Thursday, 19 December 2013

Lucka 18 Lite julgodis på annorlunda sätt

 Nu rullar det på och dagarna försvinner fortare än man kan blinka. Tur att det mesta flyter på och ingen större stress ännu. Det mesta är under kontroll skulle jag vilja påstå. Adventskalendern hjälper till att bocka av diverse "nödvändigheter" som bheöver göras inför jul.

 I dag har vi kokat knäck. Ja det är ju mest jag som kan göra det för det blir ju så hiskeligt varmt att man inte vill ha barn allt för nära, knapt i huset ens. Stora tjejen mätt upp ingredienserna i kastrullen och den yngre hjälpte till att ställa ut formar. Under flera år har jag haft lite otur, beroende på hur man nu ser det, med knäcken. Den har alltid blivit väldigt hård. Då det dessutom är supersvårt att hitta små formar i knäckstorlek som finns i Sverige blir de lätt lite stora att ha i munnen för ett litet barn, även om man inte fyller formen helt.
 Det var då jag uppfann knäckklubban. Tog helt enkelt fram pysseltändstickor och stoppa i dem innan knäcken stelnade helt och så kunde barnen suga på den utan någon större risk att den hamna i halsen. Färgglatt blir det också!
 I år lyckades jag få av knäcken exakt på 125 grader och den är så jättebra men definitivt inte hård som den brukar utan mera lite seg åt kola hållet till. Så i år hade pinnarna inte behövts. Fast sånt vet man ju aldrig innan.
Det hans även med att göra lite ischoklad med mintsmak, vilket är vår favorit.
Nu börjar godisförrådet att växa och jag tror att vi är färdiga. Ja det kan bli mer om vi har tid och lust men det är inte så att vi behöver göra mer. Men kanske får jag lust att ge mig på att göra egen mandelmassa så att det kan bli lite mandelmassegodis av något slag. Mandelmassa måste göras själv då det inte finns att käpa här men den blir så mycket bättre.

Som ni ser och kanske märkt har vi fått åter vårt internet. Har varit inne hos er alla nu tror jag efter "döläget"

Tjingeling och ha en fin dag!
3 comments:

Bodil Morse said...

Vad duktiga ni är och gör knäck. Jag har ett enkelt recept och gör det i mikron. Ischoklad har jag inte gjort. Kan du dela med dig med receptet på mandelmassa. Det var längesen jag åt det.
Känns det inte konstigt att göra detta när det är varmt ute, haha
Men man vänjer väl sig.
Här har vi jätte mycket snö så vi är glada för det är bra för vår dal för mycket folk kommer hit för att åka skidor.
Hoppas du får rätt på internet.
Kram Bodil.

Maria said...

Så fiffigt med tändstickorna!
Jag kokar alltid min knäck i micron, ganska enkelt att hitta rätt kok-tid då.
Usch ja, det är läskigt att ha barnen för nära när man kokar knäck… Mannen berättade för några veckor sedan om någon som hade spillt knäck över barnet, då de kokat i micron i en plastskål, och bottnen i skålen inte höll för den heta värmen… barnet stod nedanför micron när mamman tog ut skålen, och bottnen lossnade och knäcken rann ner över barnets huvud och ansikte… Själv använder jag en keramik-skål.
Kram och ha det fint!
/Maria

Villa Ell said...

Jag gör inte knäck jag bara misslyckas, knäck äter jag gärna hårda! Vilken smart idé att sätta pinnar i knäcken!
Här blev det lite julgodis ikväll även om jag sagt att jag skulle köpa det mesta men jag kunde inte riktigt låta bli och tiden fanns så varför inte ;-)
Annars känner jag mig rätt lugn inför jul, vi ska vara hos svärföräldrarna och även om vi kör lite knytkalas så slipper man alla förberedelser hemma... Och det känns alltid att det är en massa att stå i när man själv har det...

Kram Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...