om saker kommer att hända. Ingen ska behöva ha det så här. 

Men även om det brunnit i vår närhet tidigare så var detta nog det närmaste på så vis att detta var längsmed en väg som vi använder oss av mer eller mindre dagligdags för att ta oss runt i vår närmiljö. Min man åker till sitt jobb dagligen längsmed dessa vägar. 

Måste dock passa på att säga att vi har en fantastisk brandkår här i Australien, speciellt den som finns på "landsbygden" den består nämligen till 99% utav volontärer. Utan dem skulle vi inte vara här någon av oss. De gör ett fantastiskt jobb varje sommar med att skydda oss och se till att vi är säkra i våra städer och samhällen.

En sak till och det är att flera av de bränder som startade under den helgen var anlagda. Detta gör en mållös, att människor kan vara så .......jag saknar ord för det.

Så är det att bo i Australien, naturens krafter finns så otroligt nära. Tack för att du tog dig tid att läsa allt eller kanske bara titta på bilderna. Vet att det blev långt.

Tjingeling på er!6 comments:

Snäckskalsdalen. said...

Bränder är kusliga och din kontinent är ju känd för dom stora bränderna, höll jag på att säga. Det är förfärligt att det kan bli politik av bränderna också. Det kanske var annorlunda när inte så många människor bodde där, men nu.....Tur att ni har era brandmän.

Vi har också frivilligbrandkår här där vi bor, tydligen är det så på landet i Sverige. Brandmännen arbetar men får dom larm så är det utryckning som gäller.

Det "lustiga" (det är inte alls lustigt) är att jag igår scannade bilder på gumtrees i Au som tydligen har en fantastisk förmåga att överleva bränder och bryter på nytt längs hela stammen....Dom får så fina, små, läckra blad längs hela stammen och vi har åkt förbi stora sådana områden mindes jag när jag såg våra bilder.

På tal om bilder - ja, det blir över förväntan bra att scanna dia- och pappersbilder. En del riktigt gamla diabilder har förlorat färgen, kan gå mest i blått eller rött, men då kom jag på att jag gör dom svartvita, för jag beskär och rättar till alla bilder innan jag spar dom vidare.

Det är helt klart värt besväret. Och jag planerar att göra fotoböcker av dom sedan (myphotobook.com) och vill man kan man ju även se dom på tv skärmen. Hela livet rullar upp och det är så kul!

Jag har fått låna en scanner av min svägerska, en Canon CanScan och den är superbra, men det tar ju tid. Men jag har satt ett bord så att jag kan se på tv samtidigt och även redigera bilderna under tiden scannern scannar (det tar 4 min för varje sats diabilder). Rekommenderas alltså!

Det här blev också långt!

Kramar
Agneta

svart vitt och rött said...

Men jösses!! Helt otroligt ( eler inte egentligen med den torkan och värmen) Ha det så gott det går där i värmen!

Nilla Q said...

Usch vad det ser otäckt ut! Sånt där är man ju verkligen inte van vid här hemma i Sverige...
Hoppas ni alla mår bra och att bränderna håller sig på tillräckligt avstånd från er!

Kram Pernilla

HWIT BLOGG said...

Otroligt...ja naturens makter är inte att leka med men värre är människans natur som kan GÖRA detta kaos och inferno! Man fattar inte det...
Ja vi är ju inte alls vana med såna här bränder här hemma, det är ju värmebölja så fort temp kommer över 20 grader!!! Nåja, hoppas allt är väl med er och tack för att du visade allt i bilder och satte bra ord på vad som händer hos er...
Önskar dig en jättefin dag!
Kram från ett blåsigt Öland och Titti

Lotta said...

Oh my! Vilka krafter i rörelse. Jag har sådan respekt för bränder och vet att det är enormt känsligt när det är så här varmt och torrt. Helt obegripligt att vissa bränder är anlagda. Skrämmande!

Precis som Titti skriver är det skönt att allt är väl med er. Dina bilder satte verkligen ord på det som pågår.

Ta hand om er!

Ps. TACK för fina ord Anette! Resan var jättehärlig. Vi träffade fyra Aussis fr Melbourne bland annat ;)

tinajo said...

Usch vilka krafter, eld är så vackert men så läskigt när det är utom kontroll - och som du säger; otänkbart hur man kan göra så med FLIT!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...