Saturday 29 September 2012

Hallen

Tänk att idag för precis ett år sedan fick vi vår entrèdörr målad och på plats. Då såg det ut så här utanför dörren och innanför var det ännu cementgolv och mycket kvar att göra.
 I dag såg det ut så här i hallen innanför ytterdörren. Kläder och skor och inte så mycket mer. Men jag har haft en liten idè i huvudet ett tag men inte riktigt fått tid att ta mig an den. Men så idag, när temperaturen knappt nådde över +10 och det regnade så hårt stundtals att man fick skruva upp ljudet på TV för att överrösta, tyckte jag att ett inomhusprojekt passade bra.

 Några ramar, en för varje familjemedlem och så en välkomstskylt. Ramarna var inget problem att hitta men skylten. Oj vilket letande det blev. Var helt övertygad om att affären i min "lilla by" skulle ha den men de hade alla ord i olika färger och former utom just Welcome. Till sist så hittade jag den via nätet och beställde hem den. Nu är det bara fotona på oss i familjen som ska upp i ramarna.


 Lite tända ljus då det var så mörkt och ruggigt idag plus att det åska och blixtra så jag tänkte att det är bra att ha lite ledsyn om strömmen skulle gå, vilket inte hände.


Ja ni ser ju själva vilket ruggigt väder vi haft idag på de två sista bilderna. Det hagla så mycket att vi fick "snö" vilket händer ibland till mina tjejers stora förtjusning. 

Tur att man kan vara inne och pyssla en dag som denna. Trädgården får vänta lite till på att bli anlagd.

Ha en trevlig lördag!










Thursday 27 September 2012

I väntan på egna

Mina tjejer var hos "Gran" (farmor) i förmiddags när jag var hos frissan. När jag kom för att hämta dem så möttes jag av blommor. De hade varit ute med Gran och plockat blommor i hennes trädgård till mig. Ja min svärmor vet att jag älskar blommor och att vi inte har så mycket att skryta med ännu, så de var ett välkommet tillskott i huset.
För hemma hos oss ser det mest ut så här just nu. I går eftermiddag kon en stor laddning jord hemkört till oss, 3 kubikmeter matjord. Så i går eftermiddag körde jag ett antal kärror för att fylla våra land.

Här håller jag på att bygga upp vårt grönsaksland som vi byggde i helgen. I botten tidningspapper, sedan jord och gödsel och halm och så mera jord ovan på och så vattnades det senare.

Det sista lagret jord körde maken ut när han kom hem från jobbet. Sedan var jag så mör i kroppen hela kvällen så jag låg på soffan och tittade på TV utan att orka röra på mig. Att skyffla jord och köra skottkärra är tungt helt klart. På eftermiddagen idag efter frissabesöket åkte jobbkläder på igen och det var bara att hugga tag i skottkärran igen. För väderleksrapporten lovar uselt väder de närmsta dagarna med regn så vi våga inte lämna jordhögen där längre för då hade den väl haft goda chanser att rinna bort.
Inte lika öm i kroppen ikväll utan bara skönt trött. Nu är alla rabatter och grönsaksland  fulla av härlig mörk näringsrik jord som bara väntar på att få bli planterad i. Under tiden medan vi väntar på att det ska växa och gro så njuter vi av Grans blommor i vasen på bordet. Hon har redan lovat att gräva upp några av dessa lökar så att jag kan stoppa ner dem hemma hos mig. Hon gav mig också några krukor som hon hade skott i att ta med hem för plantering. Jag riktigt längtar tills jag har blommor jag kan ta in och sätta i vas.

Ha en underbar torsdag!

Tuesday 25 September 2012

Utflykt till den svenska ambassaden!

Vi hade slut på lingonsylt! Så vad gör man när man bor på andra sidan av jorden där inga lingon växer? Jo man hoppar i bilen och kör i 1 timme och 20 minuter in mot storstan Melbourne, för att skaffa lite sylt på den svenska ambassaden. Ja jag kallar det så, det stora varuhuset i gult och blått, Ikea. Det som så lätt händer på Ikea är ju att man alltid får med sig en massa andra saker. Som knäckebröd, brödmix och sill förståss.

