Wednesday 30 November 2011

Adventskalendern

Detta har jag ägnat någon timme nu på kvällen, att hänga tjejernas adventskalender. Det var först inte helt enkelt att hitta en bra plats att hänga den på. I vårt gamla hus hade vi en gammal lekhage som jag använde för att "hägna in" TV: när barnen var små. Den brukade komma fram till julen och funkade utmärkt som adventskalenderhängare.

 Men i år blev det Billy  (från IKEA för er som mot förmodan inte vet) som fick ställa upp. En överbliven Billyhylla  har hamnat utanför tjejernas rum & blivit bokhylla. Det visade sig vara nästan perfekt frånsett höjden, vissa dagar fram till jul.

 Så detta är vad som möter dem i morgonbitti när de vaknar. Varje dag ligger det en liten bild på vad som händer. Bilder blev det för att de inte kunde läsa. Nu kan Emily läsa men inte Sofia så vi fortsätter med dem ett tag till. De gillar att gissa vad bilden föreställer. Första dagen blir det alltid paket, en vanlig luckkalender från flickornas mormor och så julböcker att läsa under decembermånad. Resten av kalendern innehåller lite blandat. Ibland gör vi saker som en utflykt, julmarknad eller besöker en speciell lekpark. Vi brukar göra julkort en dag, pyssel vid flera tillfällen, baka lussebullar, pepparkakor och gör godis.

På så sätt så blir det inte bara en massa småpresenter x 24 x 2 tjejer utanockså en "resa" fram till julen och allt vad det innebär med förberedelser och traditioner.

Nu ska jag gå och sussa innan de små trollen vaknar och är helt uppspelta över att adventskalendern är uppe.

Nattinatt!

Nu blommar det!

Minns ni dessa amplar med petunior som jag undrade hur, när & var jag skulle häng? Nu är det gjort.

 Häromkvällen tog jag tag i saken och fram med verktyg, stege samt min assistent. Bra kvinna reder sig (nästan) helt själv.....


 Vad vore jag utan min assistent! Här sitter han och beskådar underverket, ja blomupphängningen förståss. När han inte satt här och beundrade fick han fotografera så det var bra att han fanns till hands så att detta blev dokumenterat.

 Si så där ja! Då var det uppe, fyra utav sex korgar. De övriga två ska jag plantera om och hänga på staketet i en väggampel. Bilderna här ovan är tagna på kvällen runt 21-tiden så jag var tvungen att prova nästa morgon också och då såg det ut som här nedan.

Jahär är alltså vår uteplats. Satt faktiskt här i går kväll för första gången och fikade. Det var varmt och skönt fram till sent och det luktade underbart från naturen, antagligen någon blomma som doftade gott från någon granne  kan jag tänka. Så här ska jag hålla till i sommar. Kanske blir julmiddagen här ute om det är tillräckligt varmt.

Tjingeling!

Tuesday 29 November 2011

Nu kommer jag i tid

 En viktig sak som blev klar i helgen var att få upp klockorna. Tidigare fick en av dem stå på receptstället bredvid spisen så att man iallafall kunde ha lite koll.
Varför två klockor? Jag tror att du redan gissat. Vi har länge haft två klockor bara för att kunna hålla reda på hur mycket klockan är i Sverige. Klockan till höger visar Australiensisk tid, 11.47 i lördags förmiddag. Samtidigt visar den vänstra att ni i Sverige hade tidig lördagmorgon 01.47.
Så just nu ligger vi 10 timmar före er. Men nu har vi sommartid och ni vintertid när vi återigen ställer om klockorna så är det endast 8 timmars skillnad.

Idag är här varmt, +30 och kvavt, tror det blir regn & åskväder senare i eftermiddag. Skulle sitta fint med en urladdning!

Tjingling nu ska jag iväg och hämta äldsta dottern på skolan. Bäst att passa tiden!

Monday 28 November 2011

Ordning & reda

I helgen blev det tid till att börja få lite ordning på sakerna. För att hallen skulle kunna hållas organiserad så behövdes att vår hatthylla kom upp. Hittills så har vi bara haft skohyllan där och jackorna har legat i en stor hög ovanpå. Väldigt opraktiskt.

 Tjejerna har en egen liten hängare där deras jackor hänger i lagom höjd så att de kan sköta sig själva. De har varit jätteduktiga på att hålla iordnig men sedan vi levt i "exsil" under några månader så har de blivit väldigt slarviga. Men nu får här tränas igen.
 Här är en bild på hur det såg ut innan vi flyttade för fyra veckor sedan. Bilden är tagen från ytterdörren och visar hur hallen ser ut därifrån.
Så här blev det när möblerna kommit på plats, mycket mera hemmakänsla. Även om det ännu saknar lite bilder och tavlor samt en kroppslång spegel mittemot hatthyllan känns det redan bättre.

Hallen sedd från köket, också denna bild är tagen innan vi flytta in och nedan syns hur det blev efter vi fyllt på med möbler. Min icke existerande hallampa syns också i taket. Faktiskt så ser eller tänker man inte alls på att det bara är en glödlampa där. Hoppas dock fortfarande på att det ska lösa sig så jag hittar någon snygg hallampa snart.
Lägg märke till den annorlunda hallmattan. Det är en överbliven bit från vår heltäckningsmatta. Vår gamla hallmatta var 5 cm för bred och fickinte plats så därför använder vi denna än så länge. Den funkar så varför inte? Helt klart annorlunda med snibb på!

