Wednesday, 7 May 2014

En oas

I lördags hittade jag av en slump en liten oas mitt i storstan. Ovanpå ett prarkeringshus av alla ställen. När jag såg den kände jag igen den från ett TV-program jag sett för länge sedan och tänkte att oj var det här den låg. 
Efter jobbet på Svenska skolan i lördags så passade hela familjen på att stanna kvar i stan. Mannen och flickorna skulle gå på fotty (Aussie Rules Football). Själv är jag inte lika entusiastisk så jag sa att jag hänger med in till stan och så går jag runt och kikar i affärer eller nått. 

 Så när vi sagt hej då till varandra tog jag mig ut ur parkeringshuset och hittade detta. En trädgård uppe på taket, mitt i stan. En liten oas mitt bland bilar och tågen, ja tågstationen ligger bara runt hörnet den med. Var ju bara tvungen att gå in och titta runt. Det är som en koloniträdgård fast här hyr man en pallkrage eller flera att odla i.
 Den här pallkragen tillhör uppenbarligen "the Taco Truck". Som är precis som det låter en rullande Taco resturang och vad passar väll bättre än att ha sin egna lilla täppa på ett ställe som detta. Det såg faktiskt ut som om det var en hel del cafeer och resturanger som använde sig av denna service.
 Citronträd!


 Många decorerade sina pallkragar med små statyer, fågelskrämmor och annat.
 En kryddträdgård som dofta ljuvligt!
 I bakgrunden skymtas den stora Footy-stadion, MCG med sina stora lampor. Det var där som resterande familjen höll till denna eftermiddag.
 Tågspåren kan skymtas i mellangrunden innan husen tar vid.

 Jordgubbar verkar poppis och TAXI (?) verkar odla blå blommor.


 Utsikt ner mot strandpromenade längsmed floden Yarra som rinner genom Melbourne.

 Passionsfrukt!
 Här är hela koloniträdgården i sin prakt sett inmot stan och Federation Square, det kammoflagefärgade huset i bakgrunden.
 En sån vill jag också ha!
Jordgubbar odlade i en vertikal trädgård. 
Fiffigt när det är trångt!
 Här kan man köpa hemgjord glass när vädret tillåter skulle jag tro.
Ja vädret spelade mig verkligen ett spratt i lördags. Kanonväder hela dagen med sol. Fick springa tillbaka till bilen för att jag glömt solglasögonen. Men så fort jag kom upp ur parkeringshuset och började gå runt i koloniträdgården då kom regnet. Till sist så vräkte det ner så det blev en sådan där rolig språngmarch upp till citykärnan, ni vet när man kollar in vart nästa regnskydd finns och så springer man mellan dem tills man när "säkerhet". Jag borde hämtat paraplyet istället för solglasögonen!

Tjingeling!


14 comments:

fianathome said...

Tänk va det växer hos er!!
Här kostar det inte många kronor att ha alla lampor tända. Allt är ju led och de kan brinna i 20 000 timmar. Största priset är inköpet. Maken här är inte så förtjust i att jag har en massa i skåpen....?!?
Jag älskar belysning. Tänd ska det va :D för jag blir deppig av mörkret och går man hemma så är det viktigt med ljus. kraam Fia

Anonymous said...

Åhhh underbara bilder, vilken oas! : ) kram Sofia

Villa Ell said...

Wow vilket ställe! Både fint och fräckt på samma gång... Att odla så mitt i stan högst upp, häftigt!
Här har vi också fått regn, helt ok för det behövdes! Fast det kan ju regna på natten och vara fint på dagen :-)
Kram på dig
Sandra

Bodil Morse said...

Vad häftigt med en oas uppe på taket. Verkligen en fiffig ide!
Kul att få se foton på det, mycket härligt däruppe.
Synd att det började regna, hur gick det för resten av familjen?
Här väntar vi på värmen som verkar ha gömt sig nånstans.
Kram Bodil.

Bokcaféet i byn said...

Hej Anette!
Vilket spännande ställe! Kan tänka mig att det var kul att spana runt där och inspireras! Funderar lite över vad avgaser etc gör för odlingarna men kanske inte så påtagligt så högt upp?!
Här hemma har vi haft sol och massor av regn om vartannat idag. Jag har vandrat längs en å i en bokskog med jobbet idag. Som en dröm!
Må så gott!
Kram Anna

HWIT BLOGG said...

Ja detta var verkligen en oas! Så mycket härligt!Spännande...
Här är kyligt och kallt igen, vart tog våren vägen?
Kram på dig,
Titti

Home2tiny said...

Men gud så häftigt ställe, var tvungen att visa Mr C...varför inte plantera våra kryddor i ett släp liksom.....Här är det också grått o trist, längtar efter sol o värme. Kramisar Tina

Snäckskalsdalen. said...

Så häftigt! Och idén är ju så berömvärd, eller hur! Det måste vara bra för allt och alla att odla på taken. Jag har hört att man gör det lite varstans men det här var ju sällsynt fint!
I Göteborg, på taket till Hotel Gothia, lär kocken odla kryddgrönt och sallad, läste jag i avisan för ett tag sen, så det är kanske något som kommer mer och mer!
Kul att se stan i bakgrunden också!
Jo, vi får snart en helt bunt japaner på besök (10 st) och jag håller på att förbereda för detta. Det är så mycket bokningar, ombokningar, avbokningar, restaurangbokningar, resor inom Skandinavien, hotell, bilhyra, ja du vet, och så ska dom ju bo här hos oss också så jag förbereder så mycket mat jag kan så att jag kan vara med och umgås. Men just nu kände jag mig mätt på att förbereda så då damp jag ner här vid datorn!
Det skall bli himla roligt, vi har ju bott där och vi har bott ihop med två av dessa, dom är väl våra bästa vänner egentligen. Så jag ser så fram emot det!
Agneta kram

A House With A View said...

Wow vad häftigt! Vilken kul ide och så mysigt :) Måste säga att ni fått det så fint i ert hus också. Vad himla fint det blev med mattan och ramarna på väggen. Vilket fint hem ni skapat!

många kramar aka

Christina said...

Det var en mysig takodling! Vi har något liknande inne i stan. Där msn får anmäla om man vill ha en pallkrage att odla i! dom kallar det för stadsodling. Kommunen tiihsndshåller pallkragar och jord! Fint initiativ till alla som inte har en egen plätt!/Lila-Christina

Maria said...

Men alltså, wow!!!! Vad häftigt! Hur coolt somhelst!
Så kul att d delar med dig!
Kram och ah en fin helg vännen!
/Maria

Fröken L said...

Vilken fantastisk liten oas och underbar idé. Vilken konstrast med allt det gröna och stadens betong. Ha en bra vecka!

Kram Linda

tinajo said...

Vilka härliga bilder, jag kan nästan känna dofterna..! :-)

susanne said...

wow! Vilket udda ställe! Kul att se!/Susanne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...