Thursday 26 December 2013

En julafton i Australien

God fortsättning ute i stugorna!
Här kommer en liten bildkavalkad från vår julafton.
 Vårt julbord innan maten kom fram. Faktiskt första gången jag lagt duk på vårt bord. Småfolk har en tendens att generera fläckar. Men duken har nu legat i tre dagar och den är helt fläckfri. 
 Det obligatoriska julfotot framför granen. Otroligt svårt att få minstingen att sitta still detta är det bästa och skarpaste av typ 30 foton eller så. Sprallmaja!
 Videofilmaren så vi kan skicka hem en snutt eller två till familj i Sverige.
 Pappa får boxershorts i sitt fotbollslags färger därav fnissandet.
 Det är inte alltid som allt är roligt även om det är julafton. Åtminstonde inte hela tiden.
 Men sur min byts snabbt till glädje en stund senare.

Även bloggerskan får julklappar. Här en författarsignerad bok från min mamma.
Vi har ju sommar så självklart blir eftermiddagsfikat ute på verandan så det gäller vara snabb med att få in ischokladen i munnen, då den smälter fort i värmen. Mamma visar tricks hur man kan göra för att inte bli så kladdig. 

 Därefter åkte vi en tur till kyrkogården för att lägga blommor på barnens farfars grav. På väg dit hittade vi en massa emuer som någon håller sig med i en av hagarna. Självklart stanna vi för att kika närmare på dessa fåglar som var nyfikna på oss också och kom fram för att hälsa.
 En väldigt australiensk tradition (så vitt jag vet) är att den 24:e på eftermiddagen/kvällen kommer den lokala brandkåren ut med sina bilar och kör runt jultomten som vinkar och delar ut godis till alla barnen. I år kom han en god stund innan middagen medans andra år har han alltid kommit när vi sitter och äter vår julmiddag och så ska vi upp och ut och "jagarunt " efter honom. Men detta var kanon. Man vet att han kommer för brandbilen avger sin siren och då är det bara att ge sig ut.
 Här är mina tjejer ihop med grannen. Vi bor nästan precis vid denna korsning, bara tre hus bort. Här vinkar de till tomten som kör runt hörnan.
 Här kommer godiset flygande!
 Brandbilen fortsatte gatan upp, som är en återvändsgränd så han MÅSTE tillbaka och kör då förbi tjejerna en gång till. Så här står de och väntar och hoppas......
 ...och mycket riktigt så kom han igen och det kom mer godis.
Kvällen avslutades med julmiddag. Då sillen och laxen ätits till lunch var det nu dags för köttbullar, skinka och rödbetssallad. Till detta serverades en supersmarrig grönsallad som innehöll, mango, granatäpple, rädisor, fänkål, ruccola, isberg rödlök samt en fikonbalsamvinäger.

Sedan var det sänggång och läsning av nya julklappsböcker och stirriga barn som inte ville somna då tomten skulle komma under natten och lämna presenter i deras strumpor (här följer vi den australienska traditionen). Vi ställde också fram ett fat med pepparkakor och en morot samt en öl till tomten och hans renar. Emily hade dessutom skrivit ett tackbrev för att han hittat till vårt hus och lämnade presenter. 

Hur det gick? Alldeles utmärkt, tomten hitta till båda tjejernas rum och lämna strumpan full med paket!

Tjingeling!



14 comments:

Bokcaféet i byn said...

Underbara, super härliga foton från er jul Anette! De utstrålar glädje! Vilken kul idé med brandkårens julnummer! Ska ta och visa det för min lille brandman här hemma! Oj oj så skönt det ser ut att kunna sitta ute och de gröna vackra ängarna. Där spred du värme ända till Skåne! Här är vi just hemkomna från stranden. Vindstilla idag efter flera blåsiga dagar så vi packade in barnen och hunden och for ner till stranden med varm choklad. Mysigt!
Sköt om er!
Kram Anna

TIDSOPTIMISTEN said...

