Monday, 28 October 2013

Äntligen i jorden

I dag fick vi till det och nu har nästan allt kommit i jorden. Mannen var ledig från jobbet och efter lunch blev det tid innan skolbarnet skulle hämtas hem. Lite otur hade vi för det skvätte lite av och till på oss, inga massor men tillräckligt för att man skulle bli blöt och ta en paus lite här och där.
Yngsta dottern hjälpte till genom att mestadels leka i lekstugan och laga mat till oss arbetare. Här på bilden kommer tomaterna i jorden, 6 stycken plantor av olika sorter och färg.
Kolla in min smutsiga hand!
Bloggerskan själv framför kamran!

Härlig basilika!
Basilikan planterar jag alltid bland tomaterna. Det sägs att det förhindrar att vissa sjukdomar får fäste och så är det ju gott att skörda dem tillsammans lite senare. Vi han också med att täcka med halm från sockerrör som skyddar bra mot avdunstning under våra heta dagar och samtidigt är bra för jorden och maskarna gillar det.

Vinbären hittade jag ingen plats för idag, men det kommer snart. Plocka också in lite rabarber som "stod ivägen" när jag stoppa ner sockerärtsfröna.
Kookaburror!
Vi har ganska många kokaburror som sitter runt om där vi bor och sjunger sin underbara "skrattande truddelutt". För det är verkligen som att höra någon skratta när de pratar med varandra. I dag på eftermiddagen när vi var inne hörde vi ett skrattande som kom "liksom ovanifrån", taket tänkte jag snabbt och slet med mig kamran och med långa objektivet dessutom. Och mycket rikitgt så satt dessa två i vår TV-antenn och skrattade gott. Men när de såg mig flög de sin kos ganska snabbt.

Ha en fin vecka!

Tjingeling!11 comments:

Bokcaféet i byn said...

Hej Anette!
Så härligt att se era odlingar!
Älskar tomatodlingar! Vi provade med basilika mellan tomaterna i växthuset förra sommaren efter att ha sett det hos Mandelmanns på Österlen i deras gigantiska växthus. Blev inge bra hos oss men tror det berodde på att plantorna stod för tätt. I år fick basilikan stå i egna krukor. Det är ju så gott med egen basilika! Mums för pesto. Här hemma är det höstlov och storebror därmed hemma från dagis hela veckan. Storm på väg här och det regnar och ruskar redan. Vi trotsade det dock och for till biblioteket på förmiddagen. Så mysigt att gå runt bland alla böcker. Ska åka dit själv ngn kväll och botanisera i lugn och ro!!
Önskar er en toppen vecka!
Kram Anna

tinajo said...

Så himla härligt - jag blir lite avis faktiskt, med tanke på hur länge det är innan jag kan plantera något..! :-)

TIDSOPTIMISTEN said...

Vilken fin bild på dig där vid planteringslandet :) skönt att ha fått det mesta i jord - nu är det bara att vänta och vänta.....Tack för tipset också om basilikan med tomaterna det har jag inte hört förut men ska testa nästa gång det är dags för mig att odla. ;)

Kram Ullis

Kia said...

Åh, det där kommer bli så bra!! Själv rensa jag bort det sista vissna i lådorna igår.

Kram Kia

Lisa said...

Så roligt det är när man kan börja säsongens plantering :) och vilken fin bild på dig.
Kram

fianathome said...

Kokkaburror! Gud så häftigt! Så fint ni gjort nu. Det är underbart att få skörda eget. Allt giftfritt och närodlat. Mums!
Fin du är på fotot. <3
kram
Fia

Snäckskalsdalen. said...

Det är lite vårskimmer i luften eller hur! Och härligt att börja vårplanteringen.
Agneta kram

Fröken Tindra said...

Vad skönt att ni fick ner tomaterna! Nu är det bara att vänta... =0)
Inte illa att du hann fota kokaburrorna, om de är så´na som lätt smiter.
Ha det gott!
Kram!

Bodil Brink Morse said...

Åhhh, så söta kokaburrorna var och vad kul att du hann med att fota dem.
Så kul att se er arbeta i trädgården när de lovar snö här, haha. Vad kul med olika tomat sorter.Ska bli kul att följa er trädgård denna vinter jag menar er sommar, hihi
Kram Bodil.

Christina said...

Härligt att plantera! Här har vi precis ridit ut höstens första ordentliga storm! Stora träd har knäckts vid vår tomtgräns och magnolian har lagt sej ner! Så nu blir det ut att rensa upp!/Lila-Christina

Ika said...

kookaburror, bara namnet får mig att skratta :)
//Ika

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...