Sunday, 17 April 2011

Färgfunderingar och beslut

I ett par dagar har jag nu funderat, både i vaket tillstånd men faktiskt även i sovande. Det mal och mal och sitter på näthinnan mer eller mindre hela tiden. Ja det är inte så att bara för att det "mal och mal" är otrevligt på något sätt, inte alls, tvärt om.

I onsdags var jag och träffade en mycket kunnig person, Karren på Beaumont Tiles i Traralgon. Det var hon som skulle hjälpa mig välja färger till huset invändigt. Jag hade en idè åt vilket håll det skulle gå men sedan var jag öppen för förslag.

Jag fick börja med att välja golv dvs. de ytor som skulle täckas av klinkers eller trägolv. Vi hade bestämt oss för att trägolv ja eller rättare sagt laminatgolv. Det är ganska vanligt att man har klinkers fast ingen av oss gillade det då vi redan nu har lamninatgolv. När golvet var valt (jag hade två helt olika färger från en början) så var det dags att sätta ihop färg till skåp, bänkskiva & kakel samt väggfärg. Har ännu inte bestämt mig för om det ska vara vitt eller mockafärgat kakel i köket. Vitt är ljust och fräscht men som Karren sa, mockafärgen "binder ihop köket med närmsta rum, tvättstugan om jag använder det mockafärgade kaklet. Samt om jag ska ha blanka eller matta dörrar på köksskåpen.

Köksfärger: Laminatgolvet, därpå vitt eller
ljust mockakakel, vita skåp med
en svart (marmorliknande) bänkskiva.

Från köket gick färden vidare till badrummet. Samma väggfärg följer med oss men skulle kakel till väggar och golv väljas samt färg på "bänkskivan". Detta var betydligt lättare och jag föll för det hon plocka ut nästan på en gång. Ville ha stenar i bård inne i duschen men dessa var tyvärr inte att rekommendera då man lätt får vattenskada på grund av att de inte håller tätt. (Bra att veta!) Borden ska i badrummet gå horisontellt i ögonhöjd då den annars krockar med nischen i väggen. I vårt badrum så får borden löpa vertikalt då duschen är något större där.


Badrummen: Stora 40x40 cm golv kakel, rektangulärt
väggkakel, "sten"bård, vita skåp, beigemarmorerad
bänktopp. Till detta vitt badrumsporslin. Vi fortsatte så in i tvättstugan där samma färgskala ska hållas. Samma stora golvkakel som i badrummen, vita skåp med den beigefärgade bänken och med vitt kakel, samma som i köket.

Tvättstugan: Golvkakel, vitt rektangel-
format väggkakel, vita skåp och
beigemarmorerad bänktopp.


Så här långt hade allt gått nästan som på räls. Nu var det bara kvar att välja matta till resterande rum, sovrummen. Karren visade mig vilka som ingick och efter lite funderande så slog jag till på en som jag gillade med reservationen från henne att den kanske inte "matchade helt perfekt" lite för mycket "grönt" i den. Men när vi lade ihop alla färgprover så satt det som en smäck. Jag var helnöjd. Här kommer sista bilden på alla val ihop.


Alla "pusselbitarna" till färgskalan inomhus.

Så där ja. Nu har jag eller rättare sagt vi bara några små beslut kvar.
Vitt eller mocka kakel i köket?
Matt eller gloss dörrar till köksskåpen?
Laminatgolv eller heltäckningsmatta i det separata vardagsrummet (lounge)?
Sedan finns några frågetecken kring den svarta bänktoppen i köket. Några tycker den kan vara svår att hålla ren och så ser man visst en del "gupp" i den mer än i ljusa färger.


Äldsta dottern var väl lite skeptisk till vårt färgval. Hon hade säkert hellre haft en sådan här rosarandig matta!Imorgon är det dags att välja tegelstenar!

2 comments:

Classic Style said...

Hihi det hade varit nåt..färgskalan med grodan oc rosa..hihi..gillar ert val..harmoniska färger i balans..och classic elegance

Anette Ryan said...

Kul att du gillade vårt färgval. Även om man vet vad man vill ha är det lätt att känna sig osäker, finns ju så många nyanser!!! Det blir väll något rosa till "grodan" lite längre fram i planeringen. Kanske en fondvägg, målad eller tapet vet jag ännu inte men något sådant i rosa kan jag tänka mig till tjejernas rum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...