Mysig jul ni haft med emuer och tomtar på brandbilar, alltid roligt att se lite skiftande traditioner bland sill och köttbullar ;)

Kram Ullis

Bokcaféet i byn said...

Hej igen!
Nu har min brandman här hemma storögt kikat på er tomte på brandbilen. Woooooowww, var hans spontana ord! Nu vill han åka till Australien!!
Kram igen

Villa Ell said...

Så skönt att tomten hittade t strumporna ;-) och öl hihi...
Vilken härlig jul ni har haft! Något julkort fick jag inte till på mina barn, minstingen hade myror i brallan! Tycker du fick till ett fint kort på barnen och kortet på dig var väldigt fint!
Imorgon är det "vanlig" fredag här igen och vardagen ja den går i ett då ;-)
Jag är ledig och det är riktigt skönt... Till helgen ska vi på hockeycup med äldsta, härliga 25 mil att köra, snark! Minstingen lämnar vi hos farmor å farfar så att man för en gång skull kan vara med äldsta och ha möjlighet att se på alla matcher! Tror det känns bra för äldsta också att vi är där
Bara för honom, för det är inte alltid så lätt att roa den lille flera timmar i en ishall...
God fortsättning
Kram Sandra

svart vitt och rött said...

Vad kul att se att tomten far över hela världen :-) Vilka härliga bilder! Ha en riktigt go annandag!

fianathome said...

Mysigt och fint ni hade det! Såå söta klänningar flickorna har.
Låter som en väldigt god sallad :)
Ha en go fortsättning
kram
Fia

Jenny said...

Hej Anette!
God Fortsättning!

Vilka härliga bilder, dina tjejer är såå söta, o vilka fina klänningar:)
Min sambo satt o kikade på bilderna här med mig, kul att få se hur ni firar jul i Australien. Måste vara varmt för tomten i solen där på brandbilen;)
Underbart landskap där emusarna (eller heter det emuer?)går och betar.

Kraam Jenny

Mycket annat & lite betong said...

Det var roligt att få följa "En julafton i Australien"!
Tänk att ta eftermiddagsfikat utomhus på julafton. Och godisleverans av tomten med brandbil!

God fortsättning önskar jag!
Kram Agneta

Snäckskalsdalen. said...

Vilken härlig jul ni verkar ha haft och så många roliga saker som hänt.
Brandbilen måste ju vara en succé med godisregnet. Smart av flickorna att stå kvar!
Och julblommorna är så fina, mycket exotiska för oss här uppe.
Granen är jättevacker!
Och så tycker jag om de gröna kullarna som fåren och alpackorna går på! Så vackert!
God fortsättning!
Agneta kram

Anonymous said...

Underbara bilder, inte konstigt att era döttrar är så söta med en sådan söt mamma : ) som en pralin : ) God fortsättning kram Sofia

Kia said...

En härlig jul ni fick. Tomten på brandbil var något nytt men kul.

Ha en toppen helg!
Kram Kia

Fröken Tindra said...

Vad roligt att få se hur ni firar jul! Brandbilen och tomten var ju lite extra kan jag tänka mig, nu när ni slapp jaga den mitt i middagen.
Och klappar i strumpan på juldagen låter som en bra tradition för oss som delar ut klappar den 24:e. Då drar man ut lite på spänningen med alla paket.
För oss blev inget särskilt firande. Vi var på Miami Beach. En julklapp till oss själva skulle man ju kunna säga i och för sig.
God fortsättning!
Kram!

Black Iris said...

Åh, vad mycket fina bilder från er jul på andra sidan klotet och vilka fina prinsessor du har..
Nu önskar jag dig ett riktigt Gott Nytt År..

Kram Maidi

Eva said...

Vad roligt att läsa om er julafton. Mysigt och så annorlunda när det är varmt och fint som hos er!
Kram Eva, Tinibelli

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...