Saturday, 22 June 2013

Midsommar i Melbourne

Hit for vi idag för att fira midsommar, till Svenska kyrkan i Melbourne. Dessutom var det sista dagen p terminen för skolan med betygsutdelning.
Själv har jag inte deltagit i något som liknar midsommarfirande på 10 år. Sist det begav sig var sommaren 2003 i Leksand. Det var dessuotm första gången för min man som var på sitt första besök i Sverige. Det var en klassisk midsommar på så vis som det är i Dalarna men också så som det ofta är i Sverige i stort, det regnade. Fullkomligt vräkte ner, så mycket att de knapt lyckades få upp stången det året, tog hur lång tid som helst. 
Därför tyckte bloggerskan att det var på plats att se till att det gick rätt till i år.

För mina flickor var det första midsommaren någonsin. Har alltid tyckt att det är svårt att fira just midsommar här i Australien, finns liksom ingen riktig anknytning när man är precis mitt i vintern. Visst påminner vädret ofta om hur en svensk midsommar kan vara, kall, ruggig och regnig men att sätta upp en stång i trädgårdern och dansa runt den...har äldrig verkat vara en bra ide!
Förrän nu! Nu har vi en anknytning till Svenska skolan och det fanns just en anledning att åka dit och fira. Dessutom har tjejerna blivit större så den länga bilresan är inget stort längre.
Min yngsta har pratat om detta hela veckan, hon har kallat det för midsommarstångsdagen. 
När ska vi åka till midsommarstångsdagen?
Folkmusik och svenska sommarsånger spelades medan stången kläddes.
Man kunde köpa blommor och tillverka en egen krans.

Den fina stången är uppe. Klädd i inhemska löv och med kryssantemum i diverse färger.
Dans kring stången var mycket poppis.


Grinollar är vi allihopa!

Små grodorna!

Precis osm midsommar ska vara. Sol och klarblå himmel!
Min mann har nu fått lite andra tankar om hur det kan vara och tyckte att det var mycket bättre än i Leksand för nu fatta han vad det gick ut på. Bra tycker jag för jag är inte helt säker på att jag ännu har fattat varför vi envisas med att springa runt stången och låtsas vara grodor.
Jag tror inte att det kommer att ta ytterligare 10 år tills jag firar midsommar igen.

Fortsatt trevlig midsommar helg!

9 comments:

Maria said...

Åh, vilka härliga bilder från midsommarstångsdagen!
Förstår att mannen din undrar vad det är vi gör ;)
Nyfiken fråga: var det enbart svenskar med, eller var det också australiensare utan svensk man/hustru med också?
Ser så härligt ut!
Kram /maria

fianathome said...

Åhhhh så härligt!!
KRAM
Fia

Lotta said...

Vad härligt det ser ut! Inte alls dumt att midsommar blir "höstfest" - speciellt inte med klarblå himmel och sol!! Dina söta flickor ser ut att njuta och ha riktigt roligt.
Jättefint!

Tack gulliga du för fina ord hos mig...blev (som alltid) så glad!

Ha en skön söndag!

Stor kram
Lotta

åse said...

Så härligt att det blev ett fint firande, en liten regnskur fick vi stå ut med annars bjöds vi sol och högsommar värme, riktigt njutbart. Kram

svart vitt och rött said...

Så kul för barnen också att få uppleva denna härliga tradition! Härliga bilder!!

Bokcaféet i byn said...

Hej Anette!
Roligt att få ta del av ert midsommarfirande downunder! Midsommar i höstskrud, annorlunda!! Känns än mer annorlunda än jul i solsken och värme som jag alltid gillat!
Kul för era flickor att få ta del av två kulturarv!
Önskar dig en fin måndag!
Kram Anna
Ps. Tog med mig stora sonen ut i grönsakslanden och rensade ogräs ikväll. Underbart, härlig känsla att få fixa till det lite!!

Snäckskalsdalen. said...

Jaha, man kan ju undra - varför ska vi vara små grodor som hoppar runt en stång. Det har du formulerat väldigt roligt!

Ni ser i alla fall ut att ha haft det mysigt! Och det där med vädret här uppe stämmer ju precis, kl 17.00 kom störtregnet här! Så är det bara, man är liksom van.

Vilka fina muggar du skaffat och magasinet som du bläddrade i såg ju för mysigt ut. Det är mysigt att sitta och ta det lugnt och titta på fina reportage med vackra bilder!

Agneta kram

Pia said...

Åååh så fint att ni också fått smaka av den hääärliga Nordiska midsommaren!!! Vi har haft ett underbart väder och vakat flere nätter årad (läs: gått o lagt oss först kl 12 på natten) pga "supermånen" (närmast jorden "någonsin", 16% klarare, och igår blev det fullmånetiden)!!!!! Det har varit en upplevelse, att beskåda!

Igen satt jag och funderade, då du skrev om vintersolståndet, då vi samtidigt har sommarsolstånd? Här sitter vi och "pratar" med varandra, men bor i helt andra världar?! Nog är världen - och tekninken konstig!

Får se när jag åstadkommer nästa inlägg...?

Men, tills dess,
Ha det sååå skööönt!
Kraam!
-Pia-

Kia said...

Vad kul att det blev bra denna gång och jag kan förstå din man om han tycker detta är knasigt. :)

Ha en toppen vecka!
Kram Kia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...