 När vi kom fram fick tjejerna leka en timme i Småland och jag fick en timme själv att strosa runt och plocka ihop grejer vi skulle ha. Ja för inte åker jag så långt för endast lingonsylt. Det behövdes det vanliga...ramar, värmeljus, sugrör och förvaringsboxar. Det blev ett överkast till Sofia också men det visar jag en annan dag.
 Efter lektimmen så var det dags för lunch och det blev det vanliga, köttbullar med lingonsylt och sås. Dock ingen potatis så långt ögat når när man äter köttbullar utanför Sveriges gränser, då är det pommes som gäller.
Själv brukar jag alltid ta lingondrickan för det är enda stället man kan få det på. Men vet ni vad de har gjort? De har kolsyrat den!!! Inte alls samma sak som lingondryck. Jag antar att det är för att tillfredställa den utländska marknaden kanske?
Sedan blev det efterrrätt, varsin kladdig men god kanelbulle och till Sofia blev det en chokladkaka. Därefter blev det till att fylla på vagnen lite till med fler ramar och annat användbart innan kön till kassan skulle utmanas.
Det är efter kassan som "the Swedish Food Shop" ligger. Tyvärr är den oftast helt tom på folk numera vilket i och för sig inte är helt underligt då Ikea sedan minst ett år har slutat att sälja märkesvaror och bara säljer sintt egna märke, lite som "blåvitt" om i fattar. Tyvärr har detta rört upp många känslor runt om i världen bland utlandsvenskar som saknar sina märken, så även hos mig. Men en hel del hos Ikea är ok men långt ifrån allt. Så här kommer lite bilder på vad som faktiskt smakar helt ok och som föll ner i korgen idag.

 Nu är det snart jul!! Gäller att passa på när man inte vet när man kommer dit igen och om så kan det ju vara slut och vad gör man då när barnen inte kan göra "pepparkaka hus" (obs! grammatiken är Ikeas inte min!)
 Ikeas egna julmust smakade riktigt bra. Det är första gången jag sett den. Inte så sirapssöt. Provade till middagen men resten ställs undan tills julen.
 Kolla här då de har alkohol igen. För några år sedan kunde man köpa glögg, snaps, vodka, Norrlands Guld och cider på Ikea men så slutade de med detta. Men nu så har de kommit tillbaka och det med sitt egna märke. Vad kan gå galet med alkohol den borde väll smaka nästan likadant eller? Ja det återstår att smaka. För det har jag inte hunnit med nu i kväll det får bli en annan dag.


Ser ni de till och med har sin egna snaps i vackra färger. 

Ja så där går det när man åker för att handla lite lingonsylt. Men vi hade iallafall en jättetrevlig dag och nu kan vi skriva upp köttbullar, ungspannkaka, pannbiffar och annat gott som man bara måste ha lingonsylt till, på vår veckomeny. Sedan när jag ätit gott ska jag hänga upp en massa tavlor och sätta ihop mina förvaringsboxar.

Tjingeling!












Monday 24 September 2012

Helgarbete

Vi han med en hel del denna helg och vädrets makter var på vår sida också. Vilket ju inte är helt fel. Det viktigaste på vår agenda var att bygga en box att odla grönsaker i då det är snart dags att plantera dem. Vi har haft många planer om var vi ska odla allt vi vill men det är inte alltid som ens vilja överens stämmer med "naturens". I vårt fall har det att göra med hur vår tomt ligger och hur vårt hus är placerat på tomten och följden blir vart det bli skuggigt samt förståss var vi har vår "berömda" dränering/stenå.

Det visade sig till exempel att det kanske skulle vara mindre lämpligt att odla tomater längsmed staketet bakom vår stenå Vilket gjorde att vi är tvugna att hitta ny plats för dem, fast vi ska prova med några längs staketet i år. Sedan har vi ju inte ens bott i huset ett år ännu och det är lätt att glömma bort hur mycket och vart skuggan lägger sig runtom på tomten. Nu under vintern har det varit väldigt skuggigt. Men de senaste veckorna har det ändrats rejält men ibland varit svårt ändå att ha koll  då solen inte visat sig vissa dagar.
Så i år får det bli lite av "trail & error". Vi provar oss fram och det är bland annat därför som vi gjort en flyttbar box att odla i. Vi byggde den på altanen för att få den vinkelrät och så flyttade vi den med bara en plankhöjd fastskruvad. Jag kan lova att den var blytung för två personer att flytta. Så det kan bli spännande om vi bestämmer oss för att vi valt fel plats till nästa år.