Tjingeling på er!


Sunday 27 November 2011

Trevlig 1:a Advent!

När det mesta fortfarande ligger i kartonger så är det inte så lätt att få till det alltid, i alla fall inte snabbt.
 Köpter blockljus och bricka när vi var på IKEA i tisdags och då hade jag redan en ide i huvudet om hur jag skulle göra. Men sedan gällde det att hitta alla små detaljer och komma ihåg vart de kanske kunde finnas.
 Först så hittade jag nummerskyltarna, det var enkelt då de var nyinskaffade och därmed inte undanlagda i någon kartong. Visst är de söta de små pepparkakshjärtana?
Sedan visste jag att jag hade röd dekorationssand någonstans men exakt vart det visste jag inte. Den visade sig finnas i en kartong som fortfarande i morse stod i förvar i min svågers garage. Sedan nästa grej, vart kunde juldukar finnas. Efter mycket letande så hittade jag dem i en bokkartong där de låg för att kartongen inte skulle bli allt för tung.
Så där ja nu är det klart. Barnen uppskattade den långa processen då varje gång de gick förbi så hade något nytt hänt och de kunde säga "ooohh" och "aahhh" vad fint det blev.

Ha en fin första advent med glögg & pepparkakor.

Tjingeling!




Saturday 26 November 2011

Adventsstämining

Så där ja nu har vi fått upp lite ljus till advent. Den röda adventsstaken köpte vi på julmarknaden i Svenska kyrkan i Melbourne för många år sedan. Det är en traditionell en men det finns inte så mycket att välja på här hos oss då detta ju är en sådan jättesvensk julprydnad. I år är det första gången jag sett att även IKEA har dem till försäljning, fast då i något modernare tappning förståss. 
 Tanken var att den skulle stå i mitten av det runt 3 meter långa fönstret men vi kunde inte hitta alla förlängningssladdar, så just nu står den i ena hörnet. Ser lite skumt ut men det fixar vi till i morgon.
 Dessa stjärnfall eller stjärnor på snöre har vi också haft i flera år. Dessa är inköpta på IKEA. I vårt gamla hus var fönstrena tydligen något mindre då de passade nästan perfekt och fyllde upp dem helt. Här hade det varit bra med två stjärnsnören till men det blev rätt ok ändå. Det lyser upp så härligt nu på kvällen. Hade jag bara en soffa skulle jag sitta där inne.
Vi har satt upp stjärnorna i de två rummen på framsidan av huset så att man även kan se dem från utsidan av huset. I kväll har de verkligen gjort nytta och ökat på mysfaktorn. Vi har haft värsta tokregnet här. Det vräker ner och  ovan vid plåttak som jag är så håller jag nästan på att bli döv på kuppen, som det låter.

Nu har det blivit dags att släcka ner både häroch där i stugan.

Godnatt på er och ha en trevlig första advent i morgon!

Friday 25 November 2011

Solnedgång

Kvällsljuset är magiskt hos oss. I går kväll han jag med att slita fram kameran för att föreviga det vackra.  Solen går ner över bergen bakom vår kohage.

 Men det är inte så lätt med kamerainställningar. För det var inte så mörkt ute ännu. Bilden nedan visar hur ljus det var men de andra två bilderna visar hur himlen brann. Men att få det på samma bild var som synes inte lätt.
Tror att jag brände av typ 50 bilder med olika inställningar. Men hur som vacker kväll var det om än lite sval.

Tjingeling på er!

Wednesday 23 November 2011

Hjärtan!

I går var vi på IKEA, det stora nyöppnade i Melbourne. Megastort är det men verkligen jättefint. Sist vi var där hade de inget av det jag behövde, kom bara hem med toaborstar! Men igår fanns allt och lite till.
Som denna matta. Visst är den söt?

 Vi köpte två stycken, en till tjejernas lilla toalett och den andra till deras badrum. Det gör det lite varmare om fossingarna att stå på den än det kalla klinkersgolvet.
Gissa om lyckan var stor i morse när de vaknade och såg dessa skära hjärtan. Dock har de en säregen plastlukt som jag hoppas försvinner snarast.

Tjinegling!

Tuesday 22 November 2011

Vi bygger nytt!

Ja vi tänkte att när vi ändå är i byggartagen så fortsätter vi med nästa hus. Varför nöja sig med ett när man kan ha många?

Så idag hyrde vi släpvagn och lånade bil med krok och for till Melbourne för att hämta hem ett nytt hus vi beställt. Men först han vi med ett snabbesök på IKEA, men mer om det en annan dag.
Hem kom vi med allt men det tog sin lilla tid då det inte gick att köra så fort med släpet.

Här ligger det nu staplat i vårt garage tillsvidare. Ett plockepinnhus. Vad det ska bli? En lekstuga till barnen, ännu vet de inget, få se hur länge vi kan hålla det hemligt? Vi måste ju vänta tills gräset tagit sig ordentligt innan vi slår upp denna lilla stuga. Tror det kommer bli en lite röd stuga med vita knutar. Har ni ideer? Välkomna med era förslag på hur vi ska måla stugan.

Tjingeling!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...