Tuesday, 8 October 2013

Immigranter är vi allihopa

En flytt till Australien innebär ju att man sällar sig till en mycket stor andel andra immigranter genom tiderna. Hit till Gipsland där vi bor har det kommit mycket folk, speciellt från Europa. Just där jag bor möter man ofta många som har maltesiskt ursprung. Måste tillägga att jag innan min flytt hit nog trott att Malta var en liten ö men så många malteser som kommit hit är det ett under att någon finns kvar. Alla känner någon som har påbrå därifrån ja eller så är man holländare!
Hur som helst så finns en ganska ny historisk park i närheten av där vi bor där man i kommunen gjort ett landmärke till minne av alla som kommit hit. Barnen och jag åkte dit och hade picknick på skollovet i förra veckan när vädret var vackert.
Så här ser det ut!
Stora stentavlor med uthuggna tavlor som beskriver invandrarnas jobb och vardag, kartor över var de kom från och en del annat.
En staty av en ung man som blickar ut över nya horisonter och möjligheter efter sin ankomst till Australien.
Även Sverige finns representerat med flagga i cirkeln med alla länder som finns representerade.


Många som kom hit jobbade på de stora statliga företagen inom elektrisitet. Vi bor på en av världens största brunkolsfyndigheter och dessa har naturligtvis utforskats och grävts ur för att omvandlas till elektrisitet. Så det finns enormt många kraftstationer som producerar el, gruvor som bryter kol men också stora industrier som pappersbruk som behövde folk.


På alla dessa tavlor finns namnen på de som anlände.hit, vet inte om det är exakt alla eller endast de som så småningom blev medborgare. Det framgick inte riktigt.
Men titta här två svenska namn på två som anlände 1926. Det var de enda svenskar jag kund hitta på stenarna och så dessutom råkar jag veta vilka de är. Det är min kompis mormor och morfar. Ja som ni förstå så finns inte de längre men det är kul att se att deras namn fanns med. 


Till och med baksidan är fylld av namn men det finns lite plats på nästa sten till kommande generationer. Kanske mitt hamnar där en dag?


Sjön eller kanske rättare sagt dammen är full av ankor som ju självklart önskar att man matar dem. Tyvärr blev det inget över från vår picknick. Bara ett stenkast från denna park ligger det stora shoppingcentrat dit vi åkte sedan för att köpa nya kläder till tjejerna som mirakulöst vuxit ur sina kläder igen.

Ha en underbar onsdag!

Tjingeling!

PS. Tack för alla kommentarer om min lilla saltburk. Men ni behöver inte vara oroliga för jag har inte slängt den gamla. Här sparas det mesta för det "kan ju vara bra att ha". Även om jag just nu inte alls gillar den där retroburken speciellt mycket. Men vem vet.

5 comments:

TIDSOPTIMISTEN said...

Vilka globetrotters som finns inristade på stenarna - tänk vilken resa de gjort för att komma till Australien, som de säkert inte visste mycket om alls bara hörsägen så en riktigt chansning med andra ord - verkligen vågat ;) Nästa gång får du ta med en extra bulle till fåglarna ;)

Kram Ullis

Bokcaféet i byn said...

Hej Anette!
Kul inlägg och alltid spännande att få ta del av tidigare emigranters historia! Tänk att du är en av dem, ja om än i modernare tid:-) Läste nyligen Jojo Moyes bok om de sk krigsbrudarna som lämnade Australien för ett liv med sina engelsmän i England. Omvänt äventyr antar jag! De måste fått en chock av det engelska klimatet!!
18 grader och närmast vindstilla här idag. Sagolikt!
Sköt om dig!
Kram Anna

Anonymous said...

Så kul att du delar med dig : ) kram Sofia

tinajo said...

Intressant tycker jag - och så kul att du känner släktingen till dessa Östlunds..! :-)

Black Iris said...

Precis sådana här ställen besöker vi när vi kommer till nya platser..
Häftigt att de har ristat in allt i de fina stenarna..

Kram Maidi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...