Thursday, 17 October 2013

En stor ö

Att Australien är ett stort land känner nog de flesta till men HUR stort det egentligne är vet nog inte så många. När jag för många år sedan satt och planerade min 2 månader långa "Australien-runt-resa" så blev jag varse ganska snart att det skulle ta lååång tid att ta sig mellan vissa platser. För när jag titta på kartan så var det kanske bara en centimeter så det kändes inte så långt. Det var först när författaren till guideboken skrev att den lilla centimetern mellan Darwin och naturreservatet Kakadu skulle ta mig i stort sett en hel dag att nå, enkel väg som avståndet gick upp för mig.
Här nedan finns en jättebra bild som ger en viss överblick av hur stort det är.
Det är ofta som jag får frågor av er som läser bloggen om hur det till exempel är när det är skogsbränder någonstanns och om jag är i fara. Jag vet ju att media i Sverige gärna rapporterar om just skogsbränder och andra naturkatastrofer. Så för att göra det lite tydligare är kartan ovan bra. De flesta svenskar har en naturlig känsla för hur stort Europa är och hur långt bort allt är i förhållande till varandra. Titta på kartan och se att till exempel så fick inte ens Sverige plats i sin längd på kartan.
Just den senaste veckan har man i NSW (New South Wales haft stora och många skogsbränder, en ovanligt tidig start på säsongen detta år. Just idag så pågår det ett flertal stora och ganska alvarliga bränder runt om i NSW, bland annat i Newcastle där man stängt flygplatsen. I NSW har man temperaturer uppemot +30 grader. Newcastle ligger enligt ovanstående karta i höjd med Bulgarien fast mer ut mot kusten. Själv bor jag längst ner i södra Grekland, ja eller mer i dess södra övärld, toppen på bokstaven B i Melbourne.
Ja ock vårt väder idag här utanför Melbourne var ruggigt och kallt med kraftiga vindbyar och störtregn och stundtals hagel som synes på bilden. 

Samma dag och två enorma kontraster som kan tyckas konstigt. Men om man då översätter detta till att tala om vädret i Bulgarien och jämför det med vädret i södra Grekland, ja det skulle de flesta tycka var konstigt för det är ju en bit emellan. Eller om det var bränder i Berlin och regn i Stockholm så är det inte så mycket att vara orolig för.

Så med denna geografilektion säger jag 

Tjingeling & ha en fin torsdag & tack för att du tittade in hos mig.11 comments:

mitt hjärtas fröjd å glädje said...

Ja men tack för lektionen:) nu förstår man ju verkligen hur stort landet är!! Hoppas ni får lite sol och värme ni med snart.
Kramar Jennie

A House With A View said...

Vad kul att få lite info! Jag uppskattar att kika in här och få se skillnader i den miljö du bor i kontra den svenska. Och vad fint och mysigt med kuddarna i inlägget nedan! Nyfikna gäster som stod och blängde där också, fniss :)

Önskar dig en fin helg!

Kraaaaam aka

Bodil Brink Morse said...

Vad fiffigt gjort. Visst visste man att Australien var stort men inte HUR stort. Nu fattar man verkligen hur stort det är, WOW!
Men jag förstår vad du menar med att de säger att de är skogs bränder men det är väldigt långt borta även om du är i samma land. Här är det ju liksom samma sak.
Ha en underbar helg!
Kram Bodil.

fianathome said...

Men shit va coolt! Precis va jag vill se och höra. Är så fantastiskt att jämföra. Inte visste jag att det var sååååå stort. Minns att min dotter sa att hon inte vågade flyga från Cairns till Melborne...De körde bil!!
Inte funderade jag på det men nu förstår jag varför hennes pojkvän suckade mer än en gång. Tog visst rätt många dagar.
Skönt veta att du är i säkerhet!!
kram
Fia

Fröken Tindra said...

Tack för lektionen! Den var mycket givande måste jag säga. Vissa av oss är lite oupplysta... ;0)
Hoppas att du haft en bra helg!
Kram!

Kia said...

Det är verkligen stort! Men det låter inte det när man pratar om det.
Ha en toppen vecka!
kram Kia

Lotta said...

Hello dearest!

Gillar när du ger oss geografilektioner ;)

Vilket jätteland Australien är! Verkligen bra grafisk bild för att visa det. Jag har alltid längtat till Australien sedan jag läste Nevil Shutes böcker och sett film och TV-drama därifrån. Jag hoppas att det kan bli av en dag, att komma till detta stora och vackra land!

KRAM!
LOtta

tinajo said...

Jätteintressant - jag är definitivt en av dem som har dålig koll på Australien. Känns så väldigt långt borta och diffust, men nu blev det mer begripligt. :-)

Home2tiny said...

Ja det är verkligen svårt att förstå hur stort Australien är, men med din fiffiga karta blev det genast mycket lättare att greppa. Drömmer ofta om en resa till Australien någon gång i framtiden, vi får väl se om den slår in. Kramisar Tina

Maria said...

OJ! Australien är VERKLIGEN stort!!! :)
Härlig geografi-lektion du ger oss, sådana hade jag gärna haft mer av i skolan ;) Tydlig och enkel! =) ;)
Kram på dig där borta!
/Maria

Elin said...

Vilken bra bild, nu fattar man verkligen hur stort Australien är! Visst har jag vetat att det var stort, men nu har jag helt klart fått ett annat perspektiv.

Hoppas att ni har en bra helg! Här är det hockey, tvätt och städning mest hela helgen, men vi har även varit ut och ätit. En lagom helg som inte är alltför inrutad, det gillar jag.

Nu är det dags för en kopp te i soffan.
Kram Elin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...