Medans vi såga och byggde målade äldsta dottern i fred ute på altanen. Den lilla fröken var på lekdate hos sin kusin. Lungt och skönt för alla.

Ja så här blev det alltså. Det ser lite konstigt ut just nu kan jag tycka och jag är inte helt näjd med placeringen men det är där solen är så vi provar. Det blev också två boxar bredvid lekstugan där den ena ska innehålla majs och jordgubbar och den till höger ska vi göra till en sandlåda. Ska ta tillvara på alla sandsäckar som vi har kvar efter översvämningen tidigare i år. Det blir också en rabatt framför långsidan av garaget. Där hade vi tänkt oss att odla inhemska australiensiska växter bara då det finns en mängd häftiga sådana. Men nu vet vi inte om det kanske är där som det iallafall blir grönsaker. Vi tar en sak i taget och provar. Det blir många turer till handelsträdgården kan jag se.


Mitt i allt hårt arbete for jag och äldsta dottern (pappa & lillasyster anlände senare) till närmsta stad för att hon och hennes lilla trupp skulle delta i en danstävling. De var mycket duktiga och och fick ett hedersomnämnande för sina prestationer. Kan säga att hon inte var den enda tandlösa ballerinan i den truppen. När de alla virvlade runt på scenen med sinabländande  leenden såg de alla ut som här ovan. Så charmiga!

Ha en underbar start på din vecka!


Saturday 22 September 2012

Sängen har kommit

I går eftermiddag levererades Sofia säng hem till oss efter drygt 5 veckor. Vilket ju är klart bättre än de ursprungliga 6-8 veckor. Maddrassen hämtde vi hem i onsdags vilket ju var bra timeing så här i efterhand. Lustigt nog var hon inte alls så där överdrivet sugen på att den skulle sättas ihop igår kväll utan godtog enkelt att det skulle ske idag lördag. Men jag tror att hon var rätt nöjd med att få sova en sista natt i sin älskade gamla säng och säga hej då till den på sitt vi.
 Ja så här har det alltså sett ut hos henne största delen av tiden då hon inte alls är intresserad av att ha leksaker i lådor utan helst ute på golvet eller på bord eller...ja precis överallt utom där det är tänkt att de ska vara.


Efter frukost och  morgon dusch var det dags att bygga.
 Även om man är liten kan man hjälpa till lite.


 Sofia testar och godkänner det hela men undrar vart täcket tagit vägen.

 Så där ja då var det färdigbäddat med Sofias egenhändigt valda lakan. Senare i dag så hittade jag ett gammalt överkast som får duga tills vi hinner till Ikea och köpa ett som passar hennes säng i storlek.
Så här såg det ut för en liten stund sedan. Hon sover sött och snarkar gott i sin nya säng ihop med favvodockan för stunden. Nu är det bara underredet till sängen som ska sättas ihop. Det består av en utdragssäng med lådor i. Lådorna behöver vi få dit för att få lite ordning i frökens rum. Sedan ska jag ta och måla om byrån och sängbordet i vitt så att det passar bättre in med allt anant. Men först ska vi plocka ihop leksakerna i lådor, det får bli ett jobb för i morgon eftermiddag tror jag.

Med dessa ord säger jag också godnatt för nu är det dags att lägga huvudet på kudden här på andra sidan jorden.

Tjingeling!



PS Är det någon mer än jag som upplever konstigheter med hur bilderna dyker upp på bloggen? Jag väljer dem i den ordning jag vill men ändå så "väljer" blogger åt mig och jag får flytta och hålla på och trixa för att få det som jag vill. Blir lite mycket merjobb just nu tycker jag